22 °C Budapest

Tilos lesz a cigaretta a szórakozóhelyeken

Pénzcentrum
2008. október 28. 15:00

Amennyiben megvalósul az Európai Unió törekvése, úgy minden tagállamban bevezetik a cigaretta-tilalmat a szórakozóhelyeken. Az Európai Bizottság egyelőre még csak most kezdi meg a konzultáció-sorozatot a témával kapcsolatosan.

A dohányosok pedig egy ideig fellélegezhetnek, ugyanis a jelenlegi bizottsági időszak alatt nem valószínű, hogy bármilyen jogi lépés megvalósulna a témával kapcsolatosan. Vladimir Spidla, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztos minden munkahelyen megtiltaná a dohányzást, biztonsági és egészségügyi okokból.

A biztos szóvivője úgy nyilatkozott, hogy egyelőre még nagyon korai stádiumban van az egyeztetés, a tervek szerint különböző civil szervezetekkel, munkáltatókkal és szakszervezetekkel is szeretnének konzultálni. Konkrét javaslat nagyon valószínű, hogy csupán jövő ősszel születhet, miután a következő Bizottsági tagokat kinevezték. Ennek ellenére nagyon fontosnak tartják, hogy már most megkezdjék az egyeztetési folyamatot.

A közterületeken egyelőre csupán néhány országban érvényes a tilalom, így Írországban, Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban, ráadásul a tiltás mértéke országról országra változó. A szóvivő szerint kötelességük biztosítani, hogy minden munkahely biztonságos legyen, amely egyelőre nem valósul meg, ezért szeretnék bevezetni az uniós tilalmat.

Egyelőre nincs pontos információ arról, hogy milyen javaslatról szeretne a biztos tárgyalásokat kezdeményezni, annyi azonban bizonyos, hogy szeretnék megtisztítani a füsttől a bárokat, éttermeket, egyéb szórakozóhelyeket, ahol a munkavállalók kénytelenek minden nap passzív dohányzóként dolgozni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az aggodalmat alátámasztják a számok, mivel az Európai Unióban a leggyakoribb halálozási ok a cigarettázás, éves szinten a 27 tagállamban több mint félmillióan halnak meg a füst miatt. Passzív dohányzás miatt pedig évente 80 ezren halnak meg az unióban.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM