25 °C Budapest

Milliárdosok fővárosa: hová tűntek az oroszok?

Pénzcentrum
2009. április 23. 16:00

A dollármilliárdosok számát tekintve annak ellenére megőrizte vezető pozícióját az amerikai New York, hogy egy év alatt tizenhattal csökkent a dúsgazdagok száma a városban. A világvárosban élő 55 dollármilliárdos száma tovább tizedelődhet, amennyiben a recesszió elhúzódik.

A gazdasági válság hatásai a dollármilliárdosokat sem kímélik az elmúlt egy évben vagyonok tűntek el nyomtalanul. A vesztesek között vannak bankigazgatók, részvényesek, ingatlan befektetők, vállalkozók, de még hírességek is. A tőzsde hanyatlásával akad, akinek tizedére zsugorodott a vagyona, de sokan mások sem úszták meg 100 millió dollár alatt. A városi listán egy két kivételtől eltekintve mindenki veszített, üde színfolt azonban New York polgármestere, aki növelni tudta vagyonát az elmúlt egy évben.

A dobogó második fokát elfoglaló London 28 szuper-gazdagnak ad otthont, a város továbbra is vonzó a más országból származó milliárdosok számára. Itt él többek között az indiai származású acélmágnás, Lakshmi Mittal, de orosz és holland származásúakat is találni a listán.

A harmadik helyre szorult Moszkva, az orosz fővárosban egy év alatt 74-ről 27-re csökkent a milliárdosok száma. Az ingatlanpiac zuhanása, az olajárak kedvezőtlen alakulása és a válság egyéb hatásai mind-mind nagyban hozzájárultak az orosz vagyonok elolvadásához. A leggazdagabb orosz, Mihail Prokhorov vagyonát 9,5 milliárd dollárra becsülik.

Az első ötben szerepel még az ázsiai milliárdosok otthona, Hongkong, valamint a 17 milliárdost - akik közülük talán Steven Spielberg a legismertebb - felvonultató amerikai Los Angeles. Hatodik a Ewing családon keresztül hazánkban is jól ismert Dallas, amely az olajárak csökkenése ellenére rendkívül kedvező pozícióban található.

Hetedik helyen végzett a török Isztambul 13 milliárdossal, a keleti és a nyugati világ találkozásánál elterülő város 21 milliárdost és három pozíciót veszített egy év alatt. Nyolcadik lett San Francisco, a kilencedik és tizedik helyen a szintén amerikai Chicago és a brazil Sao Paulo zárt.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?