13 °C Budapest

Céget akarsz, de nincs elég pénzed?

Pénzcentrum
2008. március 21. 05:55

Hétről-hétre, hónapról hónapra egyre több vállalkozói ötletet tárnak elénk a franchise világának segítségével. Érdemes lehet megfontolni azt, hogy csatlakozzunk-e valamelyik hálózathoz, hiszen egy kész üzleti modellt kapunk kézhez, még ötlet sem kell, persze a siker sosem lehet garantált. Sokak fejében felvetődhet a kérdés, vajon honnan szerezze meg az induló tőkét, a fizetendő franchise-díjat. A hazai franchise-finanszírozás egyelőre még gyerekcipőben jár, azonban körbenéztünk, hol és milyen lehetőségek közül válogathatnak azok, akik szeretnének elindítani egy üzletet, azonban nincs meg hozzá a megfelelő hátterük.

Nincs egyszerű feladata annak, akik egy franchise-hálózathoz való csatlakozást, vagyis egy franchise-vállalkozás beindítását finanszírozó konstrukciót szeretne találni. Az egyébként megszokott vállalati termékek között igen nehezen lehet - ha egyáltalán lehet - rábukkanni a kifejezetten franchise-formátumra kitalált módozatokra. Ha azonban nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a franchise-szó szerepeljen egy-egy adott leírásban, valamelyest szélesebb paletta tárul elénk.

A klasszikus megoldások

Ma már a bankok is egyre inkább kezdik felismerni a kis- és középvállalati szektor fontosságát, a bennük rejlő gazdasági és pénzügyi potenciált, ami abban is megnyilvánul, hogy ezen ügyfélkörnek kínált termékeik körén szélesítenek.

Így a franchise-vállalkozás beindításához felvehetünk akár ingatlanfedezet mellett nyújtott jelzáloghitelt (melynek segítségéhez egyébként igen gyakran folyamodnak a vállalkozásindításban gondolkodók), illetve lehetőség nyílik hosszú távú beruházási hitelek felvételére is. Ezek részletes bemutatásától jelen cikkünkben eltekintünk.

Emellett a lehetőségeinket bővítik a kedvezményes vállalkozói fejlesztési hitelprogramok is. Ilyen például a Magyar Fejlesztési Bank által kínált több konstrukció is. Az Új Magyarország Kisvállalkozói Hitel, illetve a Mikrohitel plusz program célja, hogy kedvezményes forrást biztosítson a kis- és középvállalkozások beruházási és fejlesztési céljaihoz. Fontos tudni, hogy mindkét hitelt igényelhetik induló vállalkozások is.


A Mikrohitel Plusz program estében hitelt igényelni kizárólag akkor lehet, ha a vállalkozás 80 százalékos Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalást képes felmutatni. A kisvállalkozói hitelek esetén a kezességvállalás nem kötelező, azonban biztosítékként elfogadják.

Ahol megtalálható a franchise

Az európai uniós támogatások szintén nagy szerepet töltenek be a vállalkozások finanszírozásában, így nem álltuk meg, hogy körül ne nézzük a Gazdaságfejlesztési Operatív Program néhány, kifejezetten a kkv-k számára kínált pályázatába, hogyan is állunk a franchise-hálózatokkal.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A franchise-hálózatok kedvelői szomorúan vehetik tudomásul, hogy kifejezetten a franchise-ra szabott pályázati kiírások nincsenek... Elkeseredni nem kell, hiszen a dokumentációt figyelmesen böngészve szembetűnik, hogy franchise-vállalkozásként is pályázhatunk, csupán a feltételeknek kell megfelelni.

Nézzünk egy példát, vegyük alapul a legnépszerűbb pályázatok közé számító GOP-2008-2.1.1/A komplex technológiafejlesztési (eszközbeszerzési pályázatot)! A kiírás keretében új, illetve használt eszköz beszerzését lehet megpályázni, s a korlátozó feltételek között találhatjuk meg azt a kitételt, amely szerint, ha a projekt franchise-hálózathoz kapcsolódik, kizárólag abban az esetben nyújtható támogatás, ha a franchise-rendszergazda az Európai Unió területén bejegyzett vállalkozás.

Fontos tudni, hogy a mesterlicenc tulajdonosa nem tartozik franchise-rendszergazda fogalmába. Fontos kitétel, hogy ellentétben a többi "slágerpályázattal", ebben az esetben el lehet számolni költségként a franchise-díjat.

Külföldön egész más a helyzet

Angliában egészen másképp fest a franchise finanszírozás, itt ugyanis több bank is kínál kifejezetten franchise hitelt, köztük a Lloyds TSB és a HSBC is. A hitelek célja, hogy forrást biztosítsanak a franchise-megvásárlására, valamint az üzletmenet elkezdésére. A két pénzintézet mindegyike kihangsúlyozza az üzleti terv meglétének fontosságát, olyannyira, hogy számos segédanyagot nyújtanak ennek elkészítéséhez.

Legyünk tehát bármelyik országban, vagy válasszunk akármilyen finanszírozási formát, nekünk is érdemes észben tartani a jó üzleti terv elkészítésének fontosságát. Emellett széles körben érdemes tájékozódni, s érdeklődni a franchise-jogok átadójánál is a finanszírozási lehetőségekről.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem