2 °C Budapest

Költségcsökkentő praktikák: ismét dívik a barter

Pénzcentrum
2008. július 2. 11:00

Segíts magadon, az asztalos is megsegít. Vagy a könyvelő, vagy a kertész...Úgy tűnik, szükség idején mindenki előveszi kreativitását, és úgy próbál pénzhez, vagy inkább áruhoz jutni, ahogy tud. Amerikában ugyanis egyre többen kihagyják a pénzt a fizetési folyamatból, és áruért cserébe szintén áruval vagy szolgáltatással fizetnek.

Egy New York-i könyvelő, aki magánvállalkozóként újabban meglehetősen kevés megrendelést kap, nem keseredett el, hogy miből tud a gyerek kinőtt ágya helyett újat keríteni, helyette feladott egy online hirdetést, melyben egy ágyért cserébe felajánlotta szolgáltatásait. Ezzel ráadásul két legyet ütött egy csapásra, hiszen az ágyon kívül egy új, asztalos vállalkozó ügyfélre is szert tett.

De nem csak ez az egy eset ismert, hiszen esküvő lebonyolítástól kezdve, sírkőn át, egészen a mellnagyobbításig, vagy botox-kezelésig mindent le lehet bonyolítani barter-ügylet segítségével. Ezt mutatja az olyan weboldalak forgalmának felfutása is, melyek kifejezetten arra specializálták magukat, hogy 2 ügyfél igényeit összepárosítsák.

Az ilyen barter-oldalakon az ügyfelek általában választhatnak, hogy közvetlenül üzletet kötnek valakivel, akinek az árujára, szolgáltatására szükségük van, vagy a direkt ellenszolgáltatást inkább később vennék igénybe, esetleg valaki mástól. Itt is lehet tehát "megtakarítani".

Persze az ilyen oldalakon keresztül lebonyolított üzleteknek is megvan a tranzakciós költsége, hiszen a legtöbb oldalon a regisztrációs díjon felül - ami egyes oldalak esetében akár évi több száz dollár is lehet - az ügyletek után is fizetni kell, fix vagy százalékos díjat.

A barter-ügyletek sem probléma-, illetve zökkenőmentesek, hiszen a készpénzes vásárláshoz hasonlóan, itt is tüzetesen meg kell vizsgálni, össze kell vetni a kért és ígért szolgáltatás értékét, figyelembe venni az adóhatásokat, esetleg referenciát kérni a partnertől. Ráadásul kisebb kellemetlenséget okozhat az, ha megtaláljuk ugyan a tökéletes partnert, ugyanakkor a földrajzi távolság miatt nem kivitelezhető az üzlet. (Nem véletlenül alakult ki ugye az áruhelyettesítő pénz.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A barterből származó nyereség - ahogy arra a Wall Street Journalnak nyilatkozó amerikai adóhatóság felhívja a figyelmet - adóköteles. A legtöbb közvetítő cég figyeli az ügyfelek tranzakcióit, és az oldalon keresztül lebonyolított ügyletek alapján megküldi a szükséges dokumentumokat az adóbevalláshoz.

Az elmúlt két évben az USA-ban működő barter-ügyleteket lebonyolító cégek forgalma mintegy 10-15 százalékkal emelkedett évente, szemben a korábbi 5-8 százalékos növekedéssel.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem