16 °C Budapest

Érzéketlen bankvezérek hergelik az utca népét

2009. április 8. 09:15

Egyre többen érzik a válságot a saját bőrükön és jogos felháborodásukat megpróbálják konkrét személyekhez kapcsolni. Eközben egyes bankvezérek még a mostani helyzetben is képesek értetlenségükkel és gúnyos, fensőbbséges megnyilvánulásaikkal hergelni azokat az állampolgárokat, akiknek az adóbefizetéseiből mentik meg sorban a menedzsment rossz döntései miatt kis híján csődbe jutott pénzintézeteket.

Görögországban a decemberi súlyos utcai zavargások után a múlt héten ismét több százezren tüntettek a fizetések csökkenése és az elbocsátások ellen, Franciaországban pedig a márciusi 19-i általános sztrájk és a közszolgálati média tegnapi munkabeszüntetése után holnap várhatóan az energiaszektor dolgozói függesztik fel részlegesen a munkát.

Azonban nemcsak Nyugaton, de Oroszországban is egyre érzékelhetőbb a lakossági elégedetlenség. Hétfőn Vlagyimir Putyin miniszterelnöknek kellett védelmébe vennie a kereskedelmi bankokat a dühödt parlamenti képviselőkkel szemben, akik a nehéz gazdasági helyzet kialakulása miatt kárhoztatták a pénzintézeteket, és sokallták az állami gazdaságélénkítésből nekik szánt hányadot. Az életkörülményeik miatt elkeseredett bányászok pedig nemrég levélben "fenyegették meg" Dmitrij Medvegyev államfőt tömeges tiltakozó megmozdulásokkal arra az esetre, ha az állam nem hajlandó a bajba került ágazat segítségére sietni.

Ilyen körülmények között "a téboly egy fajtájának" nevezte Fredmund Malik közgazdászprofesszor a Der Spiegelnek nyilatkozva azt a viselkedést, amelynek például a londoni G20-csúcs kapcsán felvonuló demonstrálók lehettek a szemtanúi. Irodáik biztonságos fedezékéből egyes banktisztviselők nevetve és bankókötegeket lobogtatva integettek a dühödt tömegnek a brit fővárosban.

Úgy tűnik, egyes pénzintézeti vezetők teljesen elvesztették kapcsolatukat a valósággal, miután irreálisan magas fizetéseikből arra a következtetésre jutottak, hogy rendkívüli képességekkel vannak megáldva. Az elégedetlenkedők haragját pedig nem a gazdagság önmagában, hanem ez a részvétlen, bűntudat nélküli önhittség váltja ki túlnyomó részben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A svájci St. Gallen-i egyetemen oktató Malik profeszszor szerint a magukat ilyen megnyilvánulásokra ragadtató menedzserekből teljes mértékben hiányzik a szociális kompetencia, ez nem kis részben annak a következménye, hogy az USA elit egyetemein vagy az MBA-tanfolyamokon sokszor a pénzszerzést oktatják kizárólagosan követendő értékként.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm