18 °C Budapest

Hitelgarancia már társasházaknak is!

Pénzcentrum
2009. április 20. 10:15

Immár társasházak és lakásszövetkezetek éven túli hiteleire is vállal garanciát a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A társaság új termékének igénybevételével a lakóközösségek kedvezőbb feltételekkel juthatnak fejlesztési hitelekhez, például energiatakarékossági beruházásokhoz. A Garantiqa a kamatokkal növelt hitelösszeg maximum 80 százalékára vállalhat garanciát.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. közzétette új üzletszabályzatát, így mostantól társasházak és lakásszövetkezetek számára is nyújthat garanciaszolgáltatást. Ennek lényege, hogy a társaság készfizető kezességet vállalhat a forrást igénylő társasház hitelének egy részére, így a bankok könnyebben, kedvezőbb feltételekkel nyújthatnak hitelt a háznak, mint ilyen garancia hiányában. Az új szolgáltatás bevezetését megelőző tanulmány szerint a legrosszabb válságforgatókönyvek megvalósulása esetén a társaság évente 1-2 milliárd forint társasházi és lakásszövetkezeti hitelhez nyújthat garanciát, ennél kedvezőbb környezetben, a meglevő állami támogatások fennmaradása esetén pedig 4-5 milliárd forint hitel felvételéhez járulhat hozzá.

A Garantiqa a lakóközösségek esetében a kamatokkal és a kamatszerűen fizetett járulékokkal növelt tőkeösszeg 80 százalékára vállalhat garanciát. Minimális hitelösszeget az üzletszabályzat nem ír elő, így a banknak egy kisebb hiteligényhez kapcsolódó garanciakérelemmel is érdemes a Garantiqához fordulni.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?