13 °C Budapest

Visszabontanák a Megyeri hidat

Pénzcentrum
2009. március 31. 09:30

Már a VPOP sem nyomoz az alvállalkozóinak több százmillió forinttal tartozó Ganz Híd-, Daru és Acélszerkezetek Zrt.-nél. A vámhatóság indoka: az adós cég ellen még nem indult felszámolási eljárás. Az építők egy része már csődbe ment, a hoppon maradt cégek közül többen a híd lezárását, sőt a visszabontását is fontolgatják.

A rendőrség után a vám- és pénzügyőrség Központi Bűnöldözési Parancsnoksága is elutasította a Megyeri híd építőinek csődbűntett miatt tett feljelentését. Az ügyben elrendelt feljelentés-kiegészítés adataiból ugyanis kétséget kizáróan megállapították, hogy objektív büntethetőségi feltételek hiányában csődbűntett miatt nem indítható eljárás. Azért nem, mert a hitelezőinek több százmillióval tartozó Ganz Híd-, Daru- és Acélszerkezetek Zrt. felszámolását a bíróság még nem rendelte el.

Az építők eredetileg csalás miatt tettek feljelentést, a BRFK azonban feljelentés-kiegészítést követően arra a következtetésre jutott, hogy az ügyben csalás gyanúja fel sem vetődhet, a csődbűntetté azonban igen. Azonban ennek nyomozása nem a rendőrség, hanem a vámőrség hatáskörébe tartozik.

A vámnyomozók viszont nem értik, hogy a BRFK miért állította azt, hogy "a feljelentett cselekmény csődbűntett lehet". Csődbűntett miatt a felszámolási eljárás megindítása után végrehajtott, a hitelezők kielégítését akadályozó ügyletek miatt indítható. Mivel az adós cég, a Ganz Ganz Híd-, Daru- és Acélszerkezetek Zrt. ellen még nem indult felszámolási eljárás, ez az út nem járható.

A Megyei híd építői már egyre türelmetlenebbek: több kisvállakozás tönkrement, van, amelyiket már fel is számolták, sőt olyan is, ahol a tulajdonos háza is elúszott.


A hitelezők mind kis cégek, amelyeknek a szó szoros értelmében a létük múlik azon, hogy megkapják-e az elvégzett (és átvett) munkájuk ellenértékét. Többen már kilátásba helyezték a híd erőszakos lezárását, de vannak olyan cégek is, amelyek a visszabontásától sem riadnának vissza.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina
38. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A siketek világnapja
Szeptember 26.
Tengerészeti világnap
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Szeptember 26.
A fehér kendő napja
Szeptember 26.
A szív világnapja
Szeptember 26.
A Szentírás vasárnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 25. 19:29