Záródik az orosz piac

2009. május 7. 09:17

Bár a globális gazdasági helyzet bizonytalanságai hozzájuk is begyűrűztek, Oroszország továbbra is érdekes piac marad a külföldi - ezen belül a magyar - vállalkozók számára.

Ezt hangoztatta a budapesti orosz nagykövet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-orosz tagozatának (MOT) elnökségi ülésén. Igor Szavolszkij elmondta: a kétoldalú árucsere-forgalom értéke tavaly 14 milliárd dollárra nőtt, s ezzel a volumenét tekintve Oroszország Magyarország számára a második legfontosabb üzleti partnerré vált. Ugyanakkor a válság hatására a forgalom az idei első negyedévben 32 százalékkal csökkent. Egyes ágazatokban a visszaesés egyenesen drasztikus - fogalmazott.

Az orosz kormány az üzleti körökkel szorosan együttműködve azonban erősíti a belső keresletet, kedvezőbb feltételeket igyekszik kialakítani a befektetők számára, és a piacvédelmi intézkedéseket illetően nem lép át protekcionizmusba. Ám a válságnak csak akkor lesz vége, amikor az amerikai gazdaság is pozitív pályára lép - figyelmeztetett. Keleten már látni biztató jeleket, és ez máris kihat Oroszországra. Ilyen körülmények között a magyar-orosz kereskedelem volumene is javulhat az év végére, de számszerű prognózisra Szavolszkij nem vállalkozott.

A válság ellenére számos európai ország (Finnország, Ausztria) vállalkozóihoz hasonlóan a magyar cégek számára is kitörési pontot jelenthet az orosz piac - fogalmazott Nagy Róza, a MOT elnöke. Ám magyar vállalkozók problémákat is jeleztek az orosz piacon, ezért a közeljövőben tapasztalatcserére, illetve tájékoztatásra Budapestre hívják az orosz kamara választott bíróságának elnökét és a moszkvai magyar nagykövetet - tette hozzá.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem