Felszámolják a Herz Szalámigyárat - most már biztos!

Pénzcentrum
2009. május 27. 16:58

Jogerőre emelkedett a Herz Szalámigyár Zrt. elleni felszámolási kérelem, ezzel megkezdődik egy több mint 120 éves múltú emblematikus hazai vállalat felszámolása. Jámbor János a társaság többségi tulajdonosa kijelentette: mind a hitelező bankkal, mind a beszállítókkal egyezségre törekszik, annak érdekében, hogy a Herz szalámit újból gyárthassák.

"Több hazai és nemzetközi példa bizonyította már, hogy egy felszámolásnak lehet pozitív kimenetele. Sajnálatos, hogy a Herzet finanszírozó bankkal a tárgyalások egészen a felszámolásig juttatták e patinás gyárat, de talán most, az utolsó utáni pillanatban a hitelezők és a beszállítók is belátják, hogy nem csak a tulajdonos, de ők is sokat veszíthetnek, ha nem születik egyezség a felszámolás során. A magam részéről - ahogy eddig is - a megegyezésre fogok törekedni," − jelentette ki Jámbor János üzletember, a Herz Szalámigyár Zrt. többségét birtokló Formont Kft és Aventa 96 Kft tulajdonosa.

A finanszírozó bank úgy kaphatja vissza folyósított hiteleinek nagy részét, ha a Herz képes lesz folyamatos árbevételt termelő vállalatként működni. A beszállítók pedig megrendeléshez juthatnak a jövőben is, ha most lemondanak bevételeik egy részéről ezzel segítve vissza a Herzet a termelésbe. Nem utolsó sorban megtarthatná állását a gyár 350 dolgozója, nem okozva fejtörést a Magyar Államnak az egyre növekvő munkanélküliség elleni küzdelemben - tette hozzá Jámbor János.

Jámbor János cégeinek közreműködésével a Herz 2004 óta az akkori 4,75 mrd Ft (21 millió euró) hitelállományát 3,15 mrd Ft-ra (13,6 millió euróra) csökkentette, és közben mintegy 3,5 millió eurónyi kamatot fizetett. A tulajdonos maga is mintegy 800 millió Ft-tal járult hozzá a cég működéséhez és - ahogy a legutóbbi időkig a bankkal folytatott tárgyalások során is folyamatosan jelezte - továbbra is szándékában áll százmilliós nagyságrendben hozzájárulni a társaság működéséhez.

A Herz nem a húsiparban jelentkező ágazati problémák miatt került nehéz helyzetbe. Működését a forgóeszköz-finanszírozás leállítása és a finanszírozási tárgyalások elhúzódása lehetetlenítette el. A februárban még sokkal jobb pénzügyi helyzetben lévő Herz Szalámigyár mára olyan helyzetbe került, hogy már felszámolás előtt folyamatban volt 130 dolgozójának elbocsátása, nem tudott nyersanyagot vásárolni és bért fizetni, miközben prémium kategóriájú termékeire folyamatos az érdeklődés mind a hazai, mind a külföldi vevők részéről.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?