15 °C Budapest

A Tesco megcélozta Budapest belvárosát: a kisboltoknak annyi

Pénzcentrum
2009. április 24. 08:30

A legnagyobb hipermarketláncok a Nagykörúton belül is kezdik megvetni a lábukat: a Tesco "kényelmi abc"-t nyit a Rákóczi úton, a volt Csillag Áruházban.

A nagy áruházláncok közül elsőként a Tesco telepedik meg Budapest szívében, a Rákóczi út-Kazinczy utca sarkán. A hipermarket az egykori Csillag Áruház egy részét foglalja el.

A jövőben a nagyvárosok sűrűn lakott részein a Tesco Express névre keresztelt "kényelmi boltokkal" bővítik hálózatukat. A megszokottnál kisebb, 200-300 négyzetméteres, a hagyományos ABC jellegű, alapvetően élelmiszereket kínáló üzletek elsősorban az ott élők mindennapi vásárlásaira alapoznak.

Erzsébetvárosban kész tényként kezelik a hipermarketlánc beruházását, az átalakításra kiadott építési engedély ugyanis már jogerőssé vált. Az önkormányzat műszaki irodájának vezetője, Simonné Müller Katalin elmondta: a Csillag Áruház épületében a Tesco egy 380 négyzetméteres üzletet nyit, amely mérete és jellege szerint a középkategóriás élelmiszer-áruházak kategóriájába illeszkedik.

Az áruházépítés miatt aggodalmát fejezte ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Szatmáry Kristóf. Úgy vélte, a hagyományos élelmiszer-kereskedések további piacvesztésével jár, ha a multinacionális háttérrel rendelkező hipermarketek a maguk nyomott áraival a kiskereskedelem középső vagy alsó kategóriájában is megvetik a lábukat.

A nagy áruházláncok ilyenfajta térnyerése eddig nem volt jellemző Budapesten, de a folyamat kétségkívül elindult, és semmiképp sem kedvez a kisvállalkozásoknak.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05