1 °C Budapest

Több milliárdot buktak a spekuláns erdészek

Pénzcentrum
2009. április 24. 09:47

Négy erdészeti társaságnál, milliárdos kárt okozó gazdálkodási szabálytalanságok miatt rendelt el vizsgálatot a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A cégek saját belső szabályaikat is megsértve olyan spekulatív devizaügyleteket kötöttek, amelyeken eurómilliókat buktak.

A Bakonyerdő, a Kisalföldi Erdőgazdaság és a Kiskunsági Erdőgazdaság kára több millió eurós -az erdészetek éveken át olyan spekulatív ügyleteket kötöttek, melyeknél a bank kockázata jóval kisebb volt, mint az övék. A negyedik vizsgált cég, a Zalaerdő kárai úgy tűnik, nem kritikusak.

A legsúlyosabb a helyzet a Bakonyerdőnél: a cég vagyonának csaknem száz százalékát terheli zálogjog. Az erdőn kívül gyakorlatilag minden a banké: vadászházak, fűrésztelepek, és más ingóságok. A veszteségért az állam jót is állhat, de ha nem teszi, az érintett vagyon a bankra száll. Hacsak nem sikerül megpuhítani a már eddig is sokat profitáló bankokat: a vizsgálatok befejezése után dönti el a vagyonkezelő, megtámadja-e a szerződéseket bíróság előtt. Jogászok szerint jók lennének az esélyeik, mert feltűnően aránytalan az erdőtársaságok kockázati mértéke.

A vizsgálat azt is tisztázni fogja, hogy az államot képviselő felügyelőbizottsági és igazgatósági tagok tudtak-e az ügyletekről. Ha igen, úgy őket is terheli a felelősség.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm