1 °C Budapest

Célba ért a Garantiqa: nőhet a kkv-k állami támogatása!

Pénzcentrum
2009. április 16. 12:35

A korábbinál nagyobb hitelösszegre, és annak akár 90 százalékára is kezességet vállalhat mostantól a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., miután az EU jóváhagyta a társaság kezdeményezését a kis- és közepes vállalkozásoknak nyújtható állami támogatás növelésére.

A kamatokkal növelt hitelösszeg akár 90 százalékára is kezességet vállalhat mostantól a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., ha a garancia igényt benyújtó társaság hitele nem haladja meg az éves bruttó bérköltség mértékét. A kezességvállalásban megtestesülő állami támogatás tartalmat ezzel egy időben 200 ezerről 500 ezer euróra emelte az EU. "Ez nagyon komoly lépés, hiszen eddig az állam viszontgaranciájával vállalt kezességgel egy hitel összegének legfeljebb 80 százalékát garantálhattuk, mostantól viszont akár a 90 százalékára is garanciát vállalhatunk. - mondta Radnai György a Garantiqa vezérigazgatója.

A vezérigazgató elmondta, hogy az EU-s módosításokat a társaság kezdeményezte közvetlenül a válság kitörése után, mert úgy ítélték meg, hogy a hitelgarancia jelentősége megnő a vészterhes időkben. A hitelezés, azon belül is leginkább a forgóeszköz hitelezés feltételei azóta szigorúbbá váltak, és ez sok vállalkozást hoz nehéz helyzetbe. A válság a Garantiqánál úgy jelenik meg, hogy az egyre kevesebb KKV hitel egyre nagyobb százalékában van szükség a társaság garanciavállalására, és olyan társaságok is megjelennek a portfolióban, amelyeknek eddig nem volt szükségük garanciára. A Garantiqa életében új jelenség, hogy a KKV szektor legfelső 10 százalékába tartozó cégek is megjelentek garancia igényükkel a piacon, ami értelemszerűen azzal jár, hogy egyre nagyobb összegű hitelekhez igényelnek garanciát. "Ami eddig nem volt jellemző, az néhány hónap alatt többször is bekövetkezett, az állami támogatások EU-s korlátai többször effektívvé váltak, azaz kérelmeket kellett elutasítanunk a felső plafon miatt" - mondta el Radnai György.

A vezérigazgató szerint éppen időben fordultak a szabályváltoztatási igényükkel az EU-hoz, mert az Unió a válság miatt nyitottabbá vált a hitelhez jutást megkönnyítő intézkedésekre. Ezzel egy időben a Garantiqa költségvetési viszontgarancia mellett nyújtható kezességvállalási keretét a kormány a 2008-as 450 milliárd forinthoz képest megduplázta, így a költségvetési korlát biztosan nem lesz akadálya annak, hogy a társaság a korábbinál nagyobb kockázatviselési hajlandósággal, eddig nem garantálható cégeket és az eddiginél nagyobb hiteleket is garantáljon.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 2. 20:51
Péntek este ténylegesen is lehullt a lepel, adásba került a DK online tévécsatornájának első adása....
Holdblog  |  2022. december 2. 14:44
Ahogyan azt várni lehetett, a katari világbajnokság nem hagyta hidegen a közvéleményt. Annak ellenér...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Bankmonitor  |  2022. december 2. 07:54
Egyre többen keresik az eurós megtakarításokat abban a reményben, hogy ilyen módon hatékonyabban meg...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?