Összeomlás fenyegeti Oroszország gazdaságát!

Pénzcentrum
2009. április 6. 17:00

Orosz demográfiai szakértők szerint évtizedeken belül a tönk szélére sodródhat az ország gazdasága. A jelenlegi 143 milliós népesség az ENSZ támogatásával végzett számítások szerint 2050-re 100 millióra csökkenhet, ami az adó- és nyugdíjrendszeren keresztül súlyosan veszélyezteti a teljes nemzetgazdaságot.

"A hirtelen népességcsökkenés súlyos következményekkel járhat, a számok egyenesen rémisztőek!" - mondta Szergej Zakarov, a moszkvai demográfiai intézet szakértője. A BRIC-országokról (Brazília, Oroszország, India és Kína) készített felmérés alapján a népesség csökkenése miatt egyedül az oroszoknak aggasztóak a gazdasági kilátásaik a 2020-ig terjedő időszakban.

Az orosz anyukák szerint az országban nem ismerik el és nem támogatják kellőképpen az anyaság intézményét. Szülés után nehéz visszakerülni a korábbi munkahelyre és a vállalatok sem szívesen alkalmaznak fiatal nőket a várható hosszadalmas szülési szabadsás miatt. Az elmúlt két évtizedben átalakult az orosz családmodell, a párok többsége ma már csak egy gyermeket vállal.

A gazdasági nehézségekkel tarkított 90-es években eleve kevesebb gyermek született, de a kedvezőtlen demográfiai mutatók nem csak ennek tudhatók be. Az orosz férfiak egyharmada nem éli meg a nyugdíjkorhatárt, az aktív korú férfiak körében kiugróan magas a halálozási arány az európai adatokkal összehasonlítva.

A gyakori okok között szerepel az alkoholizmus és az ebből fakadó betegségek, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rákos elváltozások. A születéskor várható élettartam az 1960-as évek szintjére esett vissza, amire nem sok példa van az föld országai között. A férfiak várható élettartama 60 év, ami 15 évvel alacsonyabb a nyugat-európai átlagtól, az orosz hölgyek várhatóan 72 évig élnek.

A kedvezőtlen kilátások hatására elfordulhatnak a külföldi befektetők, akik Oroszország helyett inkább a jelentős és növekvő számú lakossággal rendelkező India és Kína felé veszik az irányt. Az aktív népesség reprodukciója nélkül évtizedeken belül összeomolhat az orosz adó- és nyugdíjrendszer, aminek súlyos társadalmi és szociális következményei lehetnek.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?