3 °C Budapest

Keresik a kiskapukat a közbeszerzésekben

Pénzcentrum
2008. szeptember 3. 12:00

Mi történt 2007-ben? Megjelent a Közbeszerzési Tanács 2007-es évre vonatkozó beszámolója, melyben többek között áttekintik a közbeszerzések tisztaságának, átláthatóságának kérdéseit, illetve arról is értesülhetünk, milyen közbeszerzések zajlottak, s mekkora volt azokból például a kkv-k részesedése. Jelen cikkünkben a beszámoló főbb megállapításait kívánjuk bemutatni.

Csak semmi kirívó

A beszámoló egyik első kijelentése, hogy a tavalyi év egyértelműen illeszkedett az elmúlt évtizedek tendenciáihoz, mind statisztikai, mind pedig a közbeszerzések egészét illetően. A megszorítási intézkedéseknek megfelelően tavaly jóval kevesebb számú és értékű közbeszerzés valósult meg, mint az előző évben, s tovább erősödött a piaci koncentráció, azaz az egy eljárásra jutó szerződéses érték emelkedésnek indult.


Az egyik nagyon lényeges megállapítása a beszámolónak, hogy az új Közbeszerzési törvény (Kbt.) hatályba lépés óta eltelt évek eredményeként kezd letisztulni a szakma, lenyugodni látszik a szakemberképzés és a tanácsadók piacán kezdetben tapasztalt túlzott érdeklődés.


Tavaly összesen 3446 eljárást folytattak le, 1521 milliárd forint értékben. Az előző évhez képest az eljárások száma 30 százalékkal, értékük pedig 10 százalékkal csökkent. Fontos azonban tudni, hogy a statisztikai adatok nem tartalmazzák az egyszerű eljárásokat, a Tanács ezek értékét 200-250 milliárd forintra becsüli.


Eljárási számok

Az eddigi trendeknek megfelelően a tavalyi évben a nyílt eljárások részesedése némileg csökkenve 53 százalékot tett ki, a tárgyalásos eljárásoké pedig emelkedett, így közel 36 százalékot tett ki. Versenypárbeszéd eredményes lefolytatására újfent csupán 1 alkalommal került sor. A gyorsított eljárások (melyek meghívásos és hirdetménnyel induló tárgyalásos eljárások esetében alkalmazhatóak) számbeli aránya 2007 során tovább emelkedett, így összesen 241 alkalommal került sor lefolytatásukra.


Érték szerinti megoszlás alapján az új Kbt. 2004-es hatályba lépését követő szerkezetváltás 2007-re azt eredményezte, hogy a tárgyalásos eljárások lettek a meghatározóak, ilyen eljárásban tavaly 930 milliárd forint került elköltésre, ez az összérték 61 százalékát képviseli.

Mire van szükség és mennyiért?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A beszerzés tárgyát tekintve sem történt lényeges változás a tavalyi év során, az építési beruházások továbbra is az első helyen állnak, 2006-hoz képest némileg erősödve, 51,5 százalékos részesedéssel. Az építési beruházásokat követik a szolgáltatásmegrendelések 29m4 százalékkal, illetve az árubeszerzések 19,1 százalékkal.

Az egy eljárásra jutó átlagos közbeszerzési érték igen magas volt tavaly, a 441 millió forint/eljárás mintegy 100 millió forinttal haladja meg a 2006-os adatot. A magas arányt döntően a tárgyalásos eljárások eredményezik, melyek esetében az átlagos érték 752 millió forintot ért el. Emellett azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egyes nagy-értékű építési beruházásoknál az ajánlatkérők rendre tárgyalásos eljárást alkalmaznak.

A magas értékben másrészt az is szerepet játszott, hogy a közszolgáltatók és a központi költségvetés közbeszerzései játszottak szerepet.

Kicsik a közbeszerzésben

Hogy állnak a kkv-k?

A kkv-k helyzete a közbeszerzésekben nem változott az elvárt mértékben tavaly, s továbbra is csupán kevés gyakorlati eredményt hozó intézkedés történt az elektronikus közbeszerzések területén.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57