Kirekesztve a közbeszerzésekből: van, akinek sosem lesz lehetősége?

Pénzcentrum
2008. augusztus 15. 05:55

A közbeszerzésekhez manapság sokaknak negatív képzet társul, nem biztos, hogy alaptalanul. Mielőtt azonban pálcát törnénk bárki, vagy bármelyik ország rendszere felett, jó, ha tudjuk, a közbeszerzés nem is annyira ördögi. Egy 2007-ben készített tanulmány szerint egyelőre a kisvállalkozások csupán kis részt vesznek ki a közbeszerzési eljárásokból, pedig az számukra is lehetőséget biztosítana az indulásra. Azonban ahhoz, hogy bárki indulni tudjon egy-egy eljáráson, mindenképp tisztában kell lennie a közbeszerzés alapjaival, szabályaival. Éppen ezért sorozatunk célja, hogy lerántsuk a leplet erről a világról, s rávilágítsunk arra, mi az, amit érdemes tudni a közbeszerzésekről!

Sorozatunk előző részében az ajánlattételi felhívással kapcsolatos tudnivalókat ismertettük, jelen cikkünk témájául pedig a nyílt eljárásra vonatkozó kizáró okok bemutatását választottuk.

Ott akarsz lenni a pénzosztásnál? Akkor olvasd ezt el! (2007. december 5. 12:00)
Zavarosban halásznál? Lerántjuk a leplet a közbeszerzésekről! (2008. január 3. 12:00)
Zseb(be)pénz vagy tisztességes forrás? - Kalauz a közbeszerzésekhez (2008. február 7. 12:00)
Hogyan zajlik a nagy pénzek osztása? (2008. március 4. 12:00)
Összeférhetetlenül a közbeszerzésben (2008. április 4. 5:55)
Kapard ki magadnak a gesztenyét! - Mit kell tudnod hozzá? (2008. május 22. 12:00)

A közbeszerzésekkel foglalkozó cikksorozatunk egy előző részében már foglalkoztunk az összeférhetetlenségi eljárás szabályaival, most azonban nem árt, ha néhány pillantást vetünk, mit is jelentenek a nyílt eljárás kizáró okokat felsorakoztató szabályai!

Kizáró - kizárható

A kizáró okok alatt azon tényeket, tulajdonságokat értjük, melyek következtében az ajánlattevő a közbeszerzési eljárásban nem vehet részt. A Kbt. alapján két csoportba oszthatjuk a kizáró okokat: léteznek kötelező érvényűek, illetve azok, amelyeknek alkalmazása az ajánlattevő mérlegelésén alapul.

Előbbi csoportba tartozik, vagyis kötelező érvényű kizáró ok, ha az ajánlattevő, vagy alvállalkozó végelszámolás alatt áll, vagy az ellene indított csődeljárás vagy felszámolási eljárás folyamatban van. Emellett kizáró ok a tevékenység felfüggesztése, vagy ha az adott ajánlattevő, vagy alvállalkozó tevékenységét felfüggesztették, vagy gazdasági illetőleg szakmai tevékenységével kapcsolatosan bűncselekményt követett el.

Nem vehet részt közbeszerzési eljárásban az az alvállalkozó, ajánlattevő, aki a közbeszerzési eljárásokban való részvételtől jogerősen eltiltásra került, az eltiltás ideje alatt, valamint ha egy évnél régebben lejárt köztartozása van, illetve ha három évnél nem régebben lezárult közbeszerzési eljárásban hamis adatot szolgáltatott, s emiatt kizárták az eljárásból.

Kizáró ok továbbá ha az ajánlattevő (alvállalkozó) munkaügyi bírsággal, vagy befizetésre kötelezéssel sújtott jogszabálysértést követett el foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésével, a foglalkoztatásra irányuló bejelentési kötelezettség elmulasztásával, valamint a külföldiek foglalkoztatásával összefüggő kötelezettségek teljesítésével kapcsolatosan. Emellett az sem szerepelhet közbeszerzési eljárásban, amely valamely bűnszervezetben vett részt, vesztegetés, pénzmosás bűncselekményt követett el.

Végül, de nem utolsósorban kötelező érvényű kizáró ok az egyenlő bánásmód követelményéről szóló törvénybe ütköző magatartás, melyet jogerős közigazgatási, illetve bírósági határozat állapít meg és bírsággal sújt.

Egyedi mérlegelés

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ajánlatkérő mérlegelésétől függ, de kizáró okként előírhatja a felhívásban, hogy az eljárásban nem lehet ajánlattevő, vagy alvállalkozó, aki gazdasági, szakmai tevékenységével kapcsolatosan jogszabálysértést követett el, melyet öt évnél nem régebben meghozott jogerős bírósági ítéletben megállapítottak.

Kizárható a közbeszerzésből az is, aki öt évnél nem régebbi, jogerős ítélet szerint versenyeztetési eljárás során jogszabálysértést követett el. Emellett kizáró ok lehet, ha az ajánlattevő, alvállalkozó korábbi, de öt évnél nem régebben lezárult közbeszerzési eljárás alapján vállalt szerződéses kötelezettségének megszegését jogerős közigazgatási, illetve bírósági határozat megállapította, vagy nincs bejegyezve a letelepedése szerinti ország nyilvántartásában, valamint ha a szolgáltatás nyújtásához szükséges engedéllyel, jogosítvánnyal, illetve előírt szervezeti kamarai tagsággal nem rendelkezik.

Fontos kitétel, hogy amennyiben az ajánlattevő/alvállalkozó a letelepedés szerinti országban jogosult az adott szolgáltatás nyújtására, úgy az ajánlatkérő azon az alapon nem zárhatja ki az eljárásból, hogy a hazai jogszabályok szerint az adott szolgáltatás nyújtásához előírt jogi-szervezeti feltételeknek nem felel meg, illetve nem lehet arra sem hivatkozni, hogy a hazai jogszabályok szerint a szolgáltatás nyújtására kizárólag természetes személy jogosult.

Önkormányzatok

Ha egy eljárásban az ajánlatkérő helyi önkormányzat, kisebbségi önkormányzat, önkormányzati költségvetési szerv, az előírhatja kizáró okként, ha az ajánlattevő, alvállalkozó a székhelye szerinti önkormányzati adóhatóság által nyilvántartott, egy évnél régebben lejárt adófizetési kötelezettségének nem tett eleget, kivéve azt az esetet, ha a megfizetésre halasztást kapott.

Kötelező kizárás

Bizonyos esetekben az ajánlatkérőnek kötelező az eljárásból kizárnia azt az ajánlattevőt, alvállalkozót, aki 3 évnél nem régebben súlyos szakmai kötelezettségszegést, vagy szakmai etikai szabályokba ütköző cselekedetet követett el, vagy három évnél nem régebben lezárult közbeszerzési eljárás alapján vállalt szerződéses kötelezettségét súlyosan megszegte, s ezt az ajánlatkérő bizonyítani is tudja.

Automatikus kizárással jár az is, ha az ajánlattevő, alvállalkozó az eljárásban előírt adatszolgáltatási kötelezettségének teljesítése során hamis adatot szolgáltatott, vagy hamis nyilatkozatot tett.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 29. szerda
Auguszta
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57