19 °C Budapest

Aláírták az esztergomi Prímás Pince kiemelt projekt támogatási szerződését

Pénzcentrum
2008. augusztus 19. 10:50

Kulturális örökségünk, az esztergomi Bazilika közvetlen szomszédságában található pincerendszer állagmegóvása halaszthatatlan, mivel a pincerendszer évtizedek óta nedvesedik és a beázások mértéke az utóbbi időben már nemcsak a pincék statikai állapotát veszélyezteti, hanem a Bazilika alatti helyiségekben is nedvesedést okoz.

Az Incoronata, a Mátyás templom Kulturális Központja az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében több mint 772 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az esztergomi Bazilika közvetlen környezetében található, műemléki védettséget élvező épületek állagmegóvására, valamint az idegenforgalmi kínálat és vonzerő fokozására. A közel 1 milliárdos összköltségvetésű projekt célja a nemzeti örökség részét képező Bazilika épületegyüttesének, ezen belül a Sötét kapuhoz kapcsolódó csaknem 3 706 ezer négyzetméteres pincerendszer tartós állagmegóvása és hasznosítása.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló, közel 1 milliárdos projekt célja egyfelől az esztergomi Bazilika közvetlen környezetében található, a Pannon örökséghez tartozó, műemléki védettséget élvező épületek állagmegóvása, másfelől - a bennük létesítendő új turisztikai-vendéglátási szolgáltatások bevezetésével - az idegenforgalmi kínálat és vonzerő növelése.

A projekt megvalósításának helyszínei:

· A felújított pincerendszer új főbejárati portált kap, amelyen keresztül a látogatók a turisták eligazítását szolgáló, a bazilika és környezetének nevezetességeiről áttekintést adó Idegenforgalmi Fogadó Központhoz jutnak el.

· Az Idegenforgalmi Fogadó Központ mellett kávézó, és borkóstoló létesül. A pincét hosszirányban átszelő székes folyosó a történelmi Magyarország borvidékeit bemutató kiállítás színhelyéül szolgál. A kiállítás exkluzivitását az itt bemutatott páratlan egyházi és helytörténeti vonatkozású képek, iratok és tárgyi emlékek biztosítják.

· A pince másik szárnyában kap helyet a "prímás bora" tárolására alkalmas terület és az Interaktív Borászati Kiállítás.

· Ez utóbbiban a borászatban alkalmazott eljárások, eszközök kerülnek bemutatásra korszerű informatikai - kommunikációs módszerek, interaktív kiállítási technikák segítségével.

· A Sötétkapu egyedülálló hangulatot árasztó alagútja a projekt terv szerint díszkivilágítást kap és időszakosan nagy tömegeket mozgósító kulturális rendezvények (koncertek, kiállítások, vásárok) színterévé válhat.

· A pincerendszer jelenleg is használt részében működő Prímás Pince vendéglőt - a felújítást követően - természetes felületekhez igazodó egyszerű formájú fabútorok és egyéb természetes anyagú burkolatok harmonikus egysége teszi vonzóvá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

· A pinceszinten megjelenő kulturális - idegenforgalmi - vendéglátó létesítmények és a bazilika közötti közvetlen összeköttetést segíti elő a mozgássérültek által is használható korszerű felvonó (panoráma lift) megépítése.

· A projekt a pincerendszer valamennyi létesítményét teljes körű akadálymentesítéssel látja el (mozgás- és kommunikációs akadálymentesítés).

A projekt fő célcsoportját azok a hazai és külföldi turisták képezik, akik érdeklődést mutatnak a történelmi - építészeti emlékek, a katolikus szellemiség, a hagyományőrző rendezvények, illetve a hazai étkezési kultúra fontos részét képező magyar borok iránt.

A felújítási program összekapcsolása a ma használaton kívüli pincerendszer kulturális idegenforgalmi célú hasznosításával egyszerre bővíti a turisztikai programkínálatot és teremti meg az ingatlan hosszú távú állagmegóvásának finanszírozási feltételeit. A pincerendszer állagmegóvása, felújítása során létrejövő idegenforgalmi infrastruktúra, a magyarországi borkultúra bemutatásához, a minőségi borfogyasztáshoz kapcsolódó vendéglátási szolgáltatások és rendezvények várható bevételei nyomán a tulajdonos forrásokhoz jut és abból képes lesz finanszírozni a felújított épületegyüttes folyamatos karbantartását, állagának megóvását.

A várhatóan 2010. év elején befejeződő projekt kiemelt jellegét egyaránt indokolja a fejlesztési terület országos és nemzetközi jelentősége, valamint azok az új fejlesztési célok és programok, amelyek a kiemelkedő kulturális örökségre támaszkodva törekednek az eddigieknél sokszínűbb, átgondoltabb és szervezettebb idegenforgalmi célú hasznosításra.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem