27 °C Budapest

Csődtörvény: megmenthetik a cégeket

2009. március 25. 08:45

Várhatóan mai ülésén tárgyal a kormány a csődtörvény újabb tervezetéről: az előterjesztés részletesen szabályozza a megmenthető vállalkozásokra vonatkozó eljárást, elősegíti az adósságrendezést, javítja a munkahelymegőrzés esélyeit.

Ugyanakkor a tervezet egyszerűsíti, gyorsítja a fizetésképtelen cégek felszámolását, kivezetésüket a gazdasági forgalomból.

Évente több mint tízezer felszámolás indul, ám a csődök száma az utóbbi időben még a tízet sem érte el: ez is azt mutatja, hogy a számtalanszor módosított, csaknem húszéves csődtörvény a gyakorlatban nem működik. A fizetési moratóriumhoz meg kell egyezni a hitelezőkkel, s ez szinte lehetetlen elvárás.

Az új szabályozás viszont a kérelem alapján egy munkanapon belül védelmet nyújt a csődöt kérő adósnak. A fizetési haladék nyolcvan napig illeti meg, ezalatt alkalmat kap a hitelezőkkel való megegyezésre. Ha nem sikerül tető alá hozni a csődegyezséget, további 180 napra, sőt, azt követően is meghosszabbítható a moratórium, egy évnél tovább azonban nem tarthat.

Az adósnak kedvező, a mostani rendelkezésekhez képest egyszerű a csődegyezség szabályozása is: mindössze a biztosított és a nem biztosított hitelezők külön-külön támogatását kívánja meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A felszámolások döntő hányada kiürített cégek ellen folyik. Az eljárás sok időt, gyakorta másfél-két évet is igénybe vesz. Az előterjesztés a felszámolók kirendeléséhez, eljárásához átláthatóbb feltételeket alakít ki.

Fontos szempont a visszaélések megakadályozása. Ezért azok a menedzserek, akik magánvagyonukból nem tudnak eleget tenni a hitelezői követeléseknek, eltilthatók lesznek a vezető tisztségviselői poszttól. Az eltiltás teljes nyilvánosságot kap: a cégjegyzékből bárki ingyenes keresőprogram segítségével ellenőrizheti, hogy az adott személyt eltiltották-e vagy sem.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem