13 °C Budapest

Felhalmozzák a magyarok a devizabetéteket

Pénzcentrum
2008. augusztus 2. 08:55

Két egymást követő havi jelentős csökkenés után júniusban az erős hitelfelvételi érdeklődés, illetve a csekély árfolyamhatás miatt már emelkedett a magyar háztartások hitelállománya és ismét meghaladta a betétállományt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból. A statisztika arra is rávilágít, hogy a magyar lakosság egyre inkább igyekszik devizabetéteket felhalmozni, ami mögött spekulációs megfontolások dominálhatnak.

Az áprilisi 93 milliárdos és a májusi 90 milliárdos csökkenés után júniusban 97 milliárd forinttal 6358 milliárd forintra nőtt a magyar háztartások monetáris pénzügyi intézményeknél lévő hitelállománya. A júniusi emelkedés úgy jött össze, hogy a forintban nyújtott hitelek állománya közel 4 milliárd forinttal csökkent, míg a devizahiteleké 101 milliárd forinttal emelkedett.

2008.05.31 13:00
Példátlan eset: jelentősen csökkent a háztartások hitelállománya Magyarországon!

2008.06.30 15:08
Hálát adhatnak a devizahitelesek - tovább esett a háztartások hitelállománya (2.)

Áprilisban és májusban a teljes hitelállomány csökkenése a forint jelentős erősödése miatt a devizahiteleken keletkező árfolyamnyereség miatt következett be (kevesebb kimutatott hiteltartozás a bankok felé). Ez a hatás júniusban azonban mindössze 9 milliárd forintos volt, amellyel szemben igen dinamikus, 110 milliárd forintos devizahitel-felvétel állt. Mindezen folyamatok eredőjeként a félév végén a teljes lakossági hitelállományon belül a devizaarány 58.2%-ról 58.8%-ra emelkedett.


A lakáscélú hitelek összes hitelen belüli részaránya 52%-ról 51.8%-ra csökkent júniusban amellett is, hogy az állomány 34 milliárd forinttal növekedett. A lakáscélú hitelek között a devizahitelek aránya 50.4%-ról 51.3%-ra nőtt az MNB adatai szerint. A fogyasztási célú hitelek súlya a háztartásoknak nyújtott összes hitelen belül 42.6%-ról 42.8%-ra nőtt, míg az állomány 56.5 milliárd forinttal 2724 milliárd forintra emelkedett. A fogyasztási hiteleken belül a devizahitelek részaránya 70.4%-ról 70.8%-ra nőtt.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A jegybanki statisztika szerint júniusban 23 milliárddal 6349 milliárd forintra emelkedett a háztartások által a monetáris pénzügyi intézményeknél elhelyezett betétek állománya, így a hitelállomány - igaz minimális mértékben, de - ismét meghaladta a betétekét.


A forint betétek 6, míg a devizabetétek 16 milliárd forinttal emelkedtek a hatodik hónap során (az éven belüli betéteké 26 milliárddal). A részletes adatok szerint miközben a látra szóló devizabetét-állomány 150 milliárd forint körül stagnált az elmúlt hónapokban, addig az éven belül lekötött betéteké intenzíven emelkedett tavasz óta (780 milliárdról 830 milliárd forintra).

Utóbbi főként a forintgyengüléssel kapcsolatos lakossági spekulációval függhet össze, mivel ebben az esetben több forintot kapna a devizában tartott megtakarításáért. Egyúttal azonban a forinthoz képest alacsonyabb devizakamatokból származó veszteséget vállalja fel az idegen fizetőeszközben felhalmozó.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06