Keresik a kiskapukat a közbeszerzésekben

Pénzcentrum
2008. szeptember 3. 12:00

Mi történt 2007-ben? Megjelent a Közbeszerzési Tanács 2007-es évre vonatkozó beszámolója, melyben többek között áttekintik a közbeszerzések tisztaságának, átláthatóságának kérdéseit, illetve arról is értesülhetünk, milyen közbeszerzések zajlottak, s mekkora volt azokból például a kkv-k részesedése. Jelen cikkünkben a beszámoló főbb megállapításait kívánjuk bemutatni.

Csak semmi kirívó

A beszámoló egyik első kijelentése, hogy a tavalyi év egyértelműen illeszkedett az elmúlt évtizedek tendenciáihoz, mind statisztikai, mind pedig a közbeszerzések egészét illetően. A megszorítási intézkedéseknek megfelelően tavaly jóval kevesebb számú és értékű közbeszerzés valósult meg, mint az előző évben, s tovább erősödött a piaci koncentráció, azaz az egy eljárásra jutó szerződéses érték emelkedésnek indult.


Az egyik nagyon lényeges megállapítása a beszámolónak, hogy az új Közbeszerzési törvény (Kbt.) hatályba lépés óta eltelt évek eredményeként kezd letisztulni a szakma, lenyugodni látszik a szakemberképzés és a tanácsadók piacán kezdetben tapasztalt túlzott érdeklődés.


Tavaly összesen 3446 eljárást folytattak le, 1521 milliárd forint értékben. Az előző évhez képest az eljárások száma 30 százalékkal, értékük pedig 10 százalékkal csökkent. Fontos azonban tudni, hogy a statisztikai adatok nem tartalmazzák az egyszerű eljárásokat, a Tanács ezek értékét 200-250 milliárd forintra becsüli.


Eljárási számok

Az eddigi trendeknek megfelelően a tavalyi évben a nyílt eljárások részesedése némileg csökkenve 53 százalékot tett ki, a tárgyalásos eljárásoké pedig emelkedett, így közel 36 százalékot tett ki. Versenypárbeszéd eredményes lefolytatására újfent csupán 1 alkalommal került sor. A gyorsított eljárások (melyek meghívásos és hirdetménnyel induló tárgyalásos eljárások esetében alkalmazhatóak) számbeli aránya 2007 során tovább emelkedett, így összesen 241 alkalommal került sor lefolytatásukra.


Érték szerinti megoszlás alapján az új Kbt. 2004-es hatályba lépését követő szerkezetváltás 2007-re azt eredményezte, hogy a tárgyalásos eljárások lettek a meghatározóak, ilyen eljárásban tavaly 930 milliárd forint került elköltésre, ez az összérték 61 százalékát képviseli.

Mire van szükség és mennyiért?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A beszerzés tárgyát tekintve sem történt lényeges változás a tavalyi év során, az építési beruházások továbbra is az első helyen állnak, 2006-hoz képest némileg erősödve, 51,5 százalékos részesedéssel. Az építési beruházásokat követik a szolgáltatásmegrendelések 29m4 százalékkal, illetve az árubeszerzések 19,1 százalékkal.

Az egy eljárásra jutó átlagos közbeszerzési érték igen magas volt tavaly, a 441 millió forint/eljárás mintegy 100 millió forinttal haladja meg a 2006-os adatot. A magas arányt döntően a tárgyalásos eljárások eredményezik, melyek esetében az átlagos érték 752 millió forintot ért el. Emellett azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egyes nagy-értékű építési beruházásoknál az ajánlatkérők rendre tárgyalásos eljárást alkalmaznak.

A magas értékben másrészt az is szerepet játszott, hogy a közszolgáltatók és a központi költségvetés közbeszerzései játszottak szerepet.

Kicsik a közbeszerzésben

Hogy állnak a kkv-k?

A kkv-k helyzete a közbeszerzésekben nem változott az elvárt mértékben tavaly, s továbbra is csupán kevés gyakorlati eredményt hozó intézkedés történt az elektronikus közbeszerzések területén.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem