14 °C Budapest

Módosítani kellene a csődtörvényt a felszámolók szerint

Pénzcentrum
2008. augusztus 1. 08:15

A felszámolók módosítanák a csődtörvényt, hogy több céget lehessen megmenteni. A Felszámolók Országos Egyesülete (FOE) az eljárások gyorsításával, az adósi vagyonra rendelt azonnali moratóriummal, a cégvezetőkre vonatkozó felelősségi szabályok szigorításával vetne gátat a folyamatosan növekvő felszámolásoknak - írja a Világgazdaság.

Filip György, a szervezet elnöke szerint a közeljövőben nincs remény egy új csődtörvény bevezetésére, így a mostani szabályokat kellene módosítani. Míg négy évvel ezelőtt 17500, addig az idén januárban már közel 22 ezer cég állt felszámolás alatt. Mindeközben növekszik a végelszámolás sorsára jutott gazdasági társaságok száma is, amit azért érdemes figyelni, mert közülük sok fordul át felszámolásba.

Tavaly mindössze egy, a gazdálkodó szervezet megmentését reorganizációját szolgáló csődeljárás indult, míg idén egy sem. Az alelnök szerint a körbetartozások mérséklését célzó rendelkezések megváltozása is hozzájárult a felszámolások számának emelkedéséhez.

Súlyos gondot jelent, hogy az egyszerűsített eljárások is 1-1,5 évig eltartanak. Ilyen felszámolási eljárás a vagyontalan társaságok ellen indul, s az összes ügy 90-95 százalékát teszi ki, azonban ahol nincs vagyon, ott később sem lesz, így a felszámolók bizonyos technikai módosításokat alkalmaznának, s így gyorsítanák a procedúrát.

Filip György szerint a másfél évtizeddel ezelőtt eltörölt kötelező öncsőd miatt kiirtották az átmeneti pénzzavarral küzdő gazdasági társaságok felépülését célzó törekvéseket. Mentőöv lehetne az adósi bejelentésre bevezetett adósi moratórium is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gyakran előfordul az is, hogy nem találnak ügyvezetőt, tulajdonost a felszámolók. Ha mégis, akkor nehéz őket felelősségre vonni, emiatt a jelenleginél egyértelműbb és szigorúbb polgári, illetve társasági jogi szabályokra volna szükség.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem