Buktad a fizetésed felszámolás miatt? Nincs veszve minden!

Pénzcentrum
2008. június 10. 05:55

Nem mindig elég a pénz... "Megindították ellenünk a felszámolási eljárást!" A mai gazdasági helyzetben, amikor a kisebb cégek helyét átveszik a nagyok, egyre nagyobb a bevásárlóközpontok népszerűsége, ez a mondat talán már nem is kelt olyan nagy ijedtséget a dolgozók körében, mivel általában már előre sejteni lehetett, hogy nagy a gond. Az már viszont inkább ijesztő, hogy a munkaadó annyira rossz anyagi helyzetben van, hogy több havi bérrel is tartozik, amit nem tud kifizetni. Ilyenkor még mindig gondolhatjuk azt, hogy ha felszámolnak, az eljárás során a mi bérünket is kifizetik. De van, amikor erre sincs fedezet. Ilyenkor már érdemes feladni, vagy van még remény?

Először is tisztázzuk, hogy milyen esetekben indítanak egy vállalkozás ellen felszámolási eljárást.

A felszámolási eljárás olyan eljárás, amelynek során a fizetésképtelen adós jogutód nélküli megszűnése kapcsán a hitelezői igényeket törvényben meghatározottak szerint elégíti ki. Ha az adós fizetésképtelen, akkor felszámolási eljárást kezdeményezhet maga az adós, a hitelező, a végelszámoló, illetve a cégbíróság is. Ha a felszámolási eljárást az adós, a hitelező vagy a végelszámoló kérte, a bíróság köteles az előterjesztett kérelmet megvizsgálni.

A bíróság megvizsgálja az adós fizetésképtelenségét. Ennek keretében az adós kérelmére a tartozás kiegyenlítésére legfeljebb 30 napos határidőt engedélyezhet. A fizetésképtelenség megállapítására akkor kerülhet sor, ha az adós a nem vitatott vagy elismert tartozását az esedékességet követő 60 napon belül nem egyenlítette ki, vagy a vele szemben lefolytatott végrehajtás eredménytelen volt, vagy a fizetési kötelezettségét a csődeljárásban kötött egyezség ellenére nem teljesítette.

A bíróság ezután végzéssel rendeli el a felszámolást, ha az adós fizetésképtelenségét állapítja meg. A végzésben jelölik ki a felszámoló személyét is. A felszámolás során csak olyan követelés számítható be, amelyet a felszámoló elismertként nyilvántartásba vett.

A hitelezők az elindított felszámolási eljárásról végzést kapnak, amitől számított 40 napon belül kötelesek a követeléseiket bejelenteni a felszámolónak. Ha ezt 40 napon belül elmulasztják, de még egy éven belül megteszik, akkor az eljárás során a tartozások kiegyenlítése utáni vagyoni fedezetből még megkaphatják a követelést, bár erre kevés az esély. Egy év után viszont már nem lehet érvényesíteni a követelést.

A felszámolás körébe tartozó vagyonból a következő sorrend szerint kell kiegyenlíteni a tartozásokat:

1. felszámolás költségei;

2. a felszámolás kezdő időpontja előtt zálogjoggal, óvadékkal, végrehajtási joggal biztosított követelések;

3. a céget terhelő tartásdíj, életjáradék, kártérítési járadék;

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

4. a kötvényen alapuló követelések kivételével, magánszemély nem gazdasági tevékenységből eredő más követelése (így különösen a hibás teljesítésből, a kártérítésből eredő követelések, a szakmában szokásos várható szavatossági vagy jótállási kötelezettségek felszámoló által számszerűsített összegét is ideértve), a kis- és mikrovállalkozás, valamint a mezőgazdasági őstermelő követelése;

5. a társadalombiztosítási tartozások és a magán-nyugdíjpénztári tagdíj tartozások, az adók és adók módjára behajtható köztartozások, a visszafizetendő állami támogatások, valamint a víz- és csatornadíjak;

6. egyéb követelések;

7. a keletkezés idejétől és jogcímétől függetlenül a késedelmi kamat és késedelmi pótlék, továbbá a pótlék és bírság jellegű tartozás.

Egyszerűsített felszámolás

Amennyiben a cég vagyona még a felszámolási költségek fedezésére sem elegendő, vagy az eljárás technikailag lebonyolíthatatlan a könyvvezetés vagy a nyilvántartások hiánya miatt, akkor a bíróság a felszámoló kérelmére végzésben elrendeli az adós vagyonának, illetve be nem hajtott követeléseinek a hitelezők közötti felosztását a csődtörvényben rögzített kielégítési sorrend szerint, valamint az adós megszüntetését.

Bér nincs? Megoldás van!

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm