Fegyveresek őrzik majd az erdőt!

Pénzcentrum
2009. április 17. 10:30

Az új erdőtörvény szigorúbban lép majd fel a sorozatos fakivágások ellen, fegyverrel ruházza fel ugyanis az erődfelügyelőket, és származási igazolványt is kapnak majd a fák, így tudni lehet, hogy jutott az el a kályháig.

Egyedül márciusban több mint 1100 köbméter lopott fát találtak, eddig azonban meglehetősen nehéz volt az engedély nélkül kitermelt fát értékesítő személyeket tetten érni. Ezt orvosolandó, az uniós törekvésekkel összhangban, most nálunk is bevezetik a faanyag származási igazolási rendszerét.

Emellett létrehoznak egy úgynevezett erdővédelmi szolgálatot is, amely 24 órás információs szolgálatot adva bármikor elérhető lesz, ha például egy társhatóság valamilyen illegális fakitermelés vagy lopott fa ügyében érdeklődik, és ez a hatóság szervezi és irányítja majd a természeti erdőkárok megelőzését, felszámolását is. A hozzájuk tartozó 60 fős fegyveres alakulat pedig hatósági jogkörrel intézkedhet.

Az új törvény erdészek intézkedési jogkörét is potnosítja, így például a nem igazolt származású faanyagot az erdész a jövőben az elkövetés eszközével együtt - gépjármű, fűrész - visszatarthatja.

Egyszerűsödik a fakitermelés szabályozása is, erdészeti hatóság az erdőtulajdonosoknak eddig évente határozza meg, hogy mennyi fát termelhetnek ki, mostantól azonban éves bontásban tízéves kitermelési kvótát biztosítanak majd, így az erdőgazdálkodónak évente már nem kell engedélyeztetnie a kitermelést.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem