26 °C Budapest

Elektronikus beszámoló 2009: Ügyfélkapu vs. Cégszolgálat!

Pénzcentrum
2008. december 15. 14:22

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium törvényjavaslata szerint a hazai vállalkozásoknak a jövő évtől elektronikus formában, a kormányzati portál ügyfélkapuján keresztül kell benyújtaniuk beszámolóikat a hatóságokhoz. A megoldás a szakemberek szerint veszélyezteti a cégadatok megbízhatóságát: az ügyfélkapu rendszerei által nem támogatott elektronikus aláírás hiányában a benyújtott adatok megnyugtató módon nem hitelesíthetőek.

Ezeket a fontos szempontokat teljes mértékben figyelmen kívül hagyja az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) decemberben az Országgyűlés elé került, a Cégtörvény vonatkozó passzusát módosítani kívánó tervezete, amely amellett, hogy 2009. májusától kötelezővé tenné a hazai cégek számára számviteli beszámolóik elektronikus úton történő közzétételét, a kormányzati portál ügyfélkapuját jelöli meg a benyújtás kizárólagos lehetőségeként.

Mindez annak ellenére történik, hogy az IRM saját portáljának, a Cégnyilvántartási és céginformációs szolgálatnak (Cégszolgálat) rendszerei már 2006 óta lehetőséget nyújtanak a mérlegek elektronikus benyújtására és e-aláírással való hitelesítésére, az Ügyfélkapu rendszerei viszont nem teszik lehetővé a törvényben meghatározott, szabványos hitelesítési megoldás használatát. Az elektronikus aláírás az az eszköz - a téma független szakértőinek egybehangzó véleménye alapján -, amely rendkívül biztonságos, és a hitelesített dokumentumban rögzített tények és adatok védelmét hatékonyan szolgálja.

Eltérő állásponton az igazságügyi tárca és a szakmai szervezetek

A törvénytervezetet kidolgozó tárca illetékesei szerint az Ügyfélkapu automatikusan időbélyegzővel látja el a beérkező dokumentumokat, ami elegendő biztonságot nyújt; a kormányzati portál rendszere alkalmas a beszámolót továbbító személy azonosítására, az időbélyegzés pedig hitelesen tanúsítja az e-irat átvételének időpontját.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szakmai szervezetek azonban másként ítélik meg a helyzetet: álláspontjukat a nemzetközi példák is alátámasztani látszanak. Ahogy Rózsahegyi Zsolt, a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség (MELASZ) elnöke sajtónyilatkozataiban fogalmazott: az e-szignó hiánya alapjaiban kérdőjelezné meg a beszámolók tartalmát, az azokban szereplő adatok hitelességét. Véleményét Dalos Mihály, a piacvezető Microsec Kft. ügyvezetője is osztja. A szakember szerint, az e-aláírás jelenleg az egyetlen olyan megoldás, amely hitelt érdemlően szavatolhatja az elektronikus formában benyújtott beszámolók és az azokban szereplő adatok letagadhatatlanságát, ezért a digitális formában benyújtott dokumentumok csak ezen a módon hitelesíthetőek. E-aláírás hiányában a beküldő bármikor hivatkozhat arra, hogy az általa beküldött dokumentum megváltozott, vagy megváltoztatták.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?