7 °C Budapest

Új klaszterpályázatok kezdőktől a haladókig mindenkinek

2009. június 11. 09:32

Az idén is lesznek klaszterpályázatok a regionális operatív programokban (ROP), szeptemberben várhatók az újabb kiírások a már működő, a négylépcsős klaszterfejlesztési rendszer keretében.

Azért fontosak ezek a pályázatok, mert kezdettől fogva kulcsszerepet játszanak Magyarországon a klaszterek fejlődésében. Az induló és a fejlődő klasztereknek 2008-ban meghirdetett régiós felhívások együttesen 6,2 milliárd forintos keretéből eddig mintegy 2,9 milliárd forint talált gazdára, tehát még van forrás. Az eddigi eredmények alapján úgy látszik, hogy Dél-Duntántúl és Dél-Alföld régió szorul erősítésre.

Azért is fontosak ezek a régiós európai uniós támogatási lehetőségek, mert a hazai klaszterfejlesztési rendszer első két lépcsőjét, az induló és fejlődő klaszterek körét erősítik meg. Emellett a legjobbak az Akkreditált innovációs klaszter cím alatt tömörülnek, melyet az elmúlt másfél évben 16 szakmai összefogás kapott meg. Közülük a legtöbben az orvostudományt és a biotechnológiát képviselik, s erős az információtechnológia (IT) is. A programiroda a környezetipar területén is jelentős fejlődési lehetőséget lát, ezért a munkatársai most az országot járják, hogy erősítsék a kapcsolatot a ma még "magányos" vállalkozások, illetve klaszterek között.

Az akkreditálással a klaszterek a rendszer harmadik lépcsőfokán jogot nyertek/nyernek arra, hogy az ÚMFT Gazdaságfejlesztési operatív programjában kiemelt támogatásokra pályázzanak. Ezekre a kiírásokra március 30-ig a 16 akkreditált klaszter közül tíz nyújtott be - klaszter- és tagvállalati szinten - összesen 33 pályázatot, 7,45 milliárd forint támogatási igénnyel, 14,31 milliárd forint tervezett beruházási értékre.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?