24 °C Budapest

Bíznak a vállalkozók az uniós pályázatokban

Pénzcentrum
2008. május 20. 11:09

A K&H kkv bizalmi index részindexei közül kevés olyan volt 2007-ben, amely egész évben pozitív értéket mutatott. Az EU forrásokhoz való hozzáférés megítélésével kapcsolatos attitűd jelzőszáma végig ilyen volt. A részindex 50 százalékpont körüli értékével stabilan tartja magát a pozitív tartományban - azaz a vállalkozók a nehéz gazdasági helyzet ellenére bizalommal tekintenek az európai uniós forrásokra.

A 700 vállalkozás megkérdezésén alapuló, országosan reprezentatív felmérés alapján az EU forrásokkal kapcsolatos részindex a tavalyi évben 6 és 13 százalékpont között mozogva mindvégig pozitív értéket mutatott. A kedvező attitűd 2008 első negyedévében sem romlott. Figyelemreméltó eredmény az is, hogy az európai uniós források kapcsán a vállalkozások mintegy 50 százaléka látta úgy az elmúlt több, mint egy évben, hogy reálisan kaphat közösségi támogatást. Ez azt jelenti, hogy a hazai kis- és középvállalkozások továbbra is bíznak abban, hogy európai uniós forrásokhoz juthatnak projektjeik finanszírozásához. Különösen kiemelkedő eredmény ez annak fényében, hogy az összesített K&H kkv bizalmi index erősen negatív tartományban, -42 és -53 pontos szélső értékek között mozgott 2007-ben.

2007 elején még meghatározó volt az előző év negatív tendenciája, ekkor még csak 6 százalékpont volt azoknak az aránya, akik reálisnak tartották az európai uniós támogatásokhoz való hozzájutást. A második negyedév az előzetes erős szkepticizmus ellenére a pályázati lehetőségek kibővülésével a benyújtott pályázatok számának emelkedését, valamint az elérhetőség pozitívabb megítélését hozta. Ez az attitűd-változás természetesen abban is tükröződött, hogy pozitív irányba, 6-ról 18 pontra mozdult el az európai uniós pályázatokkal foglalkozó részindex.

2007-ben végig 50 százalék körüli volt azoknak a vállalkozásoknak az aránya, akik reálisnak tartották, hogy EU-s támogatásokhoz jussanak. Érdekes az az egész évre jellemző adat, mely szerint a vállalkozások közül többen tartották reálisnak a pályázati pénzhez való hozzájutást, mint ahányan a számukra releváns pályázati lehetőségekkel egyáltalán találkoztak. Ennek az lehetett a fő oka, hogy a vállalkozók több forrásból a könnyen elérhető uniós forrásokról hallanak, aztán alaposabb utánajárást követően nem mindenki talál a profiljának vagy projektjének megfelelő pályázatot.

A pozitív hozzáállás ellenére a vállalatvezetők túlnyomó többsége, mintegy 41 százalékuk továbbra is nehézkesnek tartja az EU-s pályázatok révén elnyerhető forrásokhoz való hozzájutást. Ez a pesszimista hozzáállás kifejezetten az ipari vállalatok tekintetében volt igaz, míg ezen a téren "hagyományosan" a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások a legbizakodóbbak - hiszen az év vége felé 87 százalékuk tartotta reálisnak a pályázati sikert.

2008 első negyedévében a megkérdezett vállalatok 38 százaléka tartotta nagyon nehéznek az EU-s pályázati pénzek megszerzését. Ez a mutató az utóbbi években alig változott, így elmondható, hogy a pályázatok megítélése gyakorlatilag nem függ a makrogazdasági trendektől. Az EU-s pályázatok kapcsán megfigyelhető szkepticizmus ellenére a benyújtott pályázatok átlagos száma nem csökken a kkv-k körében, aminek nyilvánvalóan az az oka, hogy a vállalkozásoknak nagy szükségük van pályázati források bevonására.

Beszédes, hogy a vállalatvezetők harmada tud csak számára releváns EU-s pályázatról. Mind a tájékoztatásban, mint a pályázatok elkészítésében és a pályázati pénzek lehívásában segítségükre lehet a K&H új szolgáltatása. Az év elején létrehozott önálló pályázati igazgatóság ugyanis teljes körű szolgáltatást nyújt azoknak, akik uniós forrásokat szeretnének igénybe venni a projektfinanszírozásban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A K&H Bank és a GfK Hungária Piackutató Intézet 2004 harmadik negyedéve óta, negyedéves rendszerességgel méri fel a kis- és középvállalatok (700 millió forint nettó éves árbevételt meg nem haladó társas vállalkozások) - vállalataikat befolyásoló - gazdasági eseményekkel kapcsolatos várakozásait. A kutatás eredményét a K&H kkv bizalmi index jellemzi, amelynek értékét -100 és +100 között állapítják meg az eredményektől függően, ahol a 0 érték a semleges, az alatta lévő érték a negatív, felette pedig a pozitív várakozásokat mutatja.

A K&H kkv bizalmi index és az EU-pályázatokkal foglalkozó részindex alakulása 2007-ben és 2008 első negyedévében

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?