5 °C Budapest

Záródik az orosz piac

2009. május 7. 09:17

Bár a globális gazdasági helyzet bizonytalanságai hozzájuk is begyűrűztek, Oroszország továbbra is érdekes piac marad a külföldi - ezen belül a magyar - vállalkozók számára.

Ezt hangoztatta a budapesti orosz nagykövet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-orosz tagozatának (MOT) elnökségi ülésén. Igor Szavolszkij elmondta: a kétoldalú árucsere-forgalom értéke tavaly 14 milliárd dollárra nőtt, s ezzel a volumenét tekintve Oroszország Magyarország számára a második legfontosabb üzleti partnerré vált. Ugyanakkor a válság hatására a forgalom az idei első negyedévben 32 százalékkal csökkent. Egyes ágazatokban a visszaesés egyenesen drasztikus - fogalmazott.

Az orosz kormány az üzleti körökkel szorosan együttműködve azonban erősíti a belső keresletet, kedvezőbb feltételeket igyekszik kialakítani a befektetők számára, és a piacvédelmi intézkedéseket illetően nem lép át protekcionizmusba. Ám a válságnak csak akkor lesz vége, amikor az amerikai gazdaság is pozitív pályára lép - figyelmeztetett. Keleten már látni biztató jeleket, és ez máris kihat Oroszországra. Ilyen körülmények között a magyar-orosz kereskedelem volumene is javulhat az év végére, de számszerű prognózisra Szavolszkij nem vállalkozott.

A válság ellenére számos európai ország (Finnország, Ausztria) vállalkozóihoz hasonlóan a magyar cégek számára is kitörési pontot jelenthet az orosz piac - fogalmazott Nagy Róza, a MOT elnöke. Ám magyar vállalkozók problémákat is jeleztek az orosz piacon, ezért a közeljövőben tapasztalatcserére, illetve tájékoztatásra Budapestre hívják az orosz kamara választott bíróságának elnökét és a moszkvai magyar nagykövetet - tette hozzá.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?