17 °C Budapest

Költségcsökkentő praktikák: ismét dívik a barter

Pénzcentrum
2008. július 2. 11:00

Segíts magadon, az asztalos is megsegít. Vagy a könyvelő, vagy a kertész...Úgy tűnik, szükség idején mindenki előveszi kreativitását, és úgy próbál pénzhez, vagy inkább áruhoz jutni, ahogy tud. Amerikában ugyanis egyre többen kihagyják a pénzt a fizetési folyamatból, és áruért cserébe szintén áruval vagy szolgáltatással fizetnek.

Egy New York-i könyvelő, aki magánvállalkozóként újabban meglehetősen kevés megrendelést kap, nem keseredett el, hogy miből tud a gyerek kinőtt ágya helyett újat keríteni, helyette feladott egy online hirdetést, melyben egy ágyért cserébe felajánlotta szolgáltatásait. Ezzel ráadásul két legyet ütött egy csapásra, hiszen az ágyon kívül egy új, asztalos vállalkozó ügyfélre is szert tett.

De nem csak ez az egy eset ismert, hiszen esküvő lebonyolítástól kezdve, sírkőn át, egészen a mellnagyobbításig, vagy botox-kezelésig mindent le lehet bonyolítani barter-ügylet segítségével. Ezt mutatja az olyan weboldalak forgalmának felfutása is, melyek kifejezetten arra specializálták magukat, hogy 2 ügyfél igényeit összepárosítsák.

Az ilyen barter-oldalakon az ügyfelek általában választhatnak, hogy közvetlenül üzletet kötnek valakivel, akinek az árujára, szolgáltatására szükségük van, vagy a direkt ellenszolgáltatást inkább később vennék igénybe, esetleg valaki mástól. Itt is lehet tehát "megtakarítani".

Persze az ilyen oldalakon keresztül lebonyolított üzleteknek is megvan a tranzakciós költsége, hiszen a legtöbb oldalon a regisztrációs díjon felül - ami egyes oldalak esetében akár évi több száz dollár is lehet - az ügyletek után is fizetni kell, fix vagy százalékos díjat.

A barter-ügyletek sem probléma-, illetve zökkenőmentesek, hiszen a készpénzes vásárláshoz hasonlóan, itt is tüzetesen meg kell vizsgálni, össze kell vetni a kért és ígért szolgáltatás értékét, figyelembe venni az adóhatásokat, esetleg referenciát kérni a partnertől. Ráadásul kisebb kellemetlenséget okozhat az, ha megtaláljuk ugyan a tökéletes partnert, ugyanakkor a földrajzi távolság miatt nem kivitelezhető az üzlet. (Nem véletlenül alakult ki ugye az áruhelyettesítő pénz.)

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A barterből származó nyereség - ahogy arra a Wall Street Journalnak nyilatkozó amerikai adóhatóság felhívja a figyelmet - adóköteles. A legtöbb közvetítő cég figyeli az ügyfelek tranzakcióit, és az oldalon keresztül lebonyolított ügyletek alapján megküldi a szükséges dokumentumokat az adóbevalláshoz.

Az elmúlt két évben az USA-ban működő barter-ügyleteket lebonyolító cégek forgalma mintegy 10-15 százalékkal emelkedett évente, szemben a korábbi 5-8 százalékos növekedéssel.

EZT OLVASTAD MÁR?