A bankba teszed a pénzed, de még ezért is fizethetsz

Pénzcentrum
2008. augusztus 22. 05:55

A Pénzcentrum.hu bizonyos időszakonként körbenéz a bankok honlapján, miközben egy hazai kisvállalkozás szerepébe képzeli magát. Most is hasonlóképpen tettünk, s újfent azt vizsgáltuk, hogy kisvállalati ügyfélként milyen lekötött devizabetéti kamatot kaphatunk pénzünkért, illetve, hogy milyen költségekkel jár, ha deviza-átutalásra van szükségünk.

Manapság igen sok kis-és közepes vállalkozás kerül kapcsolatba valamilyen formában a külkereskedelemmel, vagy a nagy multinacionális cégekkel, legyen akár beszállító, vagy partnercég. Emiatt bevételei, illetve kiadásai nem csupán forintban, hanem valamely másik ország pénznemében is keletkezhetnek, ráadásul, mint arról már több ízben is szót ejtettünk, gyakorta változó, hogy milyen mennyiségben, időközben.

Így tehát elengedhetetlen, hogy a vállalkozások tudatosan kezeljék likviditásukat, emellett figyeljenek arra, hogy "közös nevezőre" tudják hozni a különböző devizanemben keletkező pénzmozgásokat is. Amennyiben egy bizonyos időszak során felhasználásra még nem kerülő pénzmennyiség keletkezik, abban az esetben például a lekötött betét kínálhat átmeneti megoldást, ráadásul addig is kamatozik a pénzünk. Mindehhez persze nem árt, ha devizaszámlával is rendelkezik a cég.

A lekötött betéti kamatok, valamint a devizaszámlához kapcsolódó költségek feltérképezéséhez felkutattuk az egyes banki holnapokat, megnéztük a hirdetményeket, illetve kondíciós listákat, hol, mi mennyibe kerül. Az összeállítás elkészítésekor (2008. augusztus 21.) mindenütt a kisvállalkozásokra irányadó díjakat kerestük. Nézzük, mit találtunk!


Az utalásért is fizetni kell

Ahogyan azt már a lakossági bankolásban járatosak megszokhatták, a devizaszámláról történő utalás költségeit annak alapján is szét lehet bontani, hogy bankon belüli, avagy bankközi átutalásról van szó. Előbbi nyilvánvalóan olcsóbb, hiszen a banknak is jóval egyszerűbb és olcsóbb művelet egy adott összeg számlák közötti átvezetése.

Kattints a képre a nagyításhoz!

Emellett nem árt tudnunk azt sem, hogy amennyiben valutapénztáron keresztül szeretnénk a számlánkra "varázsolni" a pénzt, annak is megvannak a maga költségei. Bizonyos esetekben van lehetőség úgynevezett zsákos befizetésre is, a nagy mennyiségű készpénzbefizetésre azonban más díjak vonatkoznak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Mennyit kapsz a pénzedért?

S végül, de nem utolsó sorban azt is megnéztük, hogy ha már van pénz a számlánkon, mennyit kapunk, ha azt lekötjük. Összeállításunkban az 1, 3, 6 és 12 hónapos lekötési időszakokat vettük górcső alá, ahol szükséges volt, ott 1 millió forintos lekötést feltételeztünk, amely 4277 eurónak, illetve 6328 dollárnak felel meg.

A betéti kamatokat részletező táblázatunkban nem szerepel a Raiffeisen Bank, ahol a betéti kamatok egyedi megállapodás alapján kerülnek megállapításra, az UniCredit Banknál pedig nem lehetséges a 10000 euro, illetve dollár alatti pénzlekötés.


Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?