8 °C Budapest

Magyarok ezreit éri síbaleset külföldön!

2009. február 26. 11:55

Lábsérüléseket és fejsérüléseket szenvednek leginkább a síelők, de a drága felszerelések tönkremenetele mellett a külföldi kórházi számla végösszege is sokkoló lehet. A legtöbb baleset Ausztriában történik, majd jócskán lemaradva következik Franciaország, a dobogó harmadik fokán pedig Olaszország és Szlovénia osztozik - derül ki az Allianz adataiból.


A síelés világszerte kedvelt sport, még Magyarországon is, ahol viszonylag kevéssé alkalmasak a körülmények ennek gyakorlására. Ezért a magyarok többnyire külföldi síparadicsomokat keresnek fel, ha kedvenc téli sportjuknak akarnak hódolni. "A síelés azonban veszélyes sport, így nem mindegy, hogy egy váratlan esemény bekövetkezte esetén hogyan tudjuk a leggyorsabban pótolni a felszerelésünket, rosszabb esetben kórházi ellátásunkat vagy a hazajuttatásunkat" - mutat rá Kozek András, az Allianz Hungária vezérigazgató-helyettese, hozzátéve: már sokszor az is elegendő, hogy a nap 24 órájában hívhatják a társaság magyar nyelvű telefonos segélyszolgálatát. 


Az Allianz adatai szerint síbalesetek esetén leginkább lábsérüléseket - ezen belül is főként térdsérüléseket - szenvednek a sportolók, de igen gyakoriak a fejsérülések is. A baleseti helyszínek megoszlása szoros összefüggésben áll a magyarok által leginkább kedvelt célpontok népszerűségi listájával. A nem várt események 65 százaléka Ausztriában következik be, majd ezután következik 15 százalékos részesedéssel Franciaország, és 10-10 százalék jut Olaszországnak és Szlovéniának. "A kórházi ellátás költsége igen magas lehet ezekben az országokban, a számla végösszege akár egy éves fizetés nagyságát is meghaladhatja" - figyelmeztet Kozek András. 


Az átlagos kárösszeg a sérülés súlyosságától függően - az extrém nagy balesetek kivételével - az orvosi ellátást igénylő enyhe és közepesen súlyos sérülések esetében átlag 300 és 10 ezer euró, azaz 90 ezer és 3 millió forint között mozog. "Egyértelműen baleseti, betegségi vagy utazási segítségnyújtási elemek miatt nyújtják be a legtöbb kárigényt. Baleset miatt viszont gyakran sérül a felszerelés, a ruházat, ami végeredményben poggyászkárt jelent" - állítja a vezérigazgató-helyettes, aki szerint egyre többször jelentenek amiatt is kárigényt, mert a sílécet ellopják, és azt pótolni kell, különben a tervezett üdülésből kínszenvedés lesz. 


Az Allianz ezen tapasztalatok alapján több mint egy éve vezette be vezette be a Téli Sportok utasbiztosítást, és a síelők nagy számára jellemző, hogy eddig 22 ezren vásároltak ilyen kötvényt. Az Allianz biztosítása személyre szabható, speciális szolgáltatásai pedig a téli üdülés során leselkedő valamennyi veszély ellen védelmet nyújtanak. Tartalmaz például síbérlet biztosítást, amely akár 300 euró értékig kártérítést fizet, ha valaki betegség vagy baleset miatt nem tudja igénybe venni megvásárolt síbérletét. Komolyabb baleset esetén pedig az Allianz összeghatár nélkül téríti meg a hegyi mentés költségeit vagy 200 euróig a másoknak okozott károkat is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm