19 °C Budapest

Tilos lesz a cigaretta a szórakozóhelyeken

Pénzcentrum
2008. október 28. 15:00

Amennyiben megvalósul az Európai Unió törekvése, úgy minden tagállamban bevezetik a cigaretta-tilalmat a szórakozóhelyeken. Az Európai Bizottság egyelőre még csak most kezdi meg a konzultáció-sorozatot a témával kapcsolatosan.

A dohányosok pedig egy ideig fellélegezhetnek, ugyanis a jelenlegi bizottsági időszak alatt nem valószínű, hogy bármilyen jogi lépés megvalósulna a témával kapcsolatosan. Vladimir Spidla, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztos minden munkahelyen megtiltaná a dohányzást, biztonsági és egészségügyi okokból.

A biztos szóvivője úgy nyilatkozott, hogy egyelőre még nagyon korai stádiumban van az egyeztetés, a tervek szerint különböző civil szervezetekkel, munkáltatókkal és szakszervezetekkel is szeretnének konzultálni. Konkrét javaslat nagyon valószínű, hogy csupán jövő ősszel születhet, miután a következő Bizottsági tagokat kinevezték. Ennek ellenére nagyon fontosnak tartják, hogy már most megkezdjék az egyeztetési folyamatot.

A közterületeken egyelőre csupán néhány országban érvényes a tilalom, így Írországban, Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban, ráadásul a tiltás mértéke országról országra változó. A szóvivő szerint kötelességük biztosítani, hogy minden munkahely biztonságos legyen, amely egyelőre nem valósul meg, ezért szeretnék bevezetni az uniós tilalmat.

Egyelőre nincs pontos információ arról, hogy milyen javaslatról szeretne a biztos tárgyalásokat kezdeményezni, annyi azonban bizonyos, hogy szeretnék megtisztítani a füsttől a bárokat, éttermeket, egyéb szórakozóhelyeket, ahol a munkavállalók kénytelenek minden nap passzív dohányzóként dolgozni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az aggodalmat alátámasztják a számok, mivel az Európai Unióban a leggyakoribb halálozási ok a cigarettázás, éves szinten a 27 tagállamban több mint félmillióan halnak meg a füst miatt. Passzív dohányzás miatt pedig évente 80 ezren halnak meg az unióban.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?