5 °C Budapest

Sokak szerint még mindig nehéz eu-s pénzt nyerni

Pénzcentrum
2008. május 15. 11:37

2008-ban több olyan európai uniós forrásokat elosztó pályázat is fut, melyek kifejezetten kis- és középvállalkozások számára kínálnak elérhető forrásokat fejlesztésre és projektfinanszírozásra. A K&H a kkv-k pályázati tanácsadójaként olyan megoldásokat és szolgáltatásokat kínál ügyfelei részére, melyek nagyban megkönnyítik az uniós források megszerzését.

Ma hazánkban méretük miatt gyakran ingatag lábakon állnak a kis- és középvállalkozások. Bár létszükséglet számukra a folyamatos innováció, a legtöbben közülük küzdenek az üzletfejlesztéshez szükséges források előteremtésével. Annak ellenére, hogy számos európai uniós pályázat elérhető a finanszírozást kereső vállalkozások számára, a Magyarországon bejegyzett több mint 800 ezer kkv közül a Brüsszel Center adatai szerint ez idáig alig több mint 40 ezren nyújtottak be EU-s pályázatot.

Igen beszédes az az adat is, hogy a negyedéves K&H kkv bizalmi index eredményei szerint jóval nagyobb arányban bíznak a vállalkozások abban, hogy uniós forráshoz jutnak, mint ahányan egyáltalán tudnak számukra releváns pályázati kiírásokról. Pedig jelenleg is számos olyan pályázat fut hazánkban, mely kifejezetten kis- és középvállalkozások számára hozzáférhető. Ilyen a mikro- és kisvállalkozások számára kiírt, technológia-fejlesztésre felhasználható GOP-2.1.1/A és KMOP-1.2.1/A pályázat, vagy a hátrányos helyzetű kistérségekben induló vállalkozások beruházásainak támogatására kiírt GOP pályázat. Külön pályázatot írtak ki az e-kereskedelem és egyéb e-szolgáltatások fejlesztésére, valamint a vállalatokon belüli folyamatmenedzsment támogatására.

Elsősorban a mezőgazdaság területén működő vállalkozásoknak szólnak az EMVA pályázatok, mint a mezőgazdasági értéknövelő beruházásokra szóló felhívás, vagy a kertészeti gépek beszerzésére, valamint növénytermesztési és kertészeti infrastruktúra fejlesztésére vonatkozó, május 30-ig meghosszabbított határidőre benyújtható pályázatok.

A K&H kkv bizalmi indexe negyedévente méri a kkv-k európai uniós pályázatokkal kapcsolatos attitűdjét. Beszédes adat, hogy a kkv-k 38 százaléka szerint nagyon nehéz pályázati pénzt nyerni az EU-tól. Ettől függetlenül a kkv-k 48 százaléka bizalommal tekint az EU-s pályázatokra, a mezőgazdasági vállalkozások pedig kiemelkedően bizakodóak ezen a téren (78 százalékuk bízik a sikeres pályázásban).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amint az a K&H kkv bizalmi index felmérésből kiderült, a mérsékelt aktivitás oka többek között az lehet, hogy a vállalkozók túl bonyolultnak és időigényesnek tartják a pályázást. Nagy visszatartó erő ez, hiszen olykor valóban sok utánajárást igényelnek ezek a procedúrák. A K&H-nál éppen ezért jött létre a pályázati igazgatóság, hogy levegye a pályázatok megtalálásának, elkészítésének és adminisztrációjának terhét a vállalkozók válláról. Mint Bognár Mihály, a K&H pályázati igazgatóságának vezetője elmondta, szintén sokakat visszatart az, hogy a fent említett pályázatok kivétel nélkül jelentős önrészt követelnek meg, a támogatás pedig utófinanszírozásként érkezik. "Ahhoz, hogy valaki pályázati pénzhez jusson, rendelkeznie kell az önerő mellett a támogatás megelőlegezésére vonatkozó finanszírozással is", hívta fel a figyelmet a szakember. Erre kínálnak megoldást a K&H mikrohitel-konstrukciói. A K&H-nál jelenleg 5 mikrohitel-megoldást kínálnak kis- és középvállalkozások részére. Ezek: a K&H beruházási, a K&H ingatlanfedezetű, a K&H vállalkozásfejlesztési hitelek, a K&H eseti forgóeszköz hitel, valamint a K&H szabad felhasználású hitel. A beruházási és a vállalkozásfejlesztési hitelek példának okáért tipikusan a pályázati pénzek felhasználásával megvalósítható fejlesztésekre, projektekre vehetők igénybe, de a másik három megoldás is segítséget jelent az uniós források megszerzésében, vagy egyébként a fejlesztési elképzelések megvalósításában.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem