A kormány fogyasztóvédelmi ügyfélszolgálatot hoz létre 2009. január 1-jétől

Pénzcentrum
2008. június 27. 13:38

Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára és Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója közös sajtótájékoztatót tartott 2008. június 25-én a fogyasztóvédelmi törvényváltozásról, a nyári ellenőrzések szempontjairól, tesztekről, az eddigi tapasztalatokról Budapesten.

Jövő év elejétől állami fogyasztóvédelmi ügyfélszolgálat áll fel, ahova a fogyasztók panaszaikkal fordulhatnak és tájékoztatást is kapnak - mondta Simon Gábor államtitkár a fogyasztóvédelmi törvény júniusban elfogadott módosításának legfontosabb elemeit ismertetve. Kiemelte azt is, hogy az új jogszabály kiemelten foglalkozik a gyermekek védelmével, így például azt az üzletet, amely 18 év alatti vásárlónak szexuális jellegű terméket ad el, akár 30 napra bezárhatják.

Simon Gábor elmondta: a törvénymódosítás nagyobb hatáskört biztosít a fogyasztóvédelmi hatóságnak, bővítik azokat a lehetőségeket, amelyekkel felléphet a szabálytalan kereskedőkkel, vendéglátósokkal szemben, például ismételt jogsértés esetén ideiglenesen bezárathatják az üzletet. Eddig nem volt alsó és felső határa a bírságolásnak, az új törvény ezt most rögzíti: a jogsértőnek minimum 15 ezer forintot kell fizetnie, de a büntetés elérheti a 2 milliárd forintot is, ha jogsértés a fogyasztók széles körét érinti, illetve emiatt veszélybe kerül a fogyasztók élete, testi épsége.

A nyári fogyasztóvédelmi ellenőrzések középpontjában a korábbi évekhez hasonlóan a vendéglátósok lesznek - mondta Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója. Több lesz a próbavásárlás, amikor az ellenőrök azt vizsgálják, hogy a vendég azt kapja-e és annyiért, amennyi az étlapon szerepel. Ellenőrzik a taxisokat is, nem pörgetik-e föl óráikat, kinn vannak-e autóikban az előírt tájékoztatók. A taxiellenőrzésekre leginkább azokon a helyeken lehet számítani, ahol sok külföldi turista fordul meg: reptér, pályaudvarok, turisztikai látványosságok környéke. (forrás: FH)

A fogyasztóvédelmi törvény módosításának legfontosabb elemei

Panaszkezelés, ügyfélszolgálat: A kormány állami fogyasztóvédelmi ügyfélszolgálatot hoz létre 2009. január 1-től, amelynek feladata, hogy tájékoztassa a fogyasztókat, fogadja és továbbítsa a beadványokat.

A törvénymódosítás szerint a fogyasztók írásbeli panaszát 2008. szeptember 1-től a vállalkozások harminc napon belül kötelesek írásban megválaszolni, ahol pedig kötelezően ügyfélszolgálat is működik, ott erre tizenöt nap a határidő.

A gyermekek és fiatalkorúak védelmét szolgáló különös rendelkezések: Szigorítjuk a gyermek- és fiatalkorúak védelmét szolgáló, tiltó rendelkezéseket. A jövőben a fiatalkorú személyek, (mint kiemelt fogyasztói kör), fokozott védelemben részesülnek, amennyiben szexuális terméket adnak el nekik. A jelenlegi szabályozás szerint, ha egy üzletben dohánytermékkel vagy szeszesitallal szolgálnak ki fiatalkorú személyt és ezt a jogsértést már korábban is észlelte a hatóság, akkor lehetősége van arra, hogy legfeljebb 30 napra bezárassa az üzletet. A módosítás értelmében 2008. szeptember 1-től erre ezentúl szexuális termék kiszolgálása esetén is lehetősége lesz.

A fogyasztók tájékoztatása: Bővítjük azoknak az információknak a körét, amelyeket kötelező nyilvánosságra hozni. Célja a szigorítás, az egyszerűsítés és a kiszámíthatóság megteremtése.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezentúl azokat a határozatokat is közzé kell tenni, amelyek egy üzlet ideiglenes bezárásáról szólnak, vagy amelyek egy adott termék forgalmazását megtiltják. A jogerős határozatokat pedig minden esetben nyilvánosságra kell hozni a hatóság honlapján, továbbá - amennyiben szükséges - a nemzeti hírügynökségen keresztül, illetve egyéb módon.

Bírságszabályok módosítása: Garantálni kell a fogyasztók biztonságát. Ennek érdekében módosítjuk, korszerűsítjük és szigorítjuk a bírságolási szabályokat. A bírságolási rendszer egységesítése érdekében a fogyasztóvédelmi hatóság által kiszabott anyagi jellegű bírságok helyébe szeptember 1-től a jövőben egységesen a fogyasztóvédelmi bírság lép.

A módosítás meghatározza a bírságolás alsó és felső határát. A kiszabható bírság 15 ezer forinttól 2 milliárd forintig terjedhet. (Az adott esetben irányadó bírságmaximumok a jogsértések súlyát és a vállalkozás nettó árbevételét is figyelembe véve alakulnak.)

Bővítjük a fogyasztóvédelmi hatóság szankcionálási lehetőségeit. A hatóságnak lehetősége lesz, hogy kötelezze a vállalkozást arra, hogy a hibákat, hiányosságokat megszüntesse, vagy az áru forgalmazását feltételhez kösse, valamint megtiltsa. A jövőben erősebb eszközök is lesznek a jogsértőkkel szemben, például ideiglenesen be lehet záratni egy üzletet. Mindenképpen bírságot kell kiszabnia olyan jogsértés esetén, amely a fogyasztók életét, testi épségét, egészségét sérti vagy veszélyezteti, vagy a fogyasztók széles körét érinti; ismételt jogsértés esetén; valamint a 18 éven aluliak sérelmére elkövetett jogszabálysértésnél.

Összességében tehát a fogyasztóvédelmi bírság szabályai szigorodtak, átláthatóbbá váltak, hiszen eddig a törvény nem tartalmazott sem alsó, sem felső határt. A törvényben meghatározott bírsághatárok keretei között a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a jogsértő vállalkozás piaci erejéhez mérten, arányosan - és adott esetben a jelenlegi gyakorlathoz képest jelentősen magasabb összegben - szabhat ki bírságot.

Forrás: SZMM Sajtótitkárság

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem