21 °C Budapest

Új járatok az 5 éves Wizz Air kínálatában

2009. május 19. 15:32

Az uniós csatlakozás után alig néhány nappal, 2004 május 19-én reggel hat órakor szállt fel a lengyelországi Katowicéből a Wizz Air első járata London felé. Egy hónappal később indult az első Wizz Air gép a Ferihegyi reptérről.

A diszkont légitársaság öt éve azzal a céllal jött létre, hogy a repülés új, olcsóbb alternatíváját kínálja fel az EU-hoz frissen csatlakozott 10 tagország 70 millió lakójának, a légiközlekedés liberalizálását követően. A Wizz Air a régió legmodernebb - új Airbus A320 típusú gépekből álló - flottájával pár év leforgása alatt a térség legnagyobb diszkont légitársasága lett.

Ma a Wizz Air 10 bázis repülőtérről 23 repülőgépet üzemeltet. Több, mint 130 útvonalán közel 6 millió utast szállított 2008-ban. Júniusban nyílik a légitársaság legújabb, 11. bázisa Prágában, a flotta pedig további 4 új Airbus A320-as repülőgéppel bővül az idén. A hatékony üzemeltetésnek, és az alacsony áraknak köszönhetően a légitársaság növekedése a pénzügyi válság és a légiközlekedési általános visszaesés ellenére is töretlen: 2009-ben várhatóan 30 százalékkal több utas veszi igénybe a Wizz Air járatait, mint az előző évben. Ezzel az idén a diszkont légitársaság várhatóan Közép-Kelet Európa legnagyobb légi utasszállítójává válik, megelőzve valamennyi hagyományos légitársaságot is a térségben.

"Öt éve az volt az álmunk, hogy létrehozzuk Európa új diszkont légitársaságát, mely új fejezetet nyithat Kelet-Közép Európa légiközlekedésében. Ma, öt évvel később, mi vagyunk a régió legnagyobb diszkont légitársasága és milliók számára tesszük elérhetővé a repülést. A Wizz Air valóban forradalmasította az utazást Kelet-Közép Európában." - mondta Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója, hozzátéve: "Sikerünk az "ultra low cost" üzleti modellben rejlik, amely egyszerre jelenti a kiemelkedő hatékonyságot és a legmagasabb minőségi sztenderdeket. Ennek a modellnek köszönhetjük, hogy évről évre több utas választ minket, függetlenül attól, hogy jó időket élünk vagy éppen egy gazdasági válság közepén vagyunk-e."

A Wizz Air a magyar piacon is a legnagyobb diszkont légitársaság. Az idén várhatóan több mint egymillió utast szállít Ferihegyről, mintegy 30 százalékkal többet, mint a múlt évben. A jelentős bővítést a harmadik repülőgép beállítása teszi lehetővé, amely áprilisában érkezett Budapestre.

Az idén nyáron a Wizz Air új járatokat indított Madridba, Nápolyba és újraindította a nyári "slágerjáratait" is: Ferihegyről Várnába, Burgaszba, Korfura, Krétára, Rodoszra és Palma de Mallorcára is közlekednek a repülőgépei.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05