Itt a nagyra vágyók hitele!

Pénzcentrum
2007. augusztus 13. 12:00

Több cél egy csomagban Egy vállalkozás életében igen gyakran fordul elő, hogy egyszerre több termékre, több célra felhasználható hitelre volna szüksége. Egyféle megoldás gyanánt szolgálhatnak a szabad felhasználású jelzáloghitelek, azonban egyre több banknál lehet rátalálni az önkormányzati finanszírozási területről már ismerős, úgynevezett többcélú hitelkeretre. Annak jártunk most utána, mi is ez a termék, mit érdemes róla tudni, illetve hol lehet igényelni.

Miről is van szó?

Többcélú hitelkeret (multipurpose credit line) alatt azt a banki konstrukciót értjük, amely az egyes hitelintézetekkel kötött keret-megállapodás alapján kapnak a vállalkozások egy meghatározott hitelkeretet, amelyet igény szerint több devizában, és több célra (több hitelterméket) is igénybe vehetnek.

A több cél, melyekre igényelhető, általában forgóeszköz finanszírozás, bankgarancia, valamint akkreditív kibocsátása. Persze az elnevezések, illetve az egyes termékek ettől néhány esetben eltérhetnek.

Összeállításunk elkészítésében az alábbi bankok voltak segítségünkre: Budapest Bank, CIB Bank, Citibank, Erste Bank, K&H Bank, MKB Bank, OTP Bank, UniCredit Bank, Volksbank.

Hová szaladhatunk pénzért?

A Budapest Banknál a hitelkeret folyószámlahitelként, rulírozó hitelként, valamint beruházási hitelként is igénybe vehető. A hitelkeret összege általában egyedi elbírálás alapján kerül megállapításra. Általában jellemzően magasabb összegű (néhány százmillió forint) igények esetén biztosítja a bank ennek a hitelkeretnek az elérhetőségét.

A Budapest Banknál a hitelkeret forint mellett euróban, svájci frankban, dollárban és fontban is igényelhető. A hitelkeret megújítására pedig általában éves limit-felülvizsgálat révén kerülhet sor. A hitelkeretet a bank inkább közép- vagy nagyvállalatok számára ajánlja.

A Citibanknál kifejezetten a 450 millió forintos árbevétel alatti vállalkozások számára ajánlják a Citibusiness nevet viselő terméket. Ebben az esetben a maximális futamidő 1 év, az forintban és euróban elérhető összeg pedig az ügyfélminősítés, a felajánlott fedezet valamint az árbevétel függvényében kerül meghatározásra. A hitelkeretet csak olyan vállalkozások igényelhetik, amelyek legalább két éve működnek, és egy lezárt üzleti évük van.

Az Erste Banknál kérdésünkre elmondták, hogy a többcélú vállalkozási hitelkeret jelenleg még kidolgozás alatt áll a kis-és középvállalkozási szegmens számára.

A K&H Csoportnál kérdésünkre elmondták, az 50 millió forintnál magasabb kötelezettségvállalással rendelkező ügyfelek számára kínálnak olyan szolgáltatást, melynek keretében az ügyfél teherviselő-képessége alapján állítanak fel egy ügyféllimitet forintban és devizában is (euró, svájci frank, dollár).

A limit mértékének felülvizsgálatára évente kerülhet sor. Az 50 millió forintnál alacsonyabb összegű kötelezettségvállalással rendelkező ügyfélkör esetén nem tapasztalt a bank markáns ügyféligényt keretbeállítás terén.

Az OTP Bank kérdéseinkre adott válaszában elmondta, közép- és nagyvállalatok esetében lehetőség nyílik arra, hogy többcélú felhasználást lehetővé tévő hitelkeret szerződést kössenek a bankkal. A mikro- és kisvállalkozók számára több szabadon felhasználható hitelkonstrukció is megtalálható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az UniCredit Banknál a forintban, euróban, svájci frankban és dollárban igénybe vehető többcélú hitelkereten belül igényelhető hiteltípusok:
• forint- és deviza-folyószámlahitel,
• rövid lejáratú forint- és devizahitelek,
• export-importügyletek finanszírozása,
• akkreditívnyitások,
• váltoleszámítolás,
• Treasury-ügyletek.

A hitelkeret minden esetben a hitelképességtől, az éves árbevételtől, a számlaforgalom nagyságától, eladósodottságától, illetve a felajánlott biztosítékoktól függ, minden alkalommal egyedi hitelbírálat alapján kerül megállapításra. A hitelkeret 1 évre igényelhető, s igény esetén megújítható.

Az UniCredit Bank tapasztalatai alapján általában inkább közép-és nagyvállalkozások igénylik a hitelkeretet, de előfordul, hogy valamely kisvállalkozás szeretné folyószámlahitelét garanciavállalással kombinálni.

A Volksbank forintban, euróban és svájci frankban igénybe vehető hitelkerete esetében a felhasználható termékek:
• folyószámlat-hitel,
• bankgarancia,
• maximált összegre szóló akkreditív nyitás,
• rövid lejáratú forint forgóeszköz hitel,
• faktorálás,
• váltó leszámítolás,
• rövid lejáratú devizahitel.

Ezek felhasználási mértéke korlátozott lehet, ez azonban alapvetően az egyes hiteligénylők minősítése alapján kerül meghatározásra. A futamidő általában egy év, amelyet meg lehet hosszabbítani normál eljárás keretében, sőt az is előfordulhat, hogy két éves (sőt. Esetenként lejárat nélkül, visszavonásig tartó) futamidőre került meghatározásra a hitelkeret. A Volksbanknál is elmondható, hogy általában nagyobb cégek kapnak ilyen hitelkeretet.

Helyettesítési lehetőség

Más, de hasonló

Néhány bank esetében még nincsen kifejezetten hasonló jellegű termék kialakítva, ezek a hitelintézetek is ajánlottak valamilyen konstrukciót a kis- és középvállalkozások számára, amely lényegében hasonló lehet a többcélú hitelekhez.

A CIB Banknál a finanszírozási szolgáltatások közül kiemelték a MasterCard Üzleti Hitelkártyát (akár 10 millió forintos hitelkerettel), a CIB Zöldhullám Hitelt (minimum 5, maximum 30 millió forint), a KKV Ingatlanfedezetes Hitelt (maximum 100 millió forint).

Az MKB Banknál tehát az akár 25 millió forintig terjedő, szabadon felhasználható hitelkeretű Egyszeregy Folyószámlahitelt ajánlották. A terméket legalább két éve működő vállalkozások, egyéni vállalkozók igényelhetik éven belüli finanszírozási igényeik fedezésére.

Az OTP Banknál kiemelték a jelzáloghiteleket (minimum 1 millió Ft), a lombard hiteleket, a folyószámlahiteleket (minimum 3, maximum 50 millió Ft), valamint a Széchenyi Kártya hitelt.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm