Érzéketlen bankvezérek hergelik az utca népét

2009. április 8. 09:15

Egyre többen érzik a válságot a saját bőrükön és jogos felháborodásukat megpróbálják konkrét személyekhez kapcsolni. Eközben egyes bankvezérek még a mostani helyzetben is képesek értetlenségükkel és gúnyos, fensőbbséges megnyilvánulásaikkal hergelni azokat az állampolgárokat, akiknek az adóbefizetéseiből mentik meg sorban a menedzsment rossz döntései miatt kis híján csődbe jutott pénzintézeteket.

Görögországban a decemberi súlyos utcai zavargások után a múlt héten ismét több százezren tüntettek a fizetések csökkenése és az elbocsátások ellen, Franciaországban pedig a márciusi 19-i általános sztrájk és a közszolgálati média tegnapi munkabeszüntetése után holnap várhatóan az energiaszektor dolgozói függesztik fel részlegesen a munkát.

Azonban nemcsak Nyugaton, de Oroszországban is egyre érzékelhetőbb a lakossági elégedetlenség. Hétfőn Vlagyimir Putyin miniszterelnöknek kellett védelmébe vennie a kereskedelmi bankokat a dühödt parlamenti képviselőkkel szemben, akik a nehéz gazdasági helyzet kialakulása miatt kárhoztatták a pénzintézeteket, és sokallták az állami gazdaságélénkítésből nekik szánt hányadot. Az életkörülményeik miatt elkeseredett bányászok pedig nemrég levélben "fenyegették meg" Dmitrij Medvegyev államfőt tömeges tiltakozó megmozdulásokkal arra az esetre, ha az állam nem hajlandó a bajba került ágazat segítségére sietni.

Ilyen körülmények között "a téboly egy fajtájának" nevezte Fredmund Malik közgazdászprofesszor a Der Spiegelnek nyilatkozva azt a viselkedést, amelynek például a londoni G20-csúcs kapcsán felvonuló demonstrálók lehettek a szemtanúi. Irodáik biztonságos fedezékéből egyes banktisztviselők nevetve és bankókötegeket lobogtatva integettek a dühödt tömegnek a brit fővárosban.

Úgy tűnik, egyes pénzintézeti vezetők teljesen elvesztették kapcsolatukat a valósággal, miután irreálisan magas fizetéseikből arra a következtetésre jutottak, hogy rendkívüli képességekkel vannak megáldva. Az elégedetlenkedők haragját pedig nem a gazdagság önmagában, hanem ez a részvétlen, bűntudat nélküli önhittség váltja ki túlnyomó részben.

A svájci St. Gallen-i egyetemen oktató Malik profeszszor szerint a magukat ilyen megnyilvánulásokra ragadtató menedzserekből teljes mértékben hiányzik a szociális kompetencia, ez nem kis részben annak a következménye, hogy az USA elit egyetemein vagy az MBA-tanfolyamokon sokszor a pénzszerzést oktatják kizárólagosan követendő értékként.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?