Összeomlás fenyegeti Oroszország gazdaságát!

Pénzcentrum
2009. április 6. 17:00

Orosz demográfiai szakértők szerint évtizedeken belül a tönk szélére sodródhat az ország gazdasága. A jelenlegi 143 milliós népesség az ENSZ támogatásával végzett számítások szerint 2050-re 100 millióra csökkenhet, ami az adó- és nyugdíjrendszeren keresztül súlyosan veszélyezteti a teljes nemzetgazdaságot.

"A hirtelen népességcsökkenés súlyos következményekkel járhat, a számok egyenesen rémisztőek!" - mondta Szergej Zakarov, a moszkvai demográfiai intézet szakértője. A BRIC-országokról (Brazília, Oroszország, India és Kína) készített felmérés alapján a népesség csökkenése miatt egyedül az oroszoknak aggasztóak a gazdasági kilátásaik a 2020-ig terjedő időszakban.

Az orosz anyukák szerint az országban nem ismerik el és nem támogatják kellőképpen az anyaság intézményét. Szülés után nehéz visszakerülni a korábbi munkahelyre és a vállalatok sem szívesen alkalmaznak fiatal nőket a várható hosszadalmas szülési szabadsás miatt. Az elmúlt két évtizedben átalakult az orosz családmodell, a párok többsége ma már csak egy gyermeket vállal.

A gazdasági nehézségekkel tarkított 90-es években eleve kevesebb gyermek született, de a kedvezőtlen demográfiai mutatók nem csak ennek tudhatók be. Az orosz férfiak egyharmada nem éli meg a nyugdíjkorhatárt, az aktív korú férfiak körében kiugróan magas a halálozási arány az európai adatokkal összehasonlítva.

A gyakori okok között szerepel az alkoholizmus és az ebből fakadó betegségek, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rákos elváltozások. A születéskor várható élettartam az 1960-as évek szintjére esett vissza, amire nem sok példa van az föld országai között. A férfiak várható élettartama 60 év, ami 15 évvel alacsonyabb a nyugat-európai átlagtól, az orosz hölgyek várhatóan 72 évig élnek.

A kedvezőtlen kilátások hatására elfordulhatnak a külföldi befektetők, akik Oroszország helyett inkább a jelentős és növekvő számú lakossággal rendelkező India és Kína felé veszik az irányt. Az aktív népesség reprodukciója nélkül évtizedeken belül összeomolhat az orosz adó- és nyugdíjrendszer, aminek súlyos társadalmi és szociális következményei lehetnek.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 25. 19:29