14 °C Budapest

Megkezdődött az alsóbb rendű közutak felújítása

Pénzcentrum
2008. augusztus 12. 12:20

Könnyebben jutnak el a Nógrád megyeiek munkahelyükre és a közintézményekbe, miután megkezdődik a megye alsóbb rendű útjainak felújítása. Ezek az első szakaszai annak az 1200 kilométer alsóbb rendű utat érintő felújítási programnak, amelyet a ROP forrásaiból valósít meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Magyar Közút Kht. A projekt elindítását lehetővé tevő támogatási szerződés ünnepélyes aláírásán részt vett dr. Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter is.

Az igazgatási, egészségügyi, oktatási intézmények és a munkahelyek többsége a kistérségi központokban, a városokban és a megyeszékhelyen található. A közutak rossz állapota nemcsak nehezíti a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést, hanem hátráltatja a gazdaság növekedését is, és rontja a térségben élők jövedelemszerző esélyeit. E problémát hivatott enyhíteni a Regionális Operatív Fejlesztési Program (ROP) 2007-2008-as akcióterve.

Dr. Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter elmondta, hogy a ROP részeként Magyarország hét statisztikai régiójában összesen 206 alsóbb rendű útszakasz felújítására van lehetőség ebben a két évben. A felújítás 81 projekt keretében összesen 1200 kilométert érint, 44,5 milliárd forint értékben.

A régióban első körben megvalósuló projekt hat Nógrád megyei útszakaszra terjed ki. A projekt támogatási szerződését kedden délben írta alá Salgótarjánban az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség, mint kedvezményezett és a projektgazda Magyar Közút Kht.

A Nógrád megyében most kezdődő munkák összesen 23,9 kilométernyi négy-öt számjeggyel jelölt alsóbb rendű útszakaszra terjednek ki. A 21134 jelű nógrádmegyeri bekötő út teljes felújítása javítja a kapcsolatot a 22-es számú Rétság-Salgótarján főúttal, valamint közvetve a 21-es számú Hatvan-Somoskőújfalu főúttal, illetve azon keresztül az M3-as autópályával. A 21136 jelű lucfalvai bekötőút, a 21137 jelű márkházi bekötőút és a 23111 jelű szilaspogonyi bekötőút felújítása elsősorban a kistelepüléseken lakók mindennapi közlekedési igényeit elégíti ki. A 2304 jelű Salgótarján-Zabar összekötő út egyik szakaszának felújítása része a Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe átvezető útvonal közlekedését javító beavatkozásoknak. Ezen az úton érhető el Salgótarján felől a legrövidebb idő alatt Ózd és Miskolc. A 23119 jelű Cered-országhatár bekötőút jelentősége és forgalma a schengeni határövezethez kapcsolódást követően növekedett meg: Heves megyéből, Pétervására térségéből ezen az úton közelíthető meg a legrövidebben Losonc városa.

A támogatási szerződést az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség nevében aláíró Francsics László ügyvezető igazgató elmondta, hogy a projektben részt vevő útszakaszokat a Magyar Közút Kht. szakmai javaslata alapján az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács választotta ki az utak állapota, a forgalmi paraméterek és a Regionális Fejlesztési Ügynökség térségfejlesztési szempontjait figyelembe véve. A fejlesztések az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretein belül, az ún. területfejlesztés prioritás égisze alatt valósulnak meg, projektgazdájuk a Magyar Közút Kht.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Egyre több forrás áll rendelkezésre a mellékutak felújítására, de bármilyen gondos is a kiválasztás, ebben a kérdésben nem lehet elég igazságosnak lenni, hiszen mindenkit a saját házához vezető út rossz állapota háborít fel a legjobban - mondta el a Magyar Közút Kht. vezérigazgatója, László Sándor. - Az idén már 28 milliárd forintot költhetünk erre a célra."

A vezérigazgató elmondta, hogy a Kht. már le is folytatta a nógrádi projektek kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárást és a tendert a Nógrád-ROP 2008. Konzorcium, valamint a Colas Eger Zrt. nyerte meg. A két társaság a teljes 24 kilométer átadását novemberi és decemberi határidővel vállalta, így ezután a helyiek már teljesen új burkolatú utakon autózhatnak.

A Magyar Közút Kht. a tervezőket és kivitelezőket minden esetben szigorú, a törvényi előírásoknak megfelelő közbeszerzési eljárás keretében választja ki. A felújított útszakasznak a sikeres projektzárást követő öt éven át folyamatos és kiemelt figyelmet szentel az üzemeltetést, karbantartást és fenntartást végző Magyar Közút Kht., továbbá a Regionális Fejlesztési Ügynökség és az európai uniós források felhasználását ellenőrző biztosok is.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem