12 °C Budapest

Több a közbeszerzés - sokat nyernek a kkv-k

Pénzcentrum
2008. július 11. 09:00

Berényi Lajos, a Közbeszerzések Tanácsának elnöke bejelentette, az első fél év során kilenc százalékkal mérséklődött a közbeszerzések értéke, miközben a számuk 10 százalékkal emelkedett 2007 hasonló időszakához képest - írja a Világgazdaság.

A vizsgált időszakban 1793 eljárást folytattak le, összesen közel 565 milliárd forint értékben, melynek több mint fele május-júniusban valósult meg. A tavalyi adatokhoz képest mérséklődött az egy eljárásra jutó összeg is, amely idén átlagosan 315 millió forintot tett ki, szemben a tavalyi 381,9-cel.

A kkv-k nyerték meg a közbeszerzések csaknem háromnegyedét, ugyanakkor ez az értékeket nézve csupán 40 százalék körüli. Igaz, ez magasabb a tavalyi 36 százaléknál, azonban elmarad az ideálisnak tekinthető 50 százalékos aránytól. A külföldi székhelyű vállalkozások a vizsgált időszakban a közbeszerzési eljárások mintegy 1,7 százalékát nyerték el, 30 sikeres pályázattal. A Nemzeti Fejlesztési Tervhez kötődő, nagyobb összegű támogatások még nem jelentek meg a közbeszerzésekben, azonban még így is a pályázatok negyedében található uniós pénz.

Szám szerinti megoszlásban továbbra is a nyílt eljárások állnak az élen, mintegy 53 százalékos részesedéssel. Érték alapján azonban már változás történt: a közbeszerzések közel felét nyílt eljárásban folytatták le, míg a tárgyalásos eljárások részesedése több mint 15 százalékot csökkent.

A legtöbb nyílt eljárást a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., az Állami Autópálya Kezelő Zrt. és a Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynöksége folytatta le, míg a tárgyalásos eljárások területén a Főgáz Földelosztási Kft., a Budapesti Közlekedési Zrt. és a MÁV Zrt. vezet. Az első fél év során összesen 307 jogorvoslati eljárást folytatott le a közbeszerzési döntőbizottság, a kiszabott bírság meghaladta a 164 millió forintot.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06