Buktad a fizetésed felszámolás miatt? Nincs veszve minden!

Pénzcentrum
2008. június 10. 05:55

Nem mindig elég a pénz... "Megindították ellenünk a felszámolási eljárást!" A mai gazdasági helyzetben, amikor a kisebb cégek helyét átveszik a nagyok, egyre nagyobb a bevásárlóközpontok népszerűsége, ez a mondat talán már nem is kelt olyan nagy ijedtséget a dolgozók körében, mivel általában már előre sejteni lehetett, hogy nagy a gond. Az már viszont inkább ijesztő, hogy a munkaadó annyira rossz anyagi helyzetben van, hogy több havi bérrel is tartozik, amit nem tud kifizetni. Ilyenkor még mindig gondolhatjuk azt, hogy ha felszámolnak, az eljárás során a mi bérünket is kifizetik. De van, amikor erre sincs fedezet. Ilyenkor már érdemes feladni, vagy van még remény?

Először is tisztázzuk, hogy milyen esetekben indítanak egy vállalkozás ellen felszámolási eljárást.

A felszámolási eljárás olyan eljárás, amelynek során a fizetésképtelen adós jogutód nélküli megszűnése kapcsán a hitelezői igényeket törvényben meghatározottak szerint elégíti ki. Ha az adós fizetésképtelen, akkor felszámolási eljárást kezdeményezhet maga az adós, a hitelező, a végelszámoló, illetve a cégbíróság is. Ha a felszámolási eljárást az adós, a hitelező vagy a végelszámoló kérte, a bíróság köteles az előterjesztett kérelmet megvizsgálni.

A bíróság megvizsgálja az adós fizetésképtelenségét. Ennek keretében az adós kérelmére a tartozás kiegyenlítésére legfeljebb 30 napos határidőt engedélyezhet. A fizetésképtelenség megállapítására akkor kerülhet sor, ha az adós a nem vitatott vagy elismert tartozását az esedékességet követő 60 napon belül nem egyenlítette ki, vagy a vele szemben lefolytatott végrehajtás eredménytelen volt, vagy a fizetési kötelezettségét a csődeljárásban kötött egyezség ellenére nem teljesítette.

A bíróság ezután végzéssel rendeli el a felszámolást, ha az adós fizetésképtelenségét állapítja meg. A végzésben jelölik ki a felszámoló személyét is. A felszámolás során csak olyan követelés számítható be, amelyet a felszámoló elismertként nyilvántartásba vett.

A hitelezők az elindított felszámolási eljárásról végzést kapnak, amitől számított 40 napon belül kötelesek a követeléseiket bejelenteni a felszámolónak. Ha ezt 40 napon belül elmulasztják, de még egy éven belül megteszik, akkor az eljárás során a tartozások kiegyenlítése utáni vagyoni fedezetből még megkaphatják a követelést, bár erre kevés az esély. Egy év után viszont már nem lehet érvényesíteni a követelést.

A felszámolás körébe tartozó vagyonból a következő sorrend szerint kell kiegyenlíteni a tartozásokat:

1. felszámolás költségei;

2. a felszámolás kezdő időpontja előtt zálogjoggal, óvadékkal, végrehajtási joggal biztosított követelések;

3. a céget terhelő tartásdíj, életjáradék, kártérítési járadék;

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

4. a kötvényen alapuló követelések kivételével, magánszemély nem gazdasági tevékenységből eredő más követelése (így különösen a hibás teljesítésből, a kártérítésből eredő követelések, a szakmában szokásos várható szavatossági vagy jótállási kötelezettségek felszámoló által számszerűsített összegét is ideértve), a kis- és mikrovállalkozás, valamint a mezőgazdasági őstermelő követelése;

5. a társadalombiztosítási tartozások és a magán-nyugdíjpénztári tagdíj tartozások, az adók és adók módjára behajtható köztartozások, a visszafizetendő állami támogatások, valamint a víz- és csatornadíjak;

6. egyéb követelések;

7. a keletkezés idejétől és jogcímétől függetlenül a késedelmi kamat és késedelmi pótlék, továbbá a pótlék és bírság jellegű tartozás.

Egyszerűsített felszámolás

Amennyiben a cég vagyona még a felszámolási költségek fedezésére sem elegendő, vagy az eljárás technikailag lebonyolíthatatlan a könyvvezetés vagy a nyilvántartások hiánya miatt, akkor a bíróság a felszámoló kérelmére végzésben elrendeli az adós vagyonának, illetve be nem hajtott követeléseinek a hitelezők közötti felosztását a csődtörvényben rögzített kielégítési sorrend szerint, valamint az adós megszüntetését.

Bér nincs? Megoldás van!

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35