8 °C Budapest

Milliárdosok fővárosa: hová tűntek az oroszok?

Pénzcentrum
2009. április 23. 16:00

A dollármilliárdosok számát tekintve annak ellenére megőrizte vezető pozícióját az amerikai New York, hogy egy év alatt tizenhattal csökkent a dúsgazdagok száma a városban. A világvárosban élő 55 dollármilliárdos száma tovább tizedelődhet, amennyiben a recesszió elhúzódik.

A gazdasági válság hatásai a dollármilliárdosokat sem kímélik az elmúlt egy évben vagyonok tűntek el nyomtalanul. A vesztesek között vannak bankigazgatók, részvényesek, ingatlan befektetők, vállalkozók, de még hírességek is. A tőzsde hanyatlásával akad, akinek tizedére zsugorodott a vagyona, de sokan mások sem úszták meg 100 millió dollár alatt. A városi listán egy két kivételtől eltekintve mindenki veszített, üde színfolt azonban New York polgármestere, aki növelni tudta vagyonát az elmúlt egy évben.

A dobogó második fokát elfoglaló London 28 szuper-gazdagnak ad otthont, a város továbbra is vonzó a más országból származó milliárdosok számára. Itt él többek között az indiai származású acélmágnás, Lakshmi Mittal, de orosz és holland származásúakat is találni a listán.

A harmadik helyre szorult Moszkva, az orosz fővárosban egy év alatt 74-ről 27-re csökkent a milliárdosok száma. Az ingatlanpiac zuhanása, az olajárak kedvezőtlen alakulása és a válság egyéb hatásai mind-mind nagyban hozzájárultak az orosz vagyonok elolvadásához. A leggazdagabb orosz, Mihail Prokhorov vagyonát 9,5 milliárd dollárra becsülik.

Az első ötben szerepel még az ázsiai milliárdosok otthona, Hongkong, valamint a 17 milliárdost - akik közülük talán Steven Spielberg a legismertebb - felvonultató amerikai Los Angeles. Hatodik a Ewing családon keresztül hazánkban is jól ismert Dallas, amely az olajárak csökkenése ellenére rendkívül kedvező pozícióban található.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hetedik helyen végzett a török Isztambul 13 milliárdossal, a keleti és a nyugati világ találkozásánál elterülő város 21 milliárdost és három pozíciót veszített egy év alatt. Nyolcadik lett San Francisco, a kilencedik és tizedik helyen a szintén amerikai Chicago és a brazil Sao Paulo zárt.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem