17 °C Budapest

Méregdrága munkaerő: dolgozók álma vagy a cégek rémálma Belgium?

Pénzcentrum
2008. szeptember 11. 12:00

Bár az ország jelenleg is központi szerepet játszik az unió életében, az új vállalkozások alapítására való hajlandóság lényegesen kisebb, mint a hozzá képest elmaradottabb, és pont ezért gyorsabban fejlődő országokban. Bár számos vállalkozási forma létezik Belgiumban, a külföldiek leginkább a fiók- vagy leányvállalatot választják. Nézzük, hogyan lehet ilyen vállalkozásokat létrehozni...

Mivel Belgium az Európai Unió politikai központja, nem meglepő, ha erős a szabad piacra törekvés, a hatóságok csak nagyon kevés korlátozást alkalmaznak a külföldi vállalkozások az országban való működésére vonatkozóan.

A jogilag nevesített cégformák közé tartoznak a részvénytársaság, a fiók illetve leányvállalat, a korlátolt felelősségű társaság, a korlátlan felelősségű társaság, és az egyéni vállalkozás. A fiók- és leányvállalaton kívül a külföldiek alapíthatnak még korlátolt vagy korlátlan felelősségű társaságot, de egyéni vállalkozóként is jelenthetik magukat.

Az országban a leggyakoribb cégforma a részvénytársaság és a korlátolt felelősségű társaság, ilyen cégeket alapítanak a legtöbbször. Részvénytársaságok esetében kötelező még az alapításkor egy két évre előre készített pénzügyi tervet összeállítani. Legalább két részvényes kell a megalapításához, és legalább 3 igazgatósági tag. A Magyarországon is érvényes szabály szerint évente kötelező könyvvizsgálatnak kell alávetni a vállalkozást.

A tőkeminimum itt is meg van határozva, részvénytársaságot 61 500 euróval (14,6 millió forint), korlátolt felelősségű társaságot 18 550 euróval (4,4 millió forint) - amiből legalább 6200 eurót (1,5 millió forint) be is kell fizetni alapításkor -, korlátolt felelősségű együttműködési társaságot (legalább 3 tag alapítja) pedig 18 550 euróval (4,4 millió forint) lehet létrehozni. A fióktelep esetében nincsen minimum tőke, amivel alapítani kell.

Különleges cégformaként jelen van még egy határokon átnyúló együttműködést lehetővé tevő vállalkozásforma, az EEIG (European Economic Interest Grouping). Itt sincs meghatározva minimum alaptőke, a tagok viszont Európa különböző országaiból származnak. Nem kell külön beszámolót készíteni a cégnek, és a tagok egyénileg a saját országukban adóznak.

Bejegyzéséhez szükséges lépések

Legelőször is elő kell készíteni az anyaországban a társasági szerződést, annak mellékleteivel együtt, az igazgatótanács határozatát, amiben a belga fióktelep létrehozásáról döntenek és kijelölik a vállalat jogi képviselőjét. Elő kell készíteni továbbá a legfrissebb pénzügyi beszámolót, a cégbírósági kivonatot, ami az anyavállalat bejegyzését igazolja. Ha mindez megvan, akkor hitelesíttetni kell egy közjegyzővel.

Azokból az országokból származó cégeknek, amelyek nem tartoznak a Hágai Konvenció hatálya alá, meg kell szerezniük a belga nagykövet vagy a külügyminisztériumi konzul bejegyzést engedélyező nyilatkozatát. A szükséges papírokról franca vagy holland nyelvű hiteles másolat szükséges, amit egy belga hivatalos fordítóirodának kell elvégeznie.

A leendő székhelytől függően letétbe kell helyezni az illetékes cégbíróságnál a dokumentumokat, a Nemzeti Bankban pedig a pénzügyi beszámolókat. A cégbíróságon is be kell jelentkezni, és ki kell tölteni a vonatkozó formanyomtatványokat, a hivatalos papírokat ugyanis a Belga Hivatalos Közlönyben közzé kell tenni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Legalább a törzstőke 20 százalékát letétbe kell helyezni egy belga hitelintézetnél nyitott számlán és szerezni kell egy igazolást is arról, hogy az összeg valóban be lett fizetve. A közzététel után cégjegyzék számot kell igényelni, ami a helyi cégbíróságon történik. Ezután ÁFA regisztráció is szükséges. Az összes regisztrációs, publikációs és közjegyzői költség 1500 euró (355,5 ezer forint) körül mozog.

Belga cégalapítás előnyei

A leányvállalat alapításának számos adózási előnye van. Ugyan vonatkozik rá a tőkét érintő adó, de bizonyos esetekben a leányvállalat ez alól kivétel. A leányvállalat élvezi ugyanis Belgium kettős adóztatás elkerülésére kötött egyezményeit, de speciális adókedvezmények érvényesek a koordinációs központként, elosztási központként vagy szolgáltatási központként működő vállalkozásokra.

A hatályos jogszabályok szerint ráadásul a belga cégeknél kifizetett osztalék összege mentes a forrásadó alól.

Az általános forgalmi adó mértéke 21 százalék, de léteznek kedvezményes kulcsok, mint a 0, 1, 6 és 12 százalék. Emellett 15 százalékos kamatadó fizetési kötelezettség van a kapott kamatokra, a társasági adó pedig nem kevés, 34 százalék.

Mi a helyzet a munkaerővel?

Az ország helyzetéből adódóan kiváló szakembereket lehet találni szinte minden területen. A munkaerő költségei azonban elég magasak, ráadásul a bőkezű közszolgáltatások magas járulékterhekkel párosulnak mind a munkavállaló, mind a munkáltató részéről. A holland nyelvterületen viszont érdemes meggondolni milyen vállalkozás alakítunk, ugyanis az IT szakemberekből nagy hiány van, a francia nyelvterületen ezzel szemben a szakma nélküliek körében igen magas a munkanélküliség.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem