4 °C Budapest

Értetlenül állnak az eset előtt: mi lesz az eBay sorsa?

Pénzcentrum
2008. július 1. 09:30

Franciaországban megelégelték, hogy az eBay-en sok mindent olcsón lehet megkapni, egy tegnap meghozott bírósági ítélet szerint az online aukciósháznak 63 millió dollárt (10 milliárd forintot) kell fizetnie a luxuscikkeket gyártó Louis Vuitton-nak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az ok pedig az, hogy nem sikerült az oldalaikon meghirdetett Louis Vuitton és Christisan Dior termékek hamisítványokat lefülelnie. A büntetés célja, hogy az aukciósház megváltoztassa gyakorlatát, és kidolgozzon egy megfelelő módszert a hamisítványok és csalók kiszűrésére.

Azzal azonban nem lehet vádolni az eBay-t, hogy ne tett volna semmit a csalások kiszűrése érdekében, eddig évente 20 millió dollárt (3 milliárd forintot) szánt erre a célra. A bírósági perben az eBay ellen felhozott vádak szerint hamis táskákat és parfümöket (Kenzo, Guerlain, Dior, Givenchy) kínáltak árverésre az oldalon. A hamis megfogalmazás sok esetben azt takarta, hogy a szóban forgó parfümöket nem a parfümgyártók hivatalos értékesítési láncain keresztül hozták forgalomba...

Az aukciósház szerint az új francia szabály révén a fogyasztók választási szabadságát korlátozzák, s a döntés mindenképpen hatással lesz a használt termékek kereskedelmére is. Ráadásul az ítélet azt sem veszi figyelembe, hogy mi történik abban az esetben, ha valaki például a nem kívánt karácsonyi ajándékától szeretne az interneten keresztül megválni.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 18. kedd
Piroska
3. hét
Január 18.
Micimackó napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?