16 °C Budapest

Egyszerűen javíthatunk anyagi helyzetünkön

Pénzcentrum
2008. május 6. 10:56

A magyarok megtakarítási hajlandósága igen alacsony, a lakosság nagy része pesszimistán gondol nyugdíjas éveire és a megtakarításokra alkalmas pénzügyi termékek ismerete is nagyon hiányos - derült ki a közelmúltban az AXA csoport 26 országot lefedő nemzetközi felméréséből.

Az AXA által 2005 és 2006 novembere között az angliai Brightonban elvégzett szociális-pénzügyi kísérlet bebizonyította, hogy akik komolyan veszik a pénzügyi tervezést, jelentősen javíthatnak anyagi helyzetükön. Az AXA Avenue kísérleti projektben résztvevő tíz átlagos háztartás tagjai egy független pénzügyi tanácsadótól havi rendszerességgel ingyenes segítséget kaptak pénzügyeik tudatos alakításához, így a kísérleti időszak végére átlagosan 22,6 százalékkal csökkentették adósságállományukat. Ezzel párhuzamosan 41,5 százalékkal növelték megtakarításaikat, s vagyonuk átlagban 4,75 százalékkal gyarapodott.

Az angol lakosság nagy része a magyarhoz hasonlóan kevés időt és energiát fordít tudatos pénzügyi tervezésre. A kísérletben őket reprezentáló, személyre szabott pénzügyi tanácsadásban nem részesülő kontrol csoport ugyancsak tíz háztartásának átlagos adósságállománya 12 hónap alatt csupán 13,35 százalékkal csökkent. A pénzügyek terén könnyelmű kontrol csoport megtakarításai ez idő alatt mintegy 22,4 százalékkal csökkentek, és vagyonuk átlagban 3,28 százalékkal lett kevesebb.

Az angliai kísérlet rámutatott, hogy látványos elmozdulás érhető el az öngondoskodás és a felelős pénzügyi tervezés irányába a következő néhány egyszerű tanács megfogadásával:

• Töltsünk havonta legalább egy órát pénzügyeink tudatos áttekintésével és pénzügyi tervezéssel.

• Egy papírlapon két oszlopban készítsünk listát bevételeinkről és kiadásainkról és érjük el, hogy a kiadások összege alacsonyabb legyen, mint a bevételeké.

• Bár nem könnyű másokat beavatni személyes pénzügyeinkbe, számottevő bátorítást és motivációt jelent a tudatos tervezéshez, ha egy megbízható társsal rendszeresen megbeszéljük pénzügyeink alakulását.

• Hitelfelvétel esetén nagyon fontos tisztán látnunk, összesen mennyi a visszafizetésre váró teljes kölcsön összege, ebből mennyit jelent a kamat, és mikorra fogy el az adósság. Csökkentsük adósságrendező pénzügyi termékekkel a havi visszafizetések mértékét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

• A takarékoskodás megkezdése előtt meg kell szabadulnunk a lehető legtöbb adósságtól, mert a hitelek után fizetett kamatok jelentősen meghaladhatják a rövidtávú megtakarításokon elért hozamokat.

• Ne halogassuk a hosszú távú megtakarítások megkezdését. Egy pénzügyi szakértővel számoltassuk ki nyugdíjunk várható (megközelítő) összegét. Csak olyan munkaviszonyban szabad munkát vállalnunk, amelyben a munkaadó hivatalosan fizeti a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot.

Tóth Szilárd az AXA Nyugdíjpénztár igazgatótanácsának tagja elmondta: "Az angliai kísérlet tanúsága szerint az interaktív személyre szabott tanácsadás sokkal inkább motiválja a pénzügyeikkel foglalkozó laikusokat, mint a tájékoztató anyagok passzív áttekintése. A pénzügyileg kevésbé tájékozott személyek nem bíznak saját döntéseik helyességében még akkor sem, ha minden szükséges információ rendelkezésükre áll. A tájékozatlanság érzetéből eredő önbizalomhiány miatt gyakran semmilyen pénzügyi döntést nem hoznak, pedig a legtöbb ember képes racionális döntésekre és az öngondoskodásra, ha megfelelő időt és energiát fordít a tervezésre, alkalmanként leltárt készít jelenlegi helyzetéről, világos célokat fogalmaz meg és átgondolja, mivel tudja azokat elérni."

Az angliai pénzügyi kísérlet részletes leírása és a tapasztalatok angol nyelvű összefoglalója a http://www.axa.co.uk/avenue/ weboldalon érhető el.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. október 2. 07:00
Archívumunkból (2020) Magyarországon a rendszerváltás utáni években kiépült egy hazai tulajdonb...
MEDIA1  |  2022. október 1. 21:16
A Media1 vendége volt az ARC kiállítás egyik alapítója és szervezje, aki sok érdekességet említett a...
Bankmonitor  |  2022. október 1. 09:33
Egyre többet hallani arról, hogy a személyi hitelek kamata folyamatosan emelkedik, már drága fedezet...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?