Felhalmozzák a magyarok a devizabetéteket

Pénzcentrum
2008. augusztus 2. 08:55

Két egymást követő havi jelentős csökkenés után júniusban az erős hitelfelvételi érdeklődés, illetve a csekély árfolyamhatás miatt már emelkedett a magyar háztartások hitelállománya és ismét meghaladta a betétállományt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból. A statisztika arra is rávilágít, hogy a magyar lakosság egyre inkább igyekszik devizabetéteket felhalmozni, ami mögött spekulációs megfontolások dominálhatnak.

Az áprilisi 93 milliárdos és a májusi 90 milliárdos csökkenés után júniusban 97 milliárd forinttal 6358 milliárd forintra nőtt a magyar háztartások monetáris pénzügyi intézményeknél lévő hitelállománya. A júniusi emelkedés úgy jött össze, hogy a forintban nyújtott hitelek állománya közel 4 milliárd forinttal csökkent, míg a devizahiteleké 101 milliárd forinttal emelkedett.

2008.05.31 13:00
Példátlan eset: jelentősen csökkent a háztartások hitelállománya Magyarországon!

2008.06.30 15:08
Hálát adhatnak a devizahitelesek - tovább esett a háztartások hitelállománya (2.)

Áprilisban és májusban a teljes hitelállomány csökkenése a forint jelentős erősödése miatt a devizahiteleken keletkező árfolyamnyereség miatt következett be (kevesebb kimutatott hiteltartozás a bankok felé). Ez a hatás júniusban azonban mindössze 9 milliárd forintos volt, amellyel szemben igen dinamikus, 110 milliárd forintos devizahitel-felvétel állt. Mindezen folyamatok eredőjeként a félév végén a teljes lakossági hitelállományon belül a devizaarány 58.2%-ról 58.8%-ra emelkedett.


A lakáscélú hitelek összes hitelen belüli részaránya 52%-ról 51.8%-ra csökkent júniusban amellett is, hogy az állomány 34 milliárd forinttal növekedett. A lakáscélú hitelek között a devizahitelek aránya 50.4%-ról 51.3%-ra nőtt az MNB adatai szerint. A fogyasztási célú hitelek súlya a háztartásoknak nyújtott összes hitelen belül 42.6%-ról 42.8%-ra nőtt, míg az állomány 56.5 milliárd forinttal 2724 milliárd forintra emelkedett. A fogyasztási hiteleken belül a devizahitelek részaránya 70.4%-ról 70.8%-ra nőtt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A jegybanki statisztika szerint júniusban 23 milliárddal 6349 milliárd forintra emelkedett a háztartások által a monetáris pénzügyi intézményeknél elhelyezett betétek állománya, így a hitelállomány - igaz minimális mértékben, de - ismét meghaladta a betétekét.


A forint betétek 6, míg a devizabetétek 16 milliárd forinttal emelkedtek a hatodik hónap során (az éven belüli betéteké 26 milliárddal). A részletes adatok szerint miközben a látra szóló devizabetét-állomány 150 milliárd forint körül stagnált az elmúlt hónapokban, addig az éven belül lekötött betéteké intenzíven emelkedett tavasz óta (780 milliárdról 830 milliárd forintra).

Utóbbi főként a forintgyengüléssel kapcsolatos lakossági spekulációval függhet össze, mivel ebben az esetben több forintot kapna a devizában tartott megtakarításáért. Egyúttal azonban a forinthoz képest alacsonyabb devizakamatokból származó veszteséget vállalja fel az idegen fizetőeszközben felhalmozó.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 21. 19:51
Izgalmas időket élünk. Tönkrement egy amerikai nagybank, amelyikkel igazából semmi probléma nem volt...
MEDIA1  |  2023. március 21. 17:53
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás chatrobot népszerűsége, a mé...
Bankmonitor  |  2023. március 21. 17:23
A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 21. 15:07
Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?