16 °C Budapest

Bíznak a vállalkozók az uniós pályázatokban

Pénzcentrum
2008. május 20. 11:09

A K&H kkv bizalmi index részindexei közül kevés olyan volt 2007-ben, amely egész évben pozitív értéket mutatott. Az EU forrásokhoz való hozzáférés megítélésével kapcsolatos attitűd jelzőszáma végig ilyen volt. A részindex 50 százalékpont körüli értékével stabilan tartja magát a pozitív tartományban - azaz a vállalkozók a nehéz gazdasági helyzet ellenére bizalommal tekintenek az európai uniós forrásokra.

A 700 vállalkozás megkérdezésén alapuló, országosan reprezentatív felmérés alapján az EU forrásokkal kapcsolatos részindex a tavalyi évben 6 és 13 százalékpont között mozogva mindvégig pozitív értéket mutatott. A kedvező attitűd 2008 első negyedévében sem romlott. Figyelemreméltó eredmény az is, hogy az európai uniós források kapcsán a vállalkozások mintegy 50 százaléka látta úgy az elmúlt több, mint egy évben, hogy reálisan kaphat közösségi támogatást. Ez azt jelenti, hogy a hazai kis- és középvállalkozások továbbra is bíznak abban, hogy európai uniós forrásokhoz juthatnak projektjeik finanszírozásához. Különösen kiemelkedő eredmény ez annak fényében, hogy az összesített K&H kkv bizalmi index erősen negatív tartományban, -42 és -53 pontos szélső értékek között mozgott 2007-ben.

2007 elején még meghatározó volt az előző év negatív tendenciája, ekkor még csak 6 százalékpont volt azoknak az aránya, akik reálisnak tartották az európai uniós támogatásokhoz való hozzájutást. A második negyedév az előzetes erős szkepticizmus ellenére a pályázati lehetőségek kibővülésével a benyújtott pályázatok számának emelkedését, valamint az elérhetőség pozitívabb megítélését hozta. Ez az attitűd-változás természetesen abban is tükröződött, hogy pozitív irányba, 6-ról 18 pontra mozdult el az európai uniós pályázatokkal foglalkozó részindex.

2007-ben végig 50 százalék körüli volt azoknak a vállalkozásoknak az aránya, akik reálisnak tartották, hogy EU-s támogatásokhoz jussanak. Érdekes az az egész évre jellemző adat, mely szerint a vállalkozások közül többen tartották reálisnak a pályázati pénzhez való hozzájutást, mint ahányan a számukra releváns pályázati lehetőségekkel egyáltalán találkoztak. Ennek az lehetett a fő oka, hogy a vállalkozók több forrásból a könnyen elérhető uniós forrásokról hallanak, aztán alaposabb utánajárást követően nem mindenki talál a profiljának vagy projektjének megfelelő pályázatot.

A pozitív hozzáállás ellenére a vállalatvezetők túlnyomó többsége, mintegy 41 százalékuk továbbra is nehézkesnek tartja az EU-s pályázatok révén elnyerhető forrásokhoz való hozzájutást. Ez a pesszimista hozzáállás kifejezetten az ipari vállalatok tekintetében volt igaz, míg ezen a téren "hagyományosan" a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások a legbizakodóbbak - hiszen az év vége felé 87 százalékuk tartotta reálisnak a pályázati sikert.

2008 első negyedévében a megkérdezett vállalatok 38 százaléka tartotta nagyon nehéznek az EU-s pályázati pénzek megszerzését. Ez a mutató az utóbbi években alig változott, így elmondható, hogy a pályázatok megítélése gyakorlatilag nem függ a makrogazdasági trendektől. Az EU-s pályázatok kapcsán megfigyelhető szkepticizmus ellenére a benyújtott pályázatok átlagos száma nem csökken a kkv-k körében, aminek nyilvánvalóan az az oka, hogy a vállalkozásoknak nagy szükségük van pályázati források bevonására.

Beszédes, hogy a vállalatvezetők harmada tud csak számára releváns EU-s pályázatról. Mind a tájékoztatásban, mint a pályázatok elkészítésében és a pályázati pénzek lehívásában segítségükre lehet a K&H új szolgáltatása. Az év elején létrehozott önálló pályázati igazgatóság ugyanis teljes körű szolgáltatást nyújt azoknak, akik uniós forrásokat szeretnének igénybe venni a projektfinanszírozásban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A K&H Bank és a GfK Hungária Piackutató Intézet 2004 harmadik negyedéve óta, negyedéves rendszerességgel méri fel a kis- és középvállalatok (700 millió forint nettó éves árbevételt meg nem haladó társas vállalkozások) - vállalataikat befolyásoló - gazdasági eseményekkel kapcsolatos várakozásait. A kutatás eredményét a K&H kkv bizalmi index jellemzi, amelynek értékét -100 és +100 között állapítják meg az eredményektől függően, ahol a 0 érték a semleges, az alatta lévő érték a negatív, felette pedig a pozitív várakozásokat mutatja.

A K&H kkv bizalmi index és az EU-pályázatokkal foglalkozó részindex alakulása 2007-ben és 2008 első negyedévében

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem