17 °C Budapest

Több milliárdot buktak a spekuláns erdészek

Pénzcentrum
2009. április 24. 09:47

Négy erdészeti társaságnál, milliárdos kárt okozó gazdálkodási szabálytalanságok miatt rendelt el vizsgálatot a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A cégek saját belső szabályaikat is megsértve olyan spekulatív devizaügyleteket kötöttek, amelyeken eurómilliókat buktak.

A Bakonyerdő, a Kisalföldi Erdőgazdaság és a Kiskunsági Erdőgazdaság kára több millió eurós -az erdészetek éveken át olyan spekulatív ügyleteket kötöttek, melyeknél a bank kockázata jóval kisebb volt, mint az övék. A negyedik vizsgált cég, a Zalaerdő kárai úgy tűnik, nem kritikusak.

A legsúlyosabb a helyzet a Bakonyerdőnél: a cég vagyonának csaknem száz százalékát terheli zálogjog. Az erdőn kívül gyakorlatilag minden a banké: vadászházak, fűrésztelepek, és más ingóságok. A veszteségért az állam jót is állhat, de ha nem teszi, az érintett vagyon a bankra száll. Hacsak nem sikerül megpuhítani a már eddig is sokat profitáló bankokat: a vizsgálatok befejezése után dönti el a vagyonkezelő, megtámadja-e a szerződéseket bíróság előtt. Jogászok szerint jók lennének az esélyeik, mert feltűnően aránytalan az erdőtársaságok kockázati mértéke.

A vizsgálat azt is tisztázni fogja, hogy az államot képviselő felügyelőbizottsági és igazgatósági tagok tudtak-e az ügyletekről. Ha igen, úgy őket is terheli a felelősség.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?