0 °C Budapest

Nyereséges maradt a Crédit Agricole!

2009. március 5. 10:00

A várakozásoknál nagyobb, 309 millió eurós utolsó negyedévi veszteségről számolt be a második legnagyobb francia bank, a Crédit Agricole. A bank adózott eredménye 2008 egészében az utolsó negyedévi veszteséggel együtt is egymilliárd euró fölött maradt. A csoporthoz tartozó Calyon Magyarország 1,9 milliárd forint adózott eredményt ért el tavaly.

A francia bankszektor meghatározó pénzintézete, a Crédit Agricole 309 millió euró nettó veszteséggel zárta a negyedik negyedévet, szemben a Bloomberg 19 millió eurós veszteséget valószínűsítő elemzői konszenzusával, így a bank részvényei 4 százalékot veszítettek értékükből a párizsi tőzsdén. Az utolsó negyedévi veszteség teljes egészében a görögországi Emporiki Bank számlájára írható: a bank 527 milliós veszteséget generált a Crédit Agricole könyveiben az utolsó negyedévben.

A bankcsoport a utolsó negyedévi veszteség ellenére az év egészét egymilliárd eurót meghaladó adózás utáni eredménnyel zárta, így az igazgatóság részvényenként 45 cent osztalék kifizetésére tesz javaslatot a közgyűlésnek. A három francia nagybank közül a BNP Paribas 1,37 milliárdos nettó veszteséggel zárta az utolsó negyedévet, míg a Société Générale szerény, 87 milliós nettó nyereséggel búcsúzott 2008-tól. Ennek ellenére a három bank közül a befektetők a Société Générale-t büntették legjobban az év eleje óta. A bank részvényei az elmúlt két hónap alatt 37 százalékot estek, szemben a Crédit Agricole részvények 14 százalékos és a BNP Paribas 21 százalékos árfolyamcsökkenésével.

A Crédit Agricole vállalati és befektetési bankja, a Calyon Magyarországon 2007 októbere óta fióktelepként működik. A Calyon Magyarország 1,9 milliárd forint adózott eredménnyel zárta a 2008-as évet. A társaság mérlegfőösszege az év egészében 35 milliárd forinttal, 178 milliárd forintra emelkedett. "A válság kitörése óta látszik igazán, hogy jó döntés volt a fiókintézetté alakulás, hiszen a változatlanul AA minősítésű Crédit Agricole továbbra is az egyik legkisebb kockázati felár mellett hitelezett pénzintézet a világon, s így a hazai bank is ilyen felárral jut külső forráshoz" - mondta el Molontay Tamás, a bank vezérigazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?