28 °C Budapest

Csődtörvény: megmenthetik a cégeket

2009. március 25. 08:45

Várhatóan mai ülésén tárgyal a kormány a csődtörvény újabb tervezetéről: az előterjesztés részletesen szabályozza a megmenthető vállalkozásokra vonatkozó eljárást, elősegíti az adósságrendezést, javítja a munkahelymegőrzés esélyeit.

Ugyanakkor a tervezet egyszerűsíti, gyorsítja a fizetésképtelen cégek felszámolását, kivezetésüket a gazdasági forgalomból.

Évente több mint tízezer felszámolás indul, ám a csődök száma az utóbbi időben még a tízet sem érte el: ez is azt mutatja, hogy a számtalanszor módosított, csaknem húszéves csődtörvény a gyakorlatban nem működik. A fizetési moratóriumhoz meg kell egyezni a hitelezőkkel, s ez szinte lehetetlen elvárás.

Az új szabályozás viszont a kérelem alapján egy munkanapon belül védelmet nyújt a csődöt kérő adósnak. A fizetési haladék nyolcvan napig illeti meg, ezalatt alkalmat kap a hitelezőkkel való megegyezésre. Ha nem sikerül tető alá hozni a csődegyezséget, további 180 napra, sőt, azt követően is meghosszabbítható a moratórium, egy évnél tovább azonban nem tarthat.

Az adósnak kedvező, a mostani rendelkezésekhez képest egyszerű a csődegyezség szabályozása is: mindössze a biztosított és a nem biztosított hitelezők külön-külön támogatását kívánja meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A felszámolások döntő hányada kiürített cégek ellen folyik. Az eljárás sok időt, gyakorta másfél-két évet is igénybe vesz. Az előterjesztés a felszámolók kirendeléséhez, eljárásához átláthatóbb feltételeket alakít ki.

Fontos szempont a visszaélések megakadályozása. Ezért azok a menedzserek, akik magánvagyonukból nem tudnak eleget tenni a hitelezői követeléseknek, eltilthatók lesznek a vezető tisztségviselői poszttól. Az eltiltás teljes nyilvánosságot kap: a cégjegyzékből bárki ingyenes keresőprogram segítségével ellenőrizheti, hogy az adott személyt eltiltották-e vagy sem.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?