5 °C Budapest

Fegyveresek őrzik majd az erdőt!

Pénzcentrum
2009. április 17. 10:30

Az új erdőtörvény szigorúbban lép majd fel a sorozatos fakivágások ellen, fegyverrel ruházza fel ugyanis az erődfelügyelőket, és származási igazolványt is kapnak majd a fák, így tudni lehet, hogy jutott az el a kályháig.

Egyedül márciusban több mint 1100 köbméter lopott fát találtak, eddig azonban meglehetősen nehéz volt az engedély nélkül kitermelt fát értékesítő személyeket tetten érni. Ezt orvosolandó, az uniós törekvésekkel összhangban, most nálunk is bevezetik a faanyag származási igazolási rendszerét.

Emellett létrehoznak egy úgynevezett erdővédelmi szolgálatot is, amely 24 órás információs szolgálatot adva bármikor elérhető lesz, ha például egy társhatóság valamilyen illegális fakitermelés vagy lopott fa ügyében érdeklődik, és ez a hatóság szervezi és irányítja majd a természeti erdőkárok megelőzését, felszámolását is. A hozzájuk tartozó 60 fős fegyveres alakulat pedig hatósági jogkörrel intézkedhet.

Az új törvény erdészek intézkedési jogkörét is potnosítja, így például a nem igazolt származású faanyagot az erdész a jövőben az elkövetés eszközével együtt - gépjármű, fűrész - visszatarthatja.

Egyszerűsödik a fakitermelés szabályozása is, erdészeti hatóság az erdőtulajdonosoknak eddig évente határozza meg, hogy mennyi fát termelhetnek ki, mostantól azonban éves bontásban tízéves kitermelési kvótát biztosítanak majd, így az erdőgazdálkodónak évente már nem kell engedélyeztetnie a kitermelést.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?