3 °C Budapest

Elérték a plafont a taxisok tarifái, jöhet az emelés

Pénzcentrum
2008. július 4. 05:55

Az üzemanyagárak drasztikus emelkedése, a fővárosban a metróépítések miatt egyre nehézkesebb közlekedés, valamint az évek óta változatlan maximális tarifák miatt a taxisok is nehéz helyzetben érzik magukat. Előző évben maga a fővárosi hatóság vette napirendre a tarifa-módosítás kérdését, akkor azonban nem született megállapodás. Most a taxisok lépnek fel közösen anyagi érdekeik védelmében. Lássuk, jogos-e, amit kérnek!

BKIK Taxis Szakmai Kollégiuma és a Taxi Fuvarszervező Társaságok Szövetsége június végén közösen kezdeményezte a Fővárosi Közgyűlésnél a taxi hatósági maximált árának változtatását.

A Fővárosi Közgyűlés 1998-ban rendelte el a személytaxi szolgáltatás díjának legmagasabb hatósági árként való megállapítását, és annak alkalmazási feltételeit, amelyet utoljára 2000-ben emelt meg, azóta viszont nem változtattak azon, így a taxisok a benzinárak emelkedésére és az inflációra hivatkozva most emelni akarnak.

Az alapdíj ennek megfelelően jelenleg maximum 300 forint, míg a viteldíj legfeljebb 240 forint lehet kilométerenként. Az idővel arányos várakozási díjat pedig percenként 60 forintban maximálták. Ezt szeretnék most a taxisok - a megemelkedett költségekre, és egyéb okokra hivatkozva megemelni.

Az elmúlt években többször szó esett arról az opcióról is, hogy maximált árak helyett fix tarfiák kerülnének bevezetésre, az ötletet azonban több támadás is érte, többek között a Gazdasági Versenyhivatal részéről, aki a fix tarifák bevezetésétől a szolgáltatási színvonal egységesedése helyett - a verseny megszűntével - inkább annak gyengülését vetítette előre.

A taxisok által benyújtott javaslatban nem csak a maximált árak emelését szeretnék elérni, hanem a rendelet egyéb módosítását is. Többek között az alapdíj esetében azt szeretnék, ha a főváros eltörölné a maximalizálást, ezáltal a taxitársaságok maguk határozhatnák meg a fix alapdíj mértékét, ami fedezni tudná azokat a költségeket, amelyek nem közvetlenül a futás teljesítménnyel állnak összefüggésben.

Az idővel arányos egységdíj esetében azzal indokolják a taxisok módosítási kérelmüket, hogy a fővárosban megváltozott a közlekedési helyzet, amit a 4-es metró építése miatti elterelések, és útlezárások, valamint a híd- és rakpartlezárások idéztek elő, ráadásul ősszel a Margit híd lezárása miatt a helyzet további romlása várható.

A javasolt tarifákat a szakmai szervezetek úgy határozták meg, hogy abban "tartalékot" is képeztek arra az esetre, ha az üzemanyagárak továbbra is emelkednének, jelenleg ugyanis nincsen olyan automatizmus beépítve a Főváros által történő tarifa-megállapítási rendszerbe, ami követné ezeket az eseményeket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Éppen ezért azt is szeretnék elérni a taxisok, ha ezen változtatna a közgyűlés, és a jövőben évente felülvizsgálatra kerülnének a tarifaplafonok, illetve automatikusan igazodnának a piaci változásokhoz.

Hogy mégis mit kell fedeznie a taxisnak a befolyt tarifákból? Egyrészt a gépkocsi fenntartási díjat (amibe sokszor a hiteltörlesztés, vagy lízingdíj is beletartozik), az üzemanyagot, az elhasználódott gumikat, a biztosítási díjakat, a hatóságok által megkövetelt adó- és járulékterheket, a drosztdíjat, az évente kötelező gépjárművizsga költségeit, a taxitársaságok tagdíjait, de az autóba szerelt elektronikus berendezéseket is. Ezek a tételek havonta akár több százezer forintot is kitehetnek.

A tarifamaximumok közel 8 évvel ezelőtti megállapítása óta évről évre nőtt a taxisok átlagos kilométerdíja, hol az inflációval megegyező, hol attól eltérő mértékben. Mostanra azonban a fővárosi taxitársaságok mindegyike a plafonként meghatározott díjért szállítja utasait, amennyiben utcai leintésről van szó, és az alapdíjak esetében sincs verseny közöttük, vagyis mindegyik 300 forintról indítja a fuvart.
A taxisok által javasolt díjtételek, saját megfogalmazásuk szerint "kompromisszumos" ajánlatok, ennél ugyanis a piaci körülmények szerintük magasabb tarifát tennének szükségessé.

A fővárosban megszabott tarifamaximumok vidéken természetesen nem érvényesek. A táblázatban látható adatokból látszik, hogy sok vidéki társaságnál ennek megfelelően a fővárosinál magasabb díjakkal dolgoznak.

Persze minket utasokat a taxisok érvelése nem vígasztal, hiszen amennyiben a főváros elfogadja javaslatukat, igencsak megérezzük majd pénztárcánkon egy-egy taxizás megnövekedett költségeit, még akkor is, ha a javaslat kidolgozói szerint a tarifa-plafonok megemelése nem jelentkezne egyből a viteldíjakban is.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57