11 °C Budapest

Összeomlás fenyegeti Oroszország gazdaságát!

Pénzcentrum
2009. április 6. 17:00

Orosz demográfiai szakértők szerint évtizedeken belül a tönk szélére sodródhat az ország gazdasága. A jelenlegi 143 milliós népesség az ENSZ támogatásával végzett számítások szerint 2050-re 100 millióra csökkenhet, ami az adó- és nyugdíjrendszeren keresztül súlyosan veszélyezteti a teljes nemzetgazdaságot.

"A hirtelen népességcsökkenés súlyos következményekkel járhat, a számok egyenesen rémisztőek!" - mondta Szergej Zakarov, a moszkvai demográfiai intézet szakértője. A BRIC-országokról (Brazília, Oroszország, India és Kína) készített felmérés alapján a népesség csökkenése miatt egyedül az oroszoknak aggasztóak a gazdasági kilátásaik a 2020-ig terjedő időszakban.

Az orosz anyukák szerint az országban nem ismerik el és nem támogatják kellőképpen az anyaság intézményét. Szülés után nehéz visszakerülni a korábbi munkahelyre és a vállalatok sem szívesen alkalmaznak fiatal nőket a várható hosszadalmas szülési szabadsás miatt. Az elmúlt két évtizedben átalakult az orosz családmodell, a párok többsége ma már csak egy gyermeket vállal.

A gazdasági nehézségekkel tarkított 90-es években eleve kevesebb gyermek született, de a kedvezőtlen demográfiai mutatók nem csak ennek tudhatók be. Az orosz férfiak egyharmada nem éli meg a nyugdíjkorhatárt, az aktív korú férfiak körében kiugróan magas a halálozási arány az európai adatokkal összehasonlítva.

A gyakori okok között szerepel az alkoholizmus és az ebből fakadó betegségek, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rákos elváltozások. A születéskor várható élettartam az 1960-as évek szintjére esett vissza, amire nem sok példa van az föld országai között. A férfiak várható élettartama 60 év, ami 15 évvel alacsonyabb a nyugat-európai átlagtól, az orosz hölgyek várhatóan 72 évig élnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kedvezőtlen kilátások hatására elfordulhatnak a külföldi befektetők, akik Oroszország helyett inkább a jelentős és növekvő számú lakossággal rendelkező India és Kína felé veszik az irányt. Az aktív népesség reprodukciója nélkül évtizedeken belül összeomolhat az orosz adó- és nyugdíjrendszer, aminek súlyos társadalmi és szociális következményei lehetnek.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem