17 °C Budapest

Titokzatos Aldi milliárdok: emberrablás és testvérharc az üzletlánc múltjában

2009. április 23. 05:40

Az Aldi titkai A világ leggazdagabb testvérpárja irányítja, csak Németországban 1740 üzletük van, meghódították az amerikai piacot is, és ennyi volt a bevételük tavaly, forintban: 13000000000000. Az Aldi titkai. 

A cég gyökerei 1913-ig nyúlnak vissza, mikor Theo és Karl Albrecht édesanyja egy kis boltot nyitott Schönenbeck-ben, a Németország nyugati részén fekvő Essen egyik külvárosában. Karl Albrecht 1920-ban, öccse Theo 1922-ben született. Édesapjuk munkás volt: bányászként, majd péksegédként dolgozott.

A tesók tudnak valamit

Theo kamaszévei alatt saját boltjukban tanonckodott, míg Karl egy fűszerüzletben szerzett gyakorlatot.. Karl a második világháború alatt a német hadseregben szolgált. A háború befejezése után, 1946-ban a fívérek átvették anyjuk üzletének irányítását, és hamarosan űjabb üzletet nyitottak a környéken. 1950-re -azaz négy évvel később- az Albrecht-fivéreknek a Ruhr-vidéken már 13 üzletük volt.

A testvérek üzletpolitikája mondhatni radikális újdonságnak számított a korabeli piacon: a megengedett maximális árból 3 százalékot engedtek, gyakorlatilag minden terméknél.

 

Essen, a legelső Aldi (Fotó: upload.wikimedia.org)


A fivérek arra is mindig nagy figyelmet fordítottak, hogy nehogy olyan áru legyen a polcaikon, ami nem fogy el. Annyi nyereséget értek el, amennyit csak lehetett: nem reklámoztak, nem árultak friss árut, és olyan kicsinek hagyták meg boltjaikat, amennyire csak lehetett.

Amikor igazán beindult az üzlet, a két testvér összekülönbözött: a viszály forrása azonban nem egy hölgy volt -mint azt esetleg gondolhatnánk- hanem egy másik szenvedély, a cigaretta. A pletykák szerint azon vesztek össze, hogy az üzleteikben áruljanak-e dohányterméket.

Így 1962-ben bevezették az Aldi (az ALbrecht DIscount rövidítése) márkanevet, és 1966-ban kettéváltak: Theo kapta Németország északi, Karl pedig a déli piacait. A két csoport mind pénzügyileg, mind jogilag önálló, a két testvér közötti kapcsolat a hírek szerint barátságosnak nevezhető. Olyannyira, hogy néhány esetben -ha az üzleti érdek úgy kívánja- például sajátmárkás termékek elkészítésénél és a beszállítókkal folytatott tárgyalásokon egy cégnek mutatkoznak.

Üzleti körökben még ma is tartja magát az a legenda, mely szerint a testvérek minden eladott termék után (mindegy, hogy egy kifli, vagy egy tévé) egy eurócentet kérnek. Az azonban biztos, hogy a Forbes magazin 2009 március végi listája szerint Karl Albrecht a hatodik, míg öccse a kilencedik leggazdagabb ember a világon. A 89 éves Karl becsült vagyona 21,5 milliárd dollár (nagyjából 5000 milliárd forint), a 87 éves Theo a becslések szerint 18,8 milliárd dolláros (4300 milliárd forint) vagyonnal rendelkezik. (Kettejük vagyona összesen nagyjából megegyezik az első helyezett Bill Gates által birtokolt 40 milliárd dollárral - 9200 milliárd forinttal).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tetvérek ugyanakkor meglehetősen visszahúzódva élnek, kimondottan kerülik a médiában való megjelenést. Háttérbe húzódásuknak egyik magyarázata lehet az is, hogy 1971-ben Theo emberrablók fogságába került, és csak 3 millió dolláros váltságdíj fejében engedték szabadon. (A rossz nyelvek szerint ezt a bizonyos váltságdíjat később megpróbálták leírni a társasági adójukból.)

 

Az Albrecht testvérek? (Fotó: wiwo.de)


Tulajdonképp a hetvenes évek óta nem találni róluk készült hiteles fényképet, így a fenti illusztráció valódisága is kérdéses. 1993-ban az Albrecht-fivérek lemondtak igazgatói posztjukról, és vagyonuk nagy részét alapítványoknak adták.

Ugyanakkor az Aldi jelenlegi vezetői sem keresnek rosszul. Ahogy arról néhány napja beszámoltunk, az Egyesült Királyságban például egymillió forint körüli havi fizetést és A4-es Audit kapnak a fiatal menedzserek: Mennyit keresnek az Aldi vezetői? Sokat, nagyon sokat!

Aldi kontra Lidl: az óriások örök harca

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45