Felszámolják a Herz Szalámigyárat - most már biztos!

Pénzcentrum
2009. május 27. 16:58

Jogerőre emelkedett a Herz Szalámigyár Zrt. elleni felszámolási kérelem, ezzel megkezdődik egy több mint 120 éves múltú emblematikus hazai vállalat felszámolása. Jámbor János a társaság többségi tulajdonosa kijelentette: mind a hitelező bankkal, mind a beszállítókkal egyezségre törekszik, annak érdekében, hogy a Herz szalámit újból gyárthassák.

"Több hazai és nemzetközi példa bizonyította már, hogy egy felszámolásnak lehet pozitív kimenetele. Sajnálatos, hogy a Herzet finanszírozó bankkal a tárgyalások egészen a felszámolásig juttatták e patinás gyárat, de talán most, az utolsó utáni pillanatban a hitelezők és a beszállítók is belátják, hogy nem csak a tulajdonos, de ők is sokat veszíthetnek, ha nem születik egyezség a felszámolás során. A magam részéről - ahogy eddig is - a megegyezésre fogok törekedni," − jelentette ki Jámbor János üzletember, a Herz Szalámigyár Zrt. többségét birtokló Formont Kft és Aventa 96 Kft tulajdonosa.

A finanszírozó bank úgy kaphatja vissza folyósított hiteleinek nagy részét, ha a Herz képes lesz folyamatos árbevételt termelő vállalatként működni. A beszállítók pedig megrendeléshez juthatnak a jövőben is, ha most lemondanak bevételeik egy részéről ezzel segítve vissza a Herzet a termelésbe. Nem utolsó sorban megtarthatná állását a gyár 350 dolgozója, nem okozva fejtörést a Magyar Államnak az egyre növekvő munkanélküliség elleni küzdelemben - tette hozzá Jámbor János.

Jámbor János cégeinek közreműködésével a Herz 2004 óta az akkori 4,75 mrd Ft (21 millió euró) hitelállományát 3,15 mrd Ft-ra (13,6 millió euróra) csökkentette, és közben mintegy 3,5 millió eurónyi kamatot fizetett. A tulajdonos maga is mintegy 800 millió Ft-tal járult hozzá a cég működéséhez és - ahogy a legutóbbi időkig a bankkal folytatott tárgyalások során is folyamatosan jelezte - továbbra is szándékában áll százmilliós nagyságrendben hozzájárulni a társaság működéséhez.

A Herz nem a húsiparban jelentkező ágazati problémák miatt került nehéz helyzetbe. Működését a forgóeszköz-finanszírozás leállítása és a finanszírozási tárgyalások elhúzódása lehetetlenítette el. A februárban még sokkal jobb pénzügyi helyzetben lévő Herz Szalámigyár mára olyan helyzetbe került, hogy már felszámolás előtt folyamatban volt 130 dolgozójának elbocsátása, nem tudott nyersanyagot vásárolni és bért fizetni, miközben prémium kategóriájú termékeire folyamatos az érdeklődés mind a hazai, mind a külföldi vevők részéről.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 3. 18:01
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem