Érzéketlen bankvezérek hergelik az utca népét

2009. április 8. 09:15

Egyre többen érzik a válságot a saját bőrükön és jogos felháborodásukat megpróbálják konkrét személyekhez kapcsolni. Eközben egyes bankvezérek még a mostani helyzetben is képesek értetlenségükkel és gúnyos, fensőbbséges megnyilvánulásaikkal hergelni azokat az állampolgárokat, akiknek az adóbefizetéseiből mentik meg sorban a menedzsment rossz döntései miatt kis híján csődbe jutott pénzintézeteket.

Görögországban a decemberi súlyos utcai zavargások után a múlt héten ismét több százezren tüntettek a fizetések csökkenése és az elbocsátások ellen, Franciaországban pedig a márciusi 19-i általános sztrájk és a közszolgálati média tegnapi munkabeszüntetése után holnap várhatóan az energiaszektor dolgozói függesztik fel részlegesen a munkát.

Azonban nemcsak Nyugaton, de Oroszországban is egyre érzékelhetőbb a lakossági elégedetlenség. Hétfőn Vlagyimir Putyin miniszterelnöknek kellett védelmébe vennie a kereskedelmi bankokat a dühödt parlamenti képviselőkkel szemben, akik a nehéz gazdasági helyzet kialakulása miatt kárhoztatták a pénzintézeteket, és sokallták az állami gazdaságélénkítésből nekik szánt hányadot. Az életkörülményeik miatt elkeseredett bányászok pedig nemrég levélben "fenyegették meg" Dmitrij Medvegyev államfőt tömeges tiltakozó megmozdulásokkal arra az esetre, ha az állam nem hajlandó a bajba került ágazat segítségére sietni.

Ilyen körülmények között "a téboly egy fajtájának" nevezte Fredmund Malik közgazdászprofesszor a Der Spiegelnek nyilatkozva azt a viselkedést, amelynek például a londoni G20-csúcs kapcsán felvonuló demonstrálók lehettek a szemtanúi. Irodáik biztonságos fedezékéből egyes banktisztviselők nevetve és bankókötegeket lobogtatva integettek a dühödt tömegnek a brit fővárosban.

Úgy tűnik, egyes pénzintézeti vezetők teljesen elvesztették kapcsolatukat a valósággal, miután irreálisan magas fizetéseikből arra a következtetésre jutottak, hogy rendkívüli képességekkel vannak megáldva. Az elégedetlenkedők haragját pedig nem a gazdagság önmagában, hanem ez a részvétlen, bűntudat nélküli önhittség váltja ki túlnyomó részben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A svájci St. Gallen-i egyetemen oktató Malik profeszszor szerint a magukat ilyen megnyilvánulásokra ragadtató menedzserekből teljes mértékben hiányzik a szociális kompetencia, ez nem kis részben annak a következménye, hogy az USA elit egyetemein vagy az MBA-tanfolyamokon sokszor a pénzszerzést oktatják kizárólagosan követendő értékként.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm