Nem tudod fizetni a céges hitelt? A bank viheti a házadat is!

Pénzcentrum
2008. április 30. 05:40

Másról sem hallani, minthogy a hazai vállalkozói szektor forráshiánnyal küzd. Még ennél is nagyobb problémát jelent, hogy egy-egy cég beindításához sem rendelkeznek megfelelő tőkével az önállóságra vágyók, annak ellenére, hogy a siker receptje a kezükben van, rendelkeznek megfelelő ötlettel és elhivatottsággal. A vállalkozás finanszírozásának egyik megoldása a banki hitel, a Pénzcentrum.hu most annak járt utána, mit érdemes tudni az ingatlanfedezetes vállalkozói hitelekről!

Az összeállítás elkészítésében a Budapest Bank, a CIB Bank, az Erste Bank, a K&H Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank, az UniCredit Bank és a Volksbank volt segítségünkre.

Széles termékpaletta - van miből választani!

A megkérdezett bankok válaszából kitűnik, a hitelintézetek igyekeznek minél többfajta jelzálog-alapú hiteltermékkel az egyes vállalkozások rendelkezésére állni, így lehet igényelni szabad felhasználásra, de akár beruházásra is. Sőt mi több, nem csupán a vállalkozás tulajdonában lévő ingatlant fogadják el fedezetként, hanem magáningatlant is.

A Budapest Bank több megoldást is kínál, akad külön mikrovállalkozások számára kialakított annuitásos termék, valamint a kkv-k számára kínált magán- és cégingatlanos megoldás. Jelzálog fedezete mellett eseti, rulírozó, vagy folyószámlahitel, illetve garancia és akkreditív, a hiteltermék szabad felhasználású.

A CIB Bank több formában is kínál jelzáloghitelt a vállalkozások számára, ugyanis lehetőség van a kimondottan csak jelzálogfedezettel, egyszerűsített eljárásban elbírált finanszírozás igénylésére és egyedi elbírálás alá eső jelzáloghitelek igénylésére is. A bank magán- és a vállalkozás tulajdonában lévő ingatlan fedezete mellett is finanszíroz, szabad felhasználásra és konkrét célra is.

Az Erste Bank néhány hete vezette be jelzáloghitel termékeit, ahol magáningatlant is elfogadnak fedezet gyanánt. Lehetőség nyílik szabad felhasználású, ingatlanvásárlási hitel igénylésére is, illetve jelzálog alapú bankgaranciát is nyújtanak az ügyfeleknek.

A K&H Bank válaszában kiemelte, szinte valamennyi K&H hiteltermék elérhető ingatlanfedezet bevonása mellett. Igényelhető olyan speciális jelzálog alapú hitelkonstrukció is, mely az ingatlanfedezet mellett szabad felhasználású forrást biztosít. Magáningatlan fedezete mellett akár húsz éves futamidőre biztosít a bank szabad felhasználású forrást, induló vállalkozások részére is.

Az OTP Bank kétfajta jelzáloghitel-konstrukciót ajánl a kisvállalkozások számára, mindkét konstrukció esetében elfogadnak magáningatlant is fedezetként.

A Raiffeisen Bank Vállalati üzletágának tájékoztatása alapján a bank magán- és cégtulajdonú ingatlan, valamint termőföld fedezete mellett is kínál finanszírozási lehetőségeket. A jelzálogfedezetes hitel szabad felhasználású.

Bolyán Róbert, az UniCredit Bank Kisvállalati értékesítéstámogatási főosztályának igazgatója a Pénzcentrumnak elmondta, magán- vagy céges tulajdonú jelzálogfedezet mellett nyújtanak éven belüli folyószámlahitelt, éven túli törlesztéses kölcsönt, illetve 5 éves bankgarancia kerethez.

A Volksbank esetében is több hiteltermékkel állnak rendelkezésre, s magáningatlant is elfogadnak fedezet gyanánt. A hitel lehet szabad felhasználású is, de igényelhető beruházási-, forgóeszköz-hitel is.

Mennyi pénzt kapsz cserébe?

A hitelekkel kapcsolatosan igen fontos kérdés, hogy vajon mennyi pénzt kaphatunk cserébe a felajánlott ingatlanért, de az sem mindegy, milyen devizanemben lehet hitelt igényelni. A kkv-k körében a banki válaszok alapján egyértelműen a svájci frankban denominált hitelek a nyerők. Most azonban nézzük, hol, milyen lehetőségek vannak!

A Budapest Banknál a legelterjedtebb felajánlott ingatlan a lakóingatlan, ahol a piaci értéknek akár 75 százalékát is finanszírozzák, azonban az, hogy a felajánlott ingatlan értékének mekkora hányadát kaphatjuk meg hitelként, nagymértékben függ a felajánlott ingatlan típusától. A bank jelenleg forintban, svájci frankban, euróban és dollárban vállal finanszírozást, s tapasztalataik szerint a lakossági hitelekhez hasonlóan legnépszerűbbek a svájci frankban denominált hitelek.

A CIB Bank esetében a finanszírozási hányadok mértékét az ingatlan és hitelfelvevő vállalkozás tulajdonságai határozzák meg, ennek alapján történik meg az adható összeg kalkulálása. A hitel igényelhető forintban, svájci frankban, dollárban és euróban, a legnagyobb igény a svájci frankra és euróra mutatkozik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Erste Banknál a hitel nagysága az ingatlan típusától és tulajdonosától függ, az összeg maximum a hitelbiztosítéki érték 80 százaléka, akár 100 millió forint is lehet. Hitelt négy devizanemben lehet igényelni, forintban, svájci frankban, euróban és dollárban, melyből a legnépszerűbb a svájci frank alapú.

A K&H Banknál szabad felhasználású hitel esetében az ingatlan piaci értékének 50%-át kapja meg a vállalkozás, míg a többi hitelterméknél adósminősítés függvényében akár 100% is elérhető. Hitel igényelhető forintban, svájci frankban és dollárban is. A bank válaszában kiemelte, hogy ugyan a svájci frank hitelek a legnépszerűbbek a kkv-k körében, azonban a devizahitelek elterjedtsége meg sem közelíti a lakossági hiteltermékekre jellemző 70 százalékos arányt.

Az OTP Banknál a megfelelő feltételek teljesülése esetén, az adósminősítés, illetve a megfelelő ingatlanfedezet függvényében a felajánlott ingatlan hitelbiztosítéki értékének akár 90 százalékáig is hiteleznek. Az összeg igényelhető forintban, svájci frankban, euróban és dollárban, melyek közül a svájci frank a legnépszerűbb.

A Raiffeisen Banknál a magáningatlanra alapított jelzálog fedezete mellett nyújtott hitelnél, mint minden egyéb ingatlanfedezetes hitelnél szükséges ingatlanbiztosítást kötni. Az ingatlan hitelfedezeti értékének akár 100 százalékát is finanszírozzák. A hitel euró, svájci frank, dollár, font alapon is igényelhető, amelyből az ügyfelek leginkább a svájci frank és az euro alapú konstrukciókat részesítik előnyben.

Az UniCredit Bank esetében a kölcsön összege legalább 1 millió forint, maximum 50 millió forint lehet, mely igényelhető euróban és svájci frankban is, azonban a hitel összege maximum a fedezetként felajánlott ingatlan értékének 80 százaléka lehet. Bolyán Róbert elmondta, a vállalkozások éven túli kölcsönöknél a svájci frank hiteleket részesítik előnyben, míg a folyószámlahiteleknél továbbra is a forint a jellemző devizanem.

A Volksbank esetében az ingatlanfedezet függvénye, hogy mekkora hitelt kaphat a vállalkozás, azonban lakóingatlan esetében akár a menekülési érték 100 százalékát is kihitelezhetik. A hitelek forint, euró, svájci frank alapon. A Volksbank tapasztalatai alapján az Optimum, és a szabad felhasználású hitelek esetében a svájci frank a legnépszerűbb devizanem.

Jobb, ha magáningatlan

A bankok válaszai alapján egyértelműen a magáningatlanokat részesítik előnyben a jelzáloghitelek esetében. Mindemögött az az egyszerű elgondolás rejlik, hogy amennyiben a vállalkozó a saját magáningatlanát ajánlja fel, az magasabb elkötelezettséget jelent a hitel törlesztésére vonatkozóan.

Az Erste Banknál a magáningatlanra vonatkozó követelmény, hogy rendezett tulajdoni viszonyú legyen, vagyis bejegyzett tulajdonjoggal rendelkezzen. A K&H Banknál a magáningatlanok közül azokat fogadják el, melyek nem specifikusak, így értékük könnyen megbecsülhető, s az értékvesztés esélye mérsékelt.

Az OTP Banknál feltétel, hogy az ingatlan per-, teher- és igénymentes legyen. A magáningatlanok mellett jelzáloghitelek esetében a bank elfogad gazdasági ingatlanokat is. A Volksbanknál az ingatlannak Magyarország területén kell elhelyezkednie, önállóan forgalomképesnek kell lennie.

A bankok többsége úgy nyilatkozott, hogy a vállalkozások körében népszerű az ingatlanfedezetes hitelfelvételi lehetőség, sokan felajánlják magáningatlanukat is fedezet gyanánt, annak ellenére, hogy ez számukra kockázatosabb lehet (hiszen saját lakásukat veszíthetik el szélsőséges esetben), ugyanis így sokszor gyorsabban és nagyobb összegű hitelhez tudnak jutni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm