13 °C Budapest

Kinek fizet késedelmi kamatot az NFÜ?

2009. április 2. 11:30

A gazdasági világválság idején még inkább megnő a pontosság és megbízhatóság jelentősége a fizetési nehézségekkel küzdő vállalkozások számára. A Kormány és a fejlesztéspolitikáért felelős szerve, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség mindent megtesz azért, hogy a támogatásban részesülő pályázók a lehető legkevesebb kárt szenvedjék el a pénzpiacok krízise miatt.

Ennek megfelelően a jövőben késedelmi kamatban részesülnek azok a nyertes pályázók, akik számára a Támogató saját hibájából eredően késve fizeti meg az esedékes támogatást.

A gazdasági válság és a pénzügyi források világméretű elapadása idején különösen megnő a fejlesztéspolitika szerepe, felértékelődik az európai uniós támogatásból megvalósuló beruházások jelentősége. Ebben az időszakban nagy nyomás nehezedik az intézményrendszerre, megnőnek feladatai és felelőssége, nagyobb és gyorsabb munkát vár el tőle a közvélemény. Ezt az igényt ismerte el jogosnak a kormány a 281/2006. (XII. 23.) kormányrendelet módosításával és a késedelmi kamat bevezetésével.

A 2007-2013. programozási időszakban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, az Európai Szociális Alapból és a Kohéziós Alapból származó támogatások fogadásához kapcsolódó pénzügyi lebonyolítási és ellenőrzési rendszerek kialakításáról szóló említett kormányrendelet 2009. április 1-ei módosulásával ugyanis a jövőben késedelmi kamat illeti meg a nyertes pályázókat abban az esetben, ha a kifizetési határidő elmulasztása a Támogatónak, azaz a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek és közreműködő szervezeteinek felróható okból történik.

A késedelmi kamat alapja a fizetési határidőn túl kifizetett számla támogatás tartalma, mértéke a határidő lejáratának napján érvényes jegybanki alapkamat. A késedelmi kamatfizetési kötelezettség nem csak a 2009. április 1. után, hanem az azt megelőzően megkötött támogatási szerződésekre is vonatkozik.

Késedelmi kamatra az a nyertes pályázó jogosult, akinek a benyújtott kifizetési igénye formailag, tartalmilag megfelelő, akinek nincsen köztartozása, aki a kifizetési igényéhez kapcsolódóan eleget tesz a jogszabályi, pályázati kiírásban vagy támogatási szerződésben rögzített egyéb feltételeknek, aki ellen nincs folyamatban szabálytalansági vagy más, kifizetés felfüggesztésével járó eljárás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A késedelmi kamat esedékességéről és összegéről az érintett projekt végrehajtásáért felelős kedvezményezett levélben kap tájékoztatást. Szállítói finanszírozás, illetve engedményezés esetén a kedvezményezetti értesítést másolatban megkapja a késedelmi kamat jogosultja (szállító, illetve az engedményes) is.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség reménye szerint a késedelmi kamat is hozzájárul ahhoz, hogy olyan pénzügyi védőháló jöjjön létre a vállalkozások és pályázók számára, amely sikerre viszi a fejlesztéseket, és meggátolja a projektek kudarcát.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem