Célba ért a Garantiqa: nőhet a kkv-k állami támogatása!

Pénzcentrum
2009. április 16. 12:35

A korábbinál nagyobb hitelösszegre, és annak akár 90 százalékára is kezességet vállalhat mostantól a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., miután az EU jóváhagyta a társaság kezdeményezését a kis- és közepes vállalkozásoknak nyújtható állami támogatás növelésére.

A kamatokkal növelt hitelösszeg akár 90 százalékára is kezességet vállalhat mostantól a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., ha a garancia igényt benyújtó társaság hitele nem haladja meg az éves bruttó bérköltség mértékét. A kezességvállalásban megtestesülő állami támogatás tartalmat ezzel egy időben 200 ezerről 500 ezer euróra emelte az EU. "Ez nagyon komoly lépés, hiszen eddig az állam viszontgaranciájával vállalt kezességgel egy hitel összegének legfeljebb 80 százalékát garantálhattuk, mostantól viszont akár a 90 százalékára is garanciát vállalhatunk. - mondta Radnai György a Garantiqa vezérigazgatója.

A vezérigazgató elmondta, hogy az EU-s módosításokat a társaság kezdeményezte közvetlenül a válság kitörése után, mert úgy ítélték meg, hogy a hitelgarancia jelentősége megnő a vészterhes időkben. A hitelezés, azon belül is leginkább a forgóeszköz hitelezés feltételei azóta szigorúbbá váltak, és ez sok vállalkozást hoz nehéz helyzetbe. A válság a Garantiqánál úgy jelenik meg, hogy az egyre kevesebb KKV hitel egyre nagyobb százalékában van szükség a társaság garanciavállalására, és olyan társaságok is megjelennek a portfolióban, amelyeknek eddig nem volt szükségük garanciára. A Garantiqa életében új jelenség, hogy a KKV szektor legfelső 10 százalékába tartozó cégek is megjelentek garancia igényükkel a piacon, ami értelemszerűen azzal jár, hogy egyre nagyobb összegű hitelekhez igényelnek garanciát. "Ami eddig nem volt jellemző, az néhány hónap alatt többször is bekövetkezett, az állami támogatások EU-s korlátai többször effektívvé váltak, azaz kérelmeket kellett elutasítanunk a felső plafon miatt" - mondta el Radnai György.

A vezérigazgató szerint éppen időben fordultak a szabályváltoztatási igényükkel az EU-hoz, mert az Unió a válság miatt nyitottabbá vált a hitelhez jutást megkönnyítő intézkedésekre. Ezzel egy időben a Garantiqa költségvetési viszontgarancia mellett nyújtható kezességvállalási keretét a kormány a 2008-as 450 milliárd forinthoz képest megduplázta, így a költségvetési korlát biztosan nem lesz akadálya annak, hogy a társaság a korábbinál nagyobb kockázatviselési hajlandósággal, eddig nem garantálható cégeket és az eddiginél nagyobb hiteleket is garantáljon.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 2. 17:32
A kölcsönök részbeni előtörlesztésével csökkenthetjük a teljes visszafizetendő összeget, hiszen keve...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 2. 16:38
Nem vettem és nem adtam el semmit. Osztalékot öt cégtől is kaptam: T, NWBI, OHI, PFC, ABBV.Változáso...
Holdblog  |  2024. március 2. 09:07
Sose becsüld alá a piac és a technológia erejét! Azon tengerentúli olaj- és gázcégek, amelyek az új...
Összkép  |  2024. március 1. 19:03
A vezető globális elemző intézetek anyagaiból összeáll egy kép arról, hogy milyen elvek szerint kezd...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem