28 °C Budapest

A kisebbek optimistábbak

Pénzcentrum
2008. július 31. 12:42

Az ECOSTAT nagyvállalati bizalmi indexe az idei év hetedik hónapja során 87,7 százalékot tett ki, így az előző hónapokhoz képest előbbi alig változott, miközben a kkv-k indexe 85,6 százalékra emelkedett, s így 1,5 százalékkal javult az előző havi értékhez képest.


A nagyvállalatok teljesítménye az elmúlt negyedében a válaszadók 54 százalékánál szinten maradt, miközben 22 százaléknál bővült a termelés. A TOP-100 előrejelzése alapvetően derűlátó, a következő negyedében csupán 41 százalék számít visszaesésre. A következő negyedév során a nagyvállalatok 8 százaléka jelentősen, 46 százalék pedig kis mértékben bővíti a tevékenységi körét. A belföldi keresletet a nagyvállalatok harmada ítélte növekvőnek.


A vállalkozások harmada a munkaerőpiac keresleti oldalának erősödésével számol, ezzel összhangban saját vállalata létszámát a cégek 35 százaléka alacsonyabbnak tartotta az optimális szintnél. A TOP-100 csoport 61 százaléka nyilatkozott új beruházás egy éven belüli beindításának szándékáról.


A kkv-k fele úgy nyilatkozott, a második negyedév során nem változott termelése, miközben a cégek harmada növelte kibocsátását, s 21 százaléknál csökkent a termelés. A következő hónapok során a vállalatok 36 százaléka jelez termelésnövekedést, 18 százalék pedig visszaesést. A fejlődés legnagyobb akadályaként a munkáltatói és vállalkozói terhek magas szintjét jelölték meg.


A hazai cégek 70 százaléka ítélte meg úgy, hogy versenyképessége az idei évben érdemben nem változik, miközben egyötödük remél pozíciójavulást. 50 százaléknál kielégítő a foglalkoztatottak létszáma, 30 százaléknál az ilyenkor szokásosnál alacsonyabb. A júliusi előrejelzés szerint a vállalkozások 42 százaléka tervezi egy éven belül új beruházás beindítását, a mutató április óta alig változik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A júliusi felmérés az egyes ágazatokban az üzleti bizalom erősödését, máshol jelentős gyengülését mutatják. A nemzetgazdaság egészére vonatkozó konjunktúra-mutató értéke 47,4 százalék, amely a májusinak megfelelő szint. Az előző két hónaphoz képest pozitív irányú az elmozdulás a mezőgazdaságban, az építőiparban, valamint a kereskedelemben.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?