13 °C Budapest

Tilos lesz a cigaretta a szórakozóhelyeken

Pénzcentrum
2008. október 28. 15:00

Amennyiben megvalósul az Európai Unió törekvése, úgy minden tagállamban bevezetik a cigaretta-tilalmat a szórakozóhelyeken. Az Európai Bizottság egyelőre még csak most kezdi meg a konzultáció-sorozatot a témával kapcsolatosan.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A dohányosok pedig egy ideig fellélegezhetnek, ugyanis a jelenlegi bizottsági időszak alatt nem valószínű, hogy bármilyen jogi lépés megvalósulna a témával kapcsolatosan. Vladimir Spidla, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztos minden munkahelyen megtiltaná a dohányzást, biztonsági és egészségügyi okokból.

A biztos szóvivője úgy nyilatkozott, hogy egyelőre még nagyon korai stádiumban van az egyeztetés, a tervek szerint különböző civil szervezetekkel, munkáltatókkal és szakszervezetekkel is szeretnének konzultálni. Konkrét javaslat nagyon valószínű, hogy csupán jövő ősszel születhet, miután a következő Bizottsági tagokat kinevezték. Ennek ellenére nagyon fontosnak tartják, hogy már most megkezdjék az egyeztetési folyamatot.

A közterületeken egyelőre csupán néhány országban érvényes a tilalom, így Írországban, Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban, ráadásul a tiltás mértéke országról országra változó. A szóvivő szerint kötelességük biztosítani, hogy minden munkahely biztonságos legyen, amely egyelőre nem valósul meg, ezért szeretnék bevezetni az uniós tilalmat.

Egyelőre nincs pontos információ arról, hogy milyen javaslatról szeretne a biztos tárgyalásokat kezdeményezni, annyi azonban bizonyos, hogy szeretnék megtisztítani a füsttől a bárokat, éttermeket, egyéb szórakozóhelyeket, ahol a munkavállalók kénytelenek minden nap passzív dohányzóként dolgozni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az aggodalmat alátámasztják a számok, mivel az Európai Unióban a leggyakoribb halálozási ok a cigarettázás, éves szinten a 27 tagállamban több mint félmillióan halnak meg a füst miatt. Passzív dohányzás miatt pedig évente 80 ezren halnak meg az unióban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09