Visszabontanák a Megyeri hidat

Pénzcentrum
2009. március 31. 09:30

Már a VPOP sem nyomoz az alvállalkozóinak több százmillió forinttal tartozó Ganz Híd-, Daru és Acélszerkezetek Zrt.-nél. A vámhatóság indoka: az adós cég ellen még nem indult felszámolási eljárás. Az építők egy része már csődbe ment, a hoppon maradt cégek közül többen a híd lezárását, sőt a visszabontását is fontolgatják.

A rendőrség után a vám- és pénzügyőrség Központi Bűnöldözési Parancsnoksága is elutasította a Megyeri híd építőinek csődbűntett miatt tett feljelentését. Az ügyben elrendelt feljelentés-kiegészítés adataiból ugyanis kétséget kizáróan megállapították, hogy objektív büntethetőségi feltételek hiányában csődbűntett miatt nem indítható eljárás. Azért nem, mert a hitelezőinek több százmillióval tartozó Ganz Híd-, Daru- és Acélszerkezetek Zrt. felszámolását a bíróság még nem rendelte el.

Az építők eredetileg csalás miatt tettek feljelentést, a BRFK azonban feljelentés-kiegészítést követően arra a következtetésre jutott, hogy az ügyben csalás gyanúja fel sem vetődhet, a csődbűntetté azonban igen. Azonban ennek nyomozása nem a rendőrség, hanem a vámőrség hatáskörébe tartozik.

A vámnyomozók viszont nem értik, hogy a BRFK miért állította azt, hogy "a feljelentett cselekmény csődbűntett lehet". Csődbűntett miatt a felszámolási eljárás megindítása után végrehajtott, a hitelezők kielégítését akadályozó ügyletek miatt indítható. Mivel az adós cég, a Ganz Ganz Híd-, Daru- és Acélszerkezetek Zrt. ellen még nem indult felszámolási eljárás, ez az út nem járható.

A Megyei híd építői már egyre türelmetlenebbek: több kisvállakozás tönkrement, van, amelyiket már fel is számolták, sőt olyan is, ahol a tulajdonos háza is elúszott.


A hitelezők mind kis cégek, amelyeknek a szó szoros értelmében a létük múlik azon, hogy megkapják-e az elvégzett (és átvett) munkájuk ellenértékét. Többen már kilátásba helyezték a híd erőszakos lezárását, de vannak olyan cégek is, amelyek a visszabontásától sem riadnának vissza.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?