28 °C Budapest

Új klaszterpályázatok kezdőktől a haladókig mindenkinek

2009. június 11. 09:32

Az idén is lesznek klaszterpályázatok a regionális operatív programokban (ROP), szeptemberben várhatók az újabb kiírások a már működő, a négylépcsős klaszterfejlesztési rendszer keretében.

Azért fontosak ezek a pályázatok, mert kezdettől fogva kulcsszerepet játszanak Magyarországon a klaszterek fejlődésében. Az induló és a fejlődő klasztereknek 2008-ban meghirdetett régiós felhívások együttesen 6,2 milliárd forintos keretéből eddig mintegy 2,9 milliárd forint talált gazdára, tehát még van forrás. Az eddigi eredmények alapján úgy látszik, hogy Dél-Duntántúl és Dél-Alföld régió szorul erősítésre.

Azért is fontosak ezek a régiós európai uniós támogatási lehetőségek, mert a hazai klaszterfejlesztési rendszer első két lépcsőjét, az induló és fejlődő klaszterek körét erősítik meg. Emellett a legjobbak az Akkreditált innovációs klaszter cím alatt tömörülnek, melyet az elmúlt másfél évben 16 szakmai összefogás kapott meg. Közülük a legtöbben az orvostudományt és a biotechnológiát képviselik, s erős az információtechnológia (IT) is. A programiroda a környezetipar területén is jelentős fejlődési lehetőséget lát, ezért a munkatársai most az országot járják, hogy erősítsék a kapcsolatot a ma még "magányos" vállalkozások, illetve klaszterek között.

Az akkreditálással a klaszterek a rendszer harmadik lépcsőfokán jogot nyertek/nyernek arra, hogy az ÚMFT Gazdaságfejlesztési operatív programjában kiemelt támogatásokra pályázzanak. Ezekre a kiírásokra március 30-ig a 16 akkreditált klaszter közül tíz nyújtott be - klaszter- és tagvállalati szinten - összesen 33 pályázatot, 7,45 milliárd forint támogatási igénnyel, 14,31 milliárd forint tervezett beruházási értékre.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem