28 °C Budapest

Sokak szerint még mindig nehéz eu-s pénzt nyerni

Pénzcentrum
2008. május 15. 11:37

2008-ban több olyan európai uniós forrásokat elosztó pályázat is fut, melyek kifejezetten kis- és középvállalkozások számára kínálnak elérhető forrásokat fejlesztésre és projektfinanszírozásra. A K&H a kkv-k pályázati tanácsadójaként olyan megoldásokat és szolgáltatásokat kínál ügyfelei részére, melyek nagyban megkönnyítik az uniós források megszerzését.

Ma hazánkban méretük miatt gyakran ingatag lábakon állnak a kis- és középvállalkozások. Bár létszükséglet számukra a folyamatos innováció, a legtöbben közülük küzdenek az üzletfejlesztéshez szükséges források előteremtésével. Annak ellenére, hogy számos európai uniós pályázat elérhető a finanszírozást kereső vállalkozások számára, a Magyarországon bejegyzett több mint 800 ezer kkv közül a Brüsszel Center adatai szerint ez idáig alig több mint 40 ezren nyújtottak be EU-s pályázatot.

Igen beszédes az az adat is, hogy a negyedéves K&H kkv bizalmi index eredményei szerint jóval nagyobb arányban bíznak a vállalkozások abban, hogy uniós forráshoz jutnak, mint ahányan egyáltalán tudnak számukra releváns pályázati kiírásokról. Pedig jelenleg is számos olyan pályázat fut hazánkban, mely kifejezetten kis- és középvállalkozások számára hozzáférhető. Ilyen a mikro- és kisvállalkozások számára kiírt, technológia-fejlesztésre felhasználható GOP-2.1.1/A és KMOP-1.2.1/A pályázat, vagy a hátrányos helyzetű kistérségekben induló vállalkozások beruházásainak támogatására kiírt GOP pályázat. Külön pályázatot írtak ki az e-kereskedelem és egyéb e-szolgáltatások fejlesztésére, valamint a vállalatokon belüli folyamatmenedzsment támogatására.

Elsősorban a mezőgazdaság területén működő vállalkozásoknak szólnak az EMVA pályázatok, mint a mezőgazdasági értéknövelő beruházásokra szóló felhívás, vagy a kertészeti gépek beszerzésére, valamint növénytermesztési és kertészeti infrastruktúra fejlesztésére vonatkozó, május 30-ig meghosszabbított határidőre benyújtható pályázatok.

A K&H kkv bizalmi indexe negyedévente méri a kkv-k európai uniós pályázatokkal kapcsolatos attitűdjét. Beszédes adat, hogy a kkv-k 38 százaléka szerint nagyon nehéz pályázati pénzt nyerni az EU-tól. Ettől függetlenül a kkv-k 48 százaléka bizalommal tekint az EU-s pályázatokra, a mezőgazdasági vállalkozások pedig kiemelkedően bizakodóak ezen a téren (78 százalékuk bízik a sikeres pályázásban).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amint az a K&H kkv bizalmi index felmérésből kiderült, a mérsékelt aktivitás oka többek között az lehet, hogy a vállalkozók túl bonyolultnak és időigényesnek tartják a pályázást. Nagy visszatartó erő ez, hiszen olykor valóban sok utánajárást igényelnek ezek a procedúrák. A K&H-nál éppen ezért jött létre a pályázati igazgatóság, hogy levegye a pályázatok megtalálásának, elkészítésének és adminisztrációjának terhét a vállalkozók válláról. Mint Bognár Mihály, a K&H pályázati igazgatóságának vezetője elmondta, szintén sokakat visszatart az, hogy a fent említett pályázatok kivétel nélkül jelentős önrészt követelnek meg, a támogatás pedig utófinanszírozásként érkezik. "Ahhoz, hogy valaki pályázati pénzhez jusson, rendelkeznie kell az önerő mellett a támogatás megelőlegezésére vonatkozó finanszírozással is", hívta fel a figyelmet a szakember. Erre kínálnak megoldást a K&H mikrohitel-konstrukciói. A K&H-nál jelenleg 5 mikrohitel-megoldást kínálnak kis- és középvállalkozások részére. Ezek: a K&H beruházási, a K&H ingatlanfedezetű, a K&H vállalkozásfejlesztési hitelek, a K&H eseti forgóeszköz hitel, valamint a K&H szabad felhasználású hitel. A beruházási és a vállalkozásfejlesztési hitelek példának okáért tipikusan a pályázati pénzek felhasználásával megvalósítható fejlesztésekre, projektekre vehetők igénybe, de a másik három megoldás is segítséget jelent az uniós források megszerzésében, vagy egyébként a fejlesztési elképzelések megvalósításában.

Hogyan tovább a kata után? (x)

Több adózási formát is választhat, aki szeptembertől már nem jogosult a katá-ra, emellett az OTP Banknál az egyéni vállalkozók kedvezménnyel nyithatnak számlát.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 8. 09:43