17 °C Budapest

Jó hír a szűkölködő magyar vállalkozásoknak!

Pénzcentrum
2009. március 2. 05:55

A múlt héten kerültek kiírásra az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogramra vonatkozó, kockázati alapkezelő társaságoknak szóló pályázatok. A program keretein belül 35 milliárd forintnyi forrás áll a hazai kkv-k rendelkezésére, a támogatásokat kockázati alapkezelő társaságokon keresztül lehet igényelni. A pályázati kiírás kapcsán Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója fejtette ki szakmai véleményét.

"Természetesen nagyon jó hír a tőkére éhes magyar vállalkozásoknak, hogy végre kiírásra került a pályázat, bár a program keretében létrejövő kockázati tőkalapok a legjobb esetben is csak az év utolsó negyedévében kezdhetik meg tényleges befektetési tevékenységüket, tehát akkor jelenthet tőkebevonási lehetőséget a hazai kkv-knak.


Zoltán Csaba vezérigazgató

A cégnyilvántartásban immár 21 kockázati tőkealap-kezelő társaság szerepel, melyek közül 18 az elmúlt másfél évben alakult, nyilvánvalóan a most meghirdetett programban való részvétel céljából.

Kérdés azonban, hogy a végleges pályázati kiírás feltételei tükrében, amelyeket sok alapkezelő megalakulásakor még nem ismerhetett, hányan fognak pályázni az április 6-i határidőig.

A részvételi szándékot, illetve az érdeklődés intenzitását a pénzügyi válság következményei is kedvezőtlenül befolyásolják. A programban létrejövő alapoknak ugyanis a tőke legalább 30 %-át magánbefektetőktől kell megszerezniük, ami ma sokkal nehezebb feladat, mint volt fél- vagy egy éve.

Az alapkezelési díj maximuma az alap értékének 3 %-a. A kiíró az általa biztosított forrásra az európai referencia rátának megfelelő mértékű hozamot vár el évente. Jelenleg ennek mértéke 10 %. Az elvárt felett elért hozamból sikerdíj illeti meg az alapkezelőt.

Nagy kérdés, hogy ezeket a feltételeket elég motiválónak érzik-e az alapkezelők, főként annak fényében, hogy a program korai szakaszban lévő (legfeljebb 5 éves, másfél milliárd forint árbevétel alatti), átlagosnál magasabb kockázatú vállalkozásokba történő növekedési tőke befektetését írja elő." - összegezte Zoltán Csaba a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bejegyzett kockázati tőkealap-kezelő társaságok Magyarországon Kattints a képre!

A Start Tőkegarancia Zrt. tőkegarancia terméke a Programban résztvevő alapok számára is garanciát biztosít az átlagosnál magasabb kockázatú, induló és korai szakaszú vállalkozásokba történő tőkeemeléses befektetések esetében.

A tőkegarancia a befektetett összeg legfeljebb 80 %-ára, de maximum 100 millió Ft értékben és öt éves időtartamra igényelhető.

A tőkegaranciával a Start a befektetés garantált részének megtérítésére vállal kötelezettséget, amennyiben a befektetést fogadó vállalkozás a futamidő alatt felszámolás alá kerül, vagy a tulajdonosok a társaság végelszámolását határozzák el.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem