7 °C Budapest

Itt a nagyra vágyók hitele!

Pénzcentrum
2007. augusztus 13. 12:00

Több cél egy csomagban Egy vállalkozás életében igen gyakran fordul elő, hogy egyszerre több termékre, több célra felhasználható hitelre volna szüksége. Egyféle megoldás gyanánt szolgálhatnak a szabad felhasználású jelzáloghitelek, azonban egyre több banknál lehet rátalálni az önkormányzati finanszírozási területről már ismerős, úgynevezett többcélú hitelkeretre. Annak jártunk most utána, mi is ez a termék, mit érdemes róla tudni, illetve hol lehet igényelni.

Miről is van szó?

Többcélú hitelkeret (multipurpose credit line) alatt azt a banki konstrukciót értjük, amely az egyes hitelintézetekkel kötött keret-megállapodás alapján kapnak a vállalkozások egy meghatározott hitelkeretet, amelyet igény szerint több devizában, és több célra (több hitelterméket) is igénybe vehetnek.

A több cél, melyekre igényelhető, általában forgóeszköz finanszírozás, bankgarancia, valamint akkreditív kibocsátása. Persze az elnevezések, illetve az egyes termékek ettől néhány esetben eltérhetnek.

Összeállításunk elkészítésében az alábbi bankok voltak segítségünkre: Budapest Bank, CIB Bank, Citibank, Erste Bank, K&H Bank, MKB Bank, OTP Bank, UniCredit Bank, Volksbank.

Hová szaladhatunk pénzért?

A Budapest Banknál a hitelkeret folyószámlahitelként, rulírozó hitelként, valamint beruházási hitelként is igénybe vehető. A hitelkeret összege általában egyedi elbírálás alapján kerül megállapításra. Általában jellemzően magasabb összegű (néhány százmillió forint) igények esetén biztosítja a bank ennek a hitelkeretnek az elérhetőségét.

A Budapest Banknál a hitelkeret forint mellett euróban, svájci frankban, dollárban és fontban is igényelhető. A hitelkeret megújítására pedig általában éves limit-felülvizsgálat révén kerülhet sor. A hitelkeretet a bank inkább közép- vagy nagyvállalatok számára ajánlja.

A Citibanknál kifejezetten a 450 millió forintos árbevétel alatti vállalkozások számára ajánlják a Citibusiness nevet viselő terméket. Ebben az esetben a maximális futamidő 1 év, az forintban és euróban elérhető összeg pedig az ügyfélminősítés, a felajánlott fedezet valamint az árbevétel függvényében kerül meghatározásra. A hitelkeretet csak olyan vállalkozások igényelhetik, amelyek legalább két éve működnek, és egy lezárt üzleti évük van.

Az Erste Banknál kérdésünkre elmondták, hogy a többcélú vállalkozási hitelkeret jelenleg még kidolgozás alatt áll a kis-és középvállalkozási szegmens számára.

A K&H Csoportnál kérdésünkre elmondták, az 50 millió forintnál magasabb kötelezettségvállalással rendelkező ügyfelek számára kínálnak olyan szolgáltatást, melynek keretében az ügyfél teherviselő-képessége alapján állítanak fel egy ügyféllimitet forintban és devizában is (euró, svájci frank, dollár).

A limit mértékének felülvizsgálatára évente kerülhet sor. Az 50 millió forintnál alacsonyabb összegű kötelezettségvállalással rendelkező ügyfélkör esetén nem tapasztalt a bank markáns ügyféligényt keretbeállítás terén.

Az OTP Bank kérdéseinkre adott válaszában elmondta, közép- és nagyvállalatok esetében lehetőség nyílik arra, hogy többcélú felhasználást lehetővé tévő hitelkeret szerződést kössenek a bankkal. A mikro- és kisvállalkozók számára több szabadon felhasználható hitelkonstrukció is megtalálható.

Az UniCredit Banknál a forintban, euróban, svájci frankban és dollárban igénybe vehető többcélú hitelkereten belül igényelhető hiteltípusok:
• forint- és deviza-folyószámlahitel,
• rövid lejáratú forint- és devizahitelek,
• export-importügyletek finanszírozása,
• akkreditívnyitások,
• váltoleszámítolás,
• Treasury-ügyletek.

A hitelkeret minden esetben a hitelképességtől, az éves árbevételtől, a számlaforgalom nagyságától, eladósodottságától, illetve a felajánlott biztosítékoktól függ, minden alkalommal egyedi hitelbírálat alapján kerül megállapításra. A hitelkeret 1 évre igényelhető, s igény esetén megújítható.

Az UniCredit Bank tapasztalatai alapján általában inkább közép-és nagyvállalkozások igénylik a hitelkeretet, de előfordul, hogy valamely kisvállalkozás szeretné folyószámlahitelét garanciavállalással kombinálni.

A Volksbank forintban, euróban és svájci frankban igénybe vehető hitelkerete esetében a felhasználható termékek:
• folyószámlat-hitel,
• bankgarancia,
• maximált összegre szóló akkreditív nyitás,
• rövid lejáratú forint forgóeszköz hitel,
• faktorálás,
• váltó leszámítolás,
• rövid lejáratú devizahitel.

Ezek felhasználási mértéke korlátozott lehet, ez azonban alapvetően az egyes hiteligénylők minősítése alapján kerül meghatározásra. A futamidő általában egy év, amelyet meg lehet hosszabbítani normál eljárás keretében, sőt az is előfordulhat, hogy két éves (sőt. Esetenként lejárat nélkül, visszavonásig tartó) futamidőre került meghatározásra a hitelkeret. A Volksbanknál is elmondható, hogy általában nagyobb cégek kapnak ilyen hitelkeretet.

Helyettesítési lehetőség

Más, de hasonló

Néhány bank esetében még nincsen kifejezetten hasonló jellegű termék kialakítva, ezek a hitelintézetek is ajánlottak valamilyen konstrukciót a kis- és középvállalkozások számára, amely lényegében hasonló lehet a többcélú hitelekhez.

A CIB Banknál a finanszírozási szolgáltatások közül kiemelték a MasterCard Üzleti Hitelkártyát (akár 10 millió forintos hitelkerettel), a CIB Zöldhullám Hitelt (minimum 5, maximum 30 millió forint), a KKV Ingatlanfedezetes Hitelt (maximum 100 millió forint).

Az MKB Banknál tehát az akár 25 millió forintig terjedő, szabadon felhasználható hitelkeretű Egyszeregy Folyószámlahitelt ajánlották. A terméket legalább két éve működő vállalkozások, egyéni vállalkozók igényelhetik éven belüli finanszírozási igényeik fedezésére.

Az OTP Banknál kiemelték a jelzáloghiteleket (minimum 1 millió Ft), a lombard hiteleket, a folyószámlahiteleket (minimum 3, maximum 50 millió Ft), valamint a Széchenyi Kártya hitelt.

NEKED AJÁNLJUK
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?