Jogerőre emelkedett a Herz Szalámigyár Zrt. elleni felszámolási kérelem, ezzel megkezdődik egy több mint 120 éves múltú emblematikus hazai vállalat felszámolása. Jámbor János a társaság többségi tulajdonosa kijelentette: mind a hitelező bankkal, mind a beszállítókkal egyezségre törekszik, annak érdekében, hogy a Herz szalámit újból gyárthassák.
"Több hazai és nemzetközi példa bizonyította már, hogy egy felszámolásnak lehet pozitív kimenetele. Sajnálatos, hogy a Herzet finanszírozó bankkal a tárgyalások egészen a felszámolásig juttatták e patinás gyárat, de talán most, az utolsó utáni pillanatban a hitelezők és a beszállítók is belátják, hogy nem csak a tulajdonos, de ők is sokat veszíthetnek, ha nem születik egyezség a felszámolás során. A magam részéről - ahogy eddig is - a megegyezésre fogok törekedni," − jelentette ki Jámbor János üzletember, a Herz Szalámigyár Zrt. többségét birtokló Formont Kft és Aventa 96 Kft tulajdonosa.
A finanszírozó bank úgy kaphatja vissza folyósított hiteleinek nagy részét, ha a Herz képes lesz folyamatos árbevételt termelő vállalatként működni. A beszállítók pedig megrendeléshez juthatnak a jövőben is, ha most lemondanak bevételeik egy részéről ezzel segítve vissza a Herzet a termelésbe. Nem utolsó sorban megtarthatná állását a gyár 350 dolgozója, nem okozva fejtörést a Magyar Államnak az egyre növekvő munkanélküliség elleni küzdelemben - tette hozzá Jámbor János.
Jámbor János cégeinek közreműködésével a Herz 2004 óta az akkori 4,75 mrd Ft (21 millió euró) hitelállományát 3,15 mrd Ft-ra (13,6 millió euróra) csökkentette, és közben mintegy 3,5 millió eurónyi kamatot fizetett. A tulajdonos maga is mintegy 800 millió Ft-tal járult hozzá a cég működéséhez és - ahogy a legutóbbi időkig a bankkal folytatott tárgyalások során is folyamatosan jelezte - továbbra is szándékában áll százmilliós nagyságrendben hozzájárulni a társaság működéséhez.
A Herz nem a húsiparban jelentkező ágazati problémák miatt került nehéz helyzetbe. Működését a forgóeszköz-finanszírozás leállítása és a finanszírozási tárgyalások elhúzódása lehetetlenítette el. A februárban még sokkal jobb pénzügyi helyzetben lévő Herz Szalámigyár mára olyan helyzetbe került, hogy már felszámolás előtt folyamatban volt 130 dolgozójának elbocsátása, nem tudott nyersanyagot vásárolni és bért fizetni, miközben prémium kategóriájú termékeire folyamatos az érdeklődés mind a hazai, mind a külföldi vevők részéről.
A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.
Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.
Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.
Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.
-
Új trendek a csapatépítésben, egyre messzebb utaznak a cégek
A rendezvénypiac aktuális helyzetéről Vígh-Guttmann Barbarát, az Adventor Hotel Kft. értékesítési vezetőjét kérdeztük.
-
Egyre többen keresik a Dunához közeli lakásokat
Elindult az értékesítés a Waterside Residence-nél: a nagyobb alapterület a népszerűbb.
-
Alacsonyabb árak jönnek a nyugdíjasoknak több Lidl-terméknél is
A vevőknek igazolniuk kell az életkorukat is: mutatjuk a részleteket.
- A héten is támad a NAV, számos helyszínen lesz speciális ellenőrzés, itt a lista
- Dejan Sztankovics megmagyarázta a Fradi meghökkentő döntetlenét
- Szijjártó Péter: Magyarország elítéli a vallásukat gyakorló Fülöp-szigeteki katolikusokat ért támadást
- A tudósok végre rájöttek, hogy mitől viszketünk
- Kutatás: a magyarok többsége szerint több női vezető kell, de nem kvóták árán
- Ürge-Vorsatz Diána: mi is felelősek vagyunk az Amazonas fáinak kivágásáért
Agrárszektor Konferencia 2023
Sustainable World 2023
Mi lesz veled magyar élelmiszer?


