23 °C Budapest

Hatósági ébresztés: jobb, ha melegítőben alszol!

Pénzcentrum
2008. február 20. 09:09

A hatóságok a karácsonyi szezon elmúltával sem pihentek meg, tovább folytatják a razziákat, ellenőrzéseket, hogy a szabálytalanságért kiszabott bevételekkel pótolni tudják a feketegazdaság által kiesett bevételt, és rávegyék az embereket az ügyletek törvényes menetének betartására. Íme a legújabb gyöngyszemek...

Csődbűncselekmény a vámhatóság látókörében

A Vám- és Pénzügyőrség munkatársai - előzetes bűnügyi információk alapján - az elmúlt hétvégén ellenőriztek két konténert, amelyet szlovákiai vámkezeltetés után hazánkba szállíttatott egy felszámolás alatt álló hazai cég. A konténerekben lévő dobozok ruhaneműket, valamint különféle kis értékű háztartási cikkeket tartalmaztak.

A felszámolóval történt egyeztetés során kiderült, hogy a gazdálkodó nem tett eleget a csődtörvényben előírtaknak, amelyet megerősített egy másik cégnek az említett árukra vonatkozó vételi szándéka is. Mindezek alapján a vámhatóság a közel 212 ezer darab, több, mint 50 millió forint értékű árut lefoglalta, és csődbűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított.

Közel 1 milliárd forintos pályázati visszaélésben nyomoz a Vám- és Pénzügyőrség

A Vám -és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága 2008.02.14-én, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség feljelentése alapján nyomozást rendelt el a Btk. 314. § (1) bekezdés a.) pontja szerint minősülő Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése kísérlete miatt.

Az öt év szabadságvesztéssel fenyegetető bűncselekmény nyomozása során beszerzett tárgyi és személyi bizonyítékok alapján a Vám-és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnokság a tegnapi napon őrizetbe vette Z.T, valamint H.K budapesti lakosokat, akik megalapozottan gyanúsíthatóak a fenti bűncselekmény elkövetésével. Az őrizetbe vett személyek vezetői azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a valótlan tartalmú árajánlatokat, illetve pályázatokat elkészítették és azokat benyújtották a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.-hez.

A 140 mikró-és kisvállalkozást érintő csalás kísérlettel közel 1 milliárdos összértékű, uniós forrásokat tartalmazó fejlesztést célzott meg a "pályázat író" cég, azonban jelenlegi adatok alapján nem rendelkeztek ténylegesen a szükséges önerővel, valamint az is alappal feltehető, hogy felfedés hiányában fiktív számlákkal igazolták volna a befektetések megvalósulását is.

A nyomozási cselekmények jelenleg is folyamatban vannak, annak érdekében, hogy valamennyi bizonyíték beszerzésre kerüljön, és minden szereplő közreműködése tisztázható legyen. A nyomozást folytató Központi Bűnüldözési Parancsnokság előterjesztést tett az illetékes ügyészségnél az őrizetbe vett személyek előzetes letartóztatásának indítványozására.

Hamis ruhákkal tömött kamion

A Vám- és Pénzügyőrség debreceni Mobil Ellenőrző Csoportja tegnap este 65 millió forint értékű hamisított ruházati terméket talált egy kamionban Ártándon. A Bulgáriából érkezett tehergépkocsit kockázatelemzési módszerrel választották ki a pénzügyőrök, és tételesen átvizsgálták a szállítmányt. Az Észtországba tartó jármű rakterében a fuvarokmányok szerint általános ruhanemű volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pénzügyőrök a kamionban közel 20 ezer darab olyan pólót, nadrágot, szabadidőruhát és farmernadrágot találtak, amelyek az elsődleges szakértői vizsgálat szerint rossz minőségű hamisítvány. A Vám- és Pénzügyőrség az összesen 65 millió forintot érő ruházati termékeket lefoglalta és áru hamis megjelölés bűntett elkövetése miatt megindította a büntetőeljárást.

Hatósági ébresztő a panzióban

Összehangolt akciót hajtott végre az éjszaka a Vám- és Pénzügyőrség és a Munkaügyi Főfelügyelőség egy Kiskunfélegyháza melletti panzióban, valamint egy ahhoz közeli vágóhídon. Az előzetes információk szerint a panzió illegális munkásszállásként működik a vágóhídon dolgozó román és magyar állampolgárok számára.

Az éjszakai akció során - a pénzügyőrség beavatkozó egységének biztosítása mellett - a panzióban 60 fő elszállásoltat találtak az ellenőrök, akiknek egy része bejelentés nélkül dolgozott a vágóhídon. A költségvetést ért kár pontos megállapítása a nyomozás további feladata lesz.

Sikeres pénzügyőri akciók a fővárosban

A Vám- és Pénzügyőrség munkatársai a tegnapi nap folyamán több fővárosi helyszínen tartottak ellenőrzést. A józsefvárosi piacon a pénzügyőrök érkezésére több árus is sietve bezárta pavilonját, mely sietség azok felnyitása után vált érthetővé. 12 pavilonból különféle hamis termékek kerültek elő, összesen több mint 1500 darab ruházati termék (övek, sapkák), közel 1000 darab telefon kiegészítő, mobil ékszer és több mint 200 darab borotvapenge. A több mint 17 millió Ft értékű hamis árut a pénzügyőrök lefoglalták és ismeretlen elkövetők ellen megindították a büntetőeljárást.

Egy másik helyszínen, a megszűnt Fay utcai piac környékén, egy nagy zsákot cipelő férfit igazoltattak a pénzügyőrök. A távol keleti származású férfi a zsákjából több karton magyar adójegy nélküli cigaretta került elő, így a pénzügyőrök az ellenőrzést kiterjesztették a férfi lakására, ahol további nagy mennyiségű adózatlan cigarettát találtak.

A Vám- és Pénzügyőrség az összesen 500 karton, közel hárommillió forint értékű, különféle márkájú cigarettát lefoglalta, a férfi ellen pedig jövedéki orgazdaság bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak. A várható jövedéki bírság összeg közel 7,5 millió forint.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm