Elérték a plafont a taxisok tarifái, jöhet az emelés

Pénzcentrum
2008. július 4. 05:55

Az üzemanyagárak drasztikus emelkedése, a fővárosban a metróépítések miatt egyre nehézkesebb közlekedés, valamint az évek óta változatlan maximális tarifák miatt a taxisok is nehéz helyzetben érzik magukat. Előző évben maga a fővárosi hatóság vette napirendre a tarifa-módosítás kérdését, akkor azonban nem született megállapodás. Most a taxisok lépnek fel közösen anyagi érdekeik védelmében. Lássuk, jogos-e, amit kérnek!

BKIK Taxis Szakmai Kollégiuma és a Taxi Fuvarszervező Társaságok Szövetsége június végén közösen kezdeményezte a Fővárosi Közgyűlésnél a taxi hatósági maximált árának változtatását.

A Fővárosi Közgyűlés 1998-ban rendelte el a személytaxi szolgáltatás díjának legmagasabb hatósági árként való megállapítását, és annak alkalmazási feltételeit, amelyet utoljára 2000-ben emelt meg, azóta viszont nem változtattak azon, így a taxisok a benzinárak emelkedésére és az inflációra hivatkozva most emelni akarnak.

Az alapdíj ennek megfelelően jelenleg maximum 300 forint, míg a viteldíj legfeljebb 240 forint lehet kilométerenként. Az idővel arányos várakozási díjat pedig percenként 60 forintban maximálták. Ezt szeretnék most a taxisok - a megemelkedett költségekre, és egyéb okokra hivatkozva megemelni.

Az elmúlt években többször szó esett arról az opcióról is, hogy maximált árak helyett fix tarfiák kerülnének bevezetésre, az ötletet azonban több támadás is érte, többek között a Gazdasági Versenyhivatal részéről, aki a fix tarifák bevezetésétől a szolgáltatási színvonal egységesedése helyett - a verseny megszűntével - inkább annak gyengülését vetítette előre.

A taxisok által benyújtott javaslatban nem csak a maximált árak emelését szeretnék elérni, hanem a rendelet egyéb módosítását is. Többek között az alapdíj esetében azt szeretnék, ha a főváros eltörölné a maximalizálást, ezáltal a taxitársaságok maguk határozhatnák meg a fix alapdíj mértékét, ami fedezni tudná azokat a költségeket, amelyek nem közvetlenül a futás teljesítménnyel állnak összefüggésben.

Az idővel arányos egységdíj esetében azzal indokolják a taxisok módosítási kérelmüket, hogy a fővárosban megváltozott a közlekedési helyzet, amit a 4-es metró építése miatti elterelések, és útlezárások, valamint a híd- és rakpartlezárások idéztek elő, ráadásul ősszel a Margit híd lezárása miatt a helyzet további romlása várható.

A javasolt tarifákat a szakmai szervezetek úgy határozták meg, hogy abban "tartalékot" is képeztek arra az esetre, ha az üzemanyagárak továbbra is emelkednének, jelenleg ugyanis nincsen olyan automatizmus beépítve a Főváros által történő tarifa-megállapítási rendszerbe, ami követné ezeket az eseményeket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Éppen ezért azt is szeretnék elérni a taxisok, ha ezen változtatna a közgyűlés, és a jövőben évente felülvizsgálatra kerülnének a tarifaplafonok, illetve automatikusan igazodnának a piaci változásokhoz.

Hogy mégis mit kell fedeznie a taxisnak a befolyt tarifákból? Egyrészt a gépkocsi fenntartási díjat (amibe sokszor a hiteltörlesztés, vagy lízingdíj is beletartozik), az üzemanyagot, az elhasználódott gumikat, a biztosítási díjakat, a hatóságok által megkövetelt adó- és járulékterheket, a drosztdíjat, az évente kötelező gépjárművizsga költségeit, a taxitársaságok tagdíjait, de az autóba szerelt elektronikus berendezéseket is. Ezek a tételek havonta akár több százezer forintot is kitehetnek.

A tarifamaximumok közel 8 évvel ezelőtti megállapítása óta évről évre nőtt a taxisok átlagos kilométerdíja, hol az inflációval megegyező, hol attól eltérő mértékben. Mostanra azonban a fővárosi taxitársaságok mindegyike a plafonként meghatározott díjért szállítja utasait, amennyiben utcai leintésről van szó, és az alapdíjak esetében sincs verseny közöttük, vagyis mindegyik 300 forintról indítja a fuvart.
A taxisok által javasolt díjtételek, saját megfogalmazásuk szerint "kompromisszumos" ajánlatok, ennél ugyanis a piaci körülmények szerintük magasabb tarifát tennének szükségessé.

A fővárosban megszabott tarifamaximumok vidéken természetesen nem érvényesek. A táblázatban látható adatokból látszik, hogy sok vidéki társaságnál ennek megfelelően a fővárosinál magasabb díjakkal dolgoznak.

Persze minket utasokat a taxisok érvelése nem vígasztal, hiszen amennyiben a főváros elfogadja javaslatukat, igencsak megérezzük majd pénztárcánkon egy-egy taxizás megnövekedett költségeit, még akkor is, ha a javaslat kidolgozói szerint a tarifa-plafonok megemelése nem jelentkezne egyből a viteldíjakban is.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem