Csődtörvény: megmenthetik a cégeket

2009. március 25. 08:45

Várhatóan mai ülésén tárgyal a kormány a csődtörvény újabb tervezetéről: az előterjesztés részletesen szabályozza a megmenthető vállalkozásokra vonatkozó eljárást, elősegíti az adósságrendezést, javítja a munkahelymegőrzés esélyeit.

Ugyanakkor a tervezet egyszerűsíti, gyorsítja a fizetésképtelen cégek felszámolását, kivezetésüket a gazdasági forgalomból.

Évente több mint tízezer felszámolás indul, ám a csődök száma az utóbbi időben még a tízet sem érte el: ez is azt mutatja, hogy a számtalanszor módosított, csaknem húszéves csődtörvény a gyakorlatban nem működik. A fizetési moratóriumhoz meg kell egyezni a hitelezőkkel, s ez szinte lehetetlen elvárás.

Az új szabályozás viszont a kérelem alapján egy munkanapon belül védelmet nyújt a csődöt kérő adósnak. A fizetési haladék nyolcvan napig illeti meg, ezalatt alkalmat kap a hitelezőkkel való megegyezésre. Ha nem sikerül tető alá hozni a csődegyezséget, további 180 napra, sőt, azt követően is meghosszabbítható a moratórium, egy évnél tovább azonban nem tarthat.

Az adósnak kedvező, a mostani rendelkezésekhez képest egyszerű a csődegyezség szabályozása is: mindössze a biztosított és a nem biztosított hitelezők külön-külön támogatását kívánja meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A felszámolások döntő hányada kiürített cégek ellen folyik. Az eljárás sok időt, gyakorta másfél-két évet is igénybe vesz. Az előterjesztés a felszámolók kirendeléséhez, eljárásához átláthatóbb feltételeket alakít ki.

Fontos szempont a visszaélések megakadályozása. Ezért azok a menedzserek, akik magánvagyonukból nem tudnak eleget tenni a hitelezői követeléseknek, eltilthatók lesznek a vezető tisztségviselői poszttól. Az eltiltás teljes nyilvánosságot kap: a cégjegyzékből bárki ingyenes keresőprogram segítségével ellenőrizheti, hogy az adott személyt eltiltották-e vagy sem.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?