Csúszik a kifizetés? Jár a késedelmi kamat!

2009. március 31. 08:30

Példát akar mutatni a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) és április 1-jétől kész késedelmi kamatot fizetni azoknak a pályázóknak, akik a vállalt határidőre nem jutnak hozzá az elnyert támogatáshoz.

Az NFÜ azzal magyarázza lépését, hogy "gazdasági világválság idején még inkább megnő a pontosság és a megbízhatóság jelentősége a fizetési nehézségekkel küzdő vállalkozások számára". Az európai uniós források magyarországi kedvezményezettjei szempontjából kedvező döntés az ügynökség szerint hozzájárulhat ahhoz, hogy "a támogatásban részesülő pályázók a lehető legkevesebb kárt szenvedjék el a pénzpiacok krízise miatt".

Az intézkedés alapja a 281/2006. (XII. 23.) kormányrendelet módosítása. Ez gyakorlatilag jogosnak ismeri el azt a jó ideje megfogalmazott igényt, hogy fizessenek késedelmi kamatot azoknak a kedvezményezetteknek, akik az NFÜ hibájából késve kapják kézhez az esedékes támogatást.

A késedelmi kamat számításának alapja a fizetési határidőn túl kifizetett számla támogatástartalma, mértéke pedig a határidő lejáratának napján érvényes jegybanki alapkamat. Késedelmi kamatra az a győztes pályázó jogosult, akinek a benyújtott kifizetési igénye formailag, tartalmilag megfelelő, nincs köztartozása, a kifizetési igényéhez kapcsolódóan eleget tesz a jogszabályi feltételeknek, s aki ellen nincs folyamatban szabálytalansági vagy más, a kifizetés felfüggesztésével járó eljárás.

A késedelmi kamat fizetésének kötelezettsége nemcsak a 2009. április 1. után, hanem az azt megelőzően megkötött támogatási szerződésekre is vonatkozik. A késedelmi kamat esedékességéről és összegéről az érintett projekt végrehajtásáért felelős kedvezményezettet levélben tájékoztatják.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 25. 19:29