11 °C Budapest

Valóra vált álmok: fénylik a repce aranya

Pénzcentrum
2008. július 7. 09:15

Úgy látszik megérte, hogy a Magyarország besárgult tavasszal, legalábbis a repcetermelők így vélekednek. A termés bőséges, ennek ellenére az aprómag tonnájáért százezer forintnál is többet fizetnek, ami kétszer annyi, mint két évvel ezelőtt - tudósít a Népszabadság.

Tavaly még a gabona volt a slágernövény, ma már azonban az olajos növényeké a dicsőség. A termelők elmondása szerint a repce hektáronkénti önköltsége már jóval több mint 100 ezer forint, vagyis a mostani árakon számolva egytonnányi termés fedezi a kiadásokat. Egyelőre úgy is tűnik, hogy a biodízelgyártók mindenütt ezen az áron keresik az alapanyagot, és az észterezésre, továbbfeldolgozásra alkalmas olajat.

Túl a repce-betakarítási szezon felén vált világossá, hogy ugyan mennyiségi és minőségi szempontból kiváló a termés, azonban mégsem elég. A központi nyilvántartásból csupán annyi derül ki, hogy a tavalyi évben 251 ezer hektárra vetettek repcét, azt azonban nem tudják, hogy a termést milyen célra és hol értékesítik.

Gránicz András, a Kunfarm Rt. ügyvezetője szerint az idei magas átvételi árak miatt az ősszel az országban vélhetően további százezer hektárral növelik a vetésterületet. Emiatt azonban már lehet attól tartani, hogy a jelenlegi magas árszint 70-80 ezer forintra visszaesik. A repce mellett szól az is, hogy a termesztéshez nem kell külön gépsor, művelhető a gabonatermesztés berendezéseivel. S mivel energianövényről van szó, ezért jár utána hektáronkénti extra 45 eurós (~10 400 forintos) támogatás.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?