Több a közbeszerzés - sokat nyernek a kkv-k

Pénzcentrum
2008. július 11. 09:00

Berényi Lajos, a Közbeszerzések Tanácsának elnöke bejelentette, az első fél év során kilenc százalékkal mérséklődött a közbeszerzések értéke, miközben a számuk 10 százalékkal emelkedett 2007 hasonló időszakához képest - írja a Világgazdaság.

A vizsgált időszakban 1793 eljárást folytattak le, összesen közel 565 milliárd forint értékben, melynek több mint fele május-júniusban valósult meg. A tavalyi adatokhoz képest mérséklődött az egy eljárásra jutó összeg is, amely idén átlagosan 315 millió forintot tett ki, szemben a tavalyi 381,9-cel.

A kkv-k nyerték meg a közbeszerzések csaknem háromnegyedét, ugyanakkor ez az értékeket nézve csupán 40 százalék körüli. Igaz, ez magasabb a tavalyi 36 százaléknál, azonban elmarad az ideálisnak tekinthető 50 százalékos aránytól. A külföldi székhelyű vállalkozások a vizsgált időszakban a közbeszerzési eljárások mintegy 1,7 százalékát nyerték el, 30 sikeres pályázattal. A Nemzeti Fejlesztési Tervhez kötődő, nagyobb összegű támogatások még nem jelentek meg a közbeszerzésekben, azonban még így is a pályázatok negyedében található uniós pénz.

Szám szerinti megoszlásban továbbra is a nyílt eljárások állnak az élen, mintegy 53 százalékos részesedéssel. Érték alapján azonban már változás történt: a közbeszerzések közel felét nyílt eljárásban folytatták le, míg a tárgyalásos eljárások részesedése több mint 15 százalékot csökkent.

A legtöbb nyílt eljárást a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., az Állami Autópálya Kezelő Zrt. és a Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynöksége folytatta le, míg a tárgyalásos eljárások területén a Főgáz Földelosztási Kft., a Budapesti Közlekedési Zrt. és a MÁV Zrt. vezet. Az első fél év során összesen 307 jogorvoslati eljárást folytatott le a közbeszerzési döntőbizottság, a kiszabott bírság meghaladta a 164 millió forintot.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?