17 °C Budapest

Pénzt kaptál a számládra? Fizethetsz érte...

Pénzcentrum
2008. május 27. 05:55

Mennyibe kerül a befizetés? Amivel még csupán fenyegetik a lakossági ügyfeleket, nevezetesen, hogy a bankfiókban történő készpénzfizetésért díjat számolnak fel, a vállalati ügyfelek körében már réges-régen ismeretes, akár forintról, akár valamely más pénznemről legyen szó. Néhány hónappal ezelőtti cikkünkben annak járunk utána, hogy vállalati ügyfélként milyen lekötött devizabetéti kamatokat kaphatunk, illetve milyen költségekkel jár, ha deviza-átutalásokra van szükségünk, most megismételtük ezt a körképünket.

Manapság igen sok kis-és közepes vállalkozás kerül kapcsolatba valamilyen formában a külkereskedelemmel, vagy a nagy multinacionális cégekkel, legyen akár beszállító, vagy partnercég. Emiatt bevételei, illetve kiadásai nem csupán forintban, hanem valamely másik ország pénznemében is keletkezhetnek, ráadásul, mint arról már több ízben is szót ejtettünk, gyakorta változó, hogy milyen mennyiségben, időközben.

Így tehát elengedhetetlen, hogy a vállalkozások tudatosan kezeljék likviditásukat, vagyis a megfelelő likviditásmenedzsment-módozatot alkalmazzák. Amennyiben egy bizonyos időszak során felhasználásra még nem kerülő pénzmennyiség keletkezik, abban az esetben például a lekötött betét kínálhat átmeneti megoldást, ráadásul addig is kamatozik a pénzünk. Mindehhez persze nem árt, ha devizaszámlával is rendelkezik a cég.

A lekötött betéti kamatok, valamint a devizaszámlához kapcsolódó költségek feltérképezéséhez felkutattuk az egyes banki holnapokat, megnéztük a hirdetményeket, illetve kondíciós listákat, hol, mi mennyibe kerül. Az összeállítás elkészítésekor (2008. május 26.) mindenütt a kisvállalkozásokra irányadó díjakat kerestük. Nézzük, mit találtunk!

Fizess a befizetésért

Ahogyan azt már a lakossági bankolásban járatosak megszokhatták, a devizaszámláról történő utalás költségeit annak alapján is szét lehet bontani, hogy bankon belüli, avagy bankközi átutalásról van szó. Előbbi nyilvánvalóan olcsóbb, hiszen a banknak is jóval egyszerűbb és olcsóbb művelet egy adott összeg számlák közötti átvezetése.


Kattints a képre a nagyításhoz!

Emellett nem árt tudnunk azt sem, hogy amennyiben valutapénztáron keresztül szeretnénk a számlánkra "varázsolni" a pénzt, annak is megvannak a maga költségei. Bizonyos esetekben van lehetőség úgynevezett zsákos befizetésre is, a nagy mennyiségű készpénzbefizetésre azonban más díjak vonatkoznak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mit kapunk a pénzünkért cserébe?

Mennyit kapsz a pénzedért?

S végül, de nem utolsó sorban azt is megnéztük, hogy ha már van pénz a számlánkon, mennyit kapunk, ha azt lekötjük. Összeállításunkban az 1, 3, 6 és 12 hónapos lekötési időszakokat vettük górcső alá, ahol szükséges volt, ott 1 millió forintos lekötést feltételeztünk, amely 4095 eurónak, illetve 6500 dollárnak felel meg.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?