6 °C Budapest

Hogyan váljunk franchise taggá?

Pénzcentrum
2008. április 3. 15:00

A hazai piacon egyre több a sikeresen működő franchise-vállalkozás. Legismertebbek a Fornetti, Happy Box, Hertz, McDonald's, PékPont és a Photo hall. De vajon hogyan lesz tagja egy vállalkozás az általa kiválasztott hálózatnak?

Egy franchise létrehozásához legalább két félre van szükség. Egy franchise átadóra, és egy franchise átvevőre. A csatlakozáshoz mindkét félnek döntések egész sorát kell meghoznia. Az átvevőnek meghatározó lehet az anyagi helyzet, a befektetéssel szemben támasztott megtérülési elvárás, a szakmai érdeklődés, és még lehetne folytatni. De vajon mit mérlegel az átadó, mielőtt hálózatába vesz egy új tagot?

A szerződéskötésig több lépésen keresztül vezet az út. Az első, és gyakran legfontosabb lépés, a kapcsolatfelvétel, ami leggyakrabban a hálózat honlapján található kérdőív kitöltését jelenti. Ez egy fontos szűrő, mivel az átadó általában egy adott profilnak megfelelő, az arculatba illő partnert keres.

A jelentkezéstől az elbírálásig általában 4-6 hónap telik el, míg az úgynevezett mester-franchise jog átvételéhez akár 3-4 hónap is szükséges - írja a Franchise-portál.

A mester-franchise tulajdonképpen azt jelenti, hogy a hálózat ún. mester jogait adják el, melynek következtében a jog átvevője gyakorolja az adott területen hálózat tulajdonosi jogait, ő építi ki a továbbiakban a hálózatot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Visszatérve a lépésekhez: amennyiben a teszt kitöltése után nem érkezik válasz, az jelentheti azt is, hogy a hálózat tulajdonosa nem tartja profiljába illőnek a jelentkezőt, nem keres épp partnert, de lehetséges, hogy az elbírálásba bevont tanácsadó cég még nem döntött a jelentkezőt illetően.

Érdemes a várakozási idő alatt hazai hálózat-tagokkal felvenni a kapcsolatot, megismerkedni a rendszer felépítésével, de eltökélt jelentkezők akár franchise-tanácsadóhoz is fordulhatnak.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem