21 °C Budapest

Öt éve nem volt ilyen rossz a helyzet: mélyponton a bizalom!

Pénzcentrum
2008. május 28. 09:30

Gyülekeznek a viharfelhők, ugyanis a Welss Fargo és Gallup által közösen készített egyesült államokbeli áprilisra vonatkozó kis- és középvállalati bizalmi index öt éve (a felmérés indulása óta) nem látott mélypontra zuhant. Mindeközben a hazai kkv-k sem bizakodóak, legalábbis a nemrégiben közétett K&H kkv bizalmi index is erről tanúskodik. Ezzel szemben az Ecostat felmérése a bizalom romlását mutatja.

A Welss Fargo-Gallup-féle index április értéke 48 pont volt, amely a negyedéves felmérés indulása, 2003 augusztusa óta a legalacsonyabb szám. Az induláskor egyébként az index értéke 69-et tett ki.

A visszaesés az előző, januári értékhez képest 35 pontos, illetve a 2006. decemberi csúcshoz, a 114 ponthoz képest 66 pontos visszaesés. Scott Anderson, a Wells Fargo vezető közgazdásza szerint az index tisztán visszaadja a kkv-k irányába megnövekedett pénzügyi nyomást, melyet az elmúlt 3 hónapban kellett elviselniük. A helyzetet tovább árnyalja, hogy a kkv-k jövőbeni várakozásai sem vetítenek elő gyors helyreállást.

A Wells Fargo-Gallup-féle indexet több összetevőből kalkulálják, melyben figyelembe veszik a felmérésben részt vevő vállalkozások saját pénzügyi helyzetükre vonatkozó megítélést, a cég cash-flowját, bevételeit, tőkeallokációját, a foglalkoztatást, valamint a hitellehetőségeiket.

A hazai kkv-k várakozásai egyelőre nem indultak mélyrepülésnek a K&H kkv bizalmi index szerint, igaz egész 2007-ben és az idei év első negyed évében is negatív tartományban tartózkodtak, ami negatív várakozásokat mutat.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)


Az Ecostat által készített kkv-konjunktúra index trendvonala ugyan még emelkedő tendenciát mutat, azonban az április érték már visszaesésről tanúskodik.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?