2 °C Budapest

Olcsó ingatlanok magas hozam - miért pont Bulgária?

Pénzcentrum
2007. december 19. 13:49

Bulgária még mindig talán a legolcsóbb kiszámítható ingatlanvásárlási lehetőségekkel kecsegtet, annak ellenére, hogy az árak már öt éve folyamatosan 21 százalékkal nőnek. Emiatt az ország a befektetők számára gyors és szinte biztos megtérülést ígér. Egy helyi viszonylatban luxuskategóriás ingatlan ára 2005-ben még 150.000 euró körül volt, egy évre rá 2006 végén, ugyanaz a lakás már 300.000 euróba került. A RE/MAX Bulgária elemzése szerint a drágulás az EU csatlakozás óta még intenzívebb, ezért az utóbbi öt évben megháromszorozódott az ingatlanok ára.

A trend 2007-ben is folytatódott, néhány bulgáriai városból az első negyedévben 25 százalékos drágulást jeleztek az irodatulajdonosok. Eközben az eladott használt ingatlanok száma gyakorlatilag változatlan volt, míg a minőségi házak, lakások piaca tíz százalékkal nőtt.
A bolgár piac alakulását jelentősen befolyásolják a nagyon szerény helyi fizetések. A kontinens országai közül Bulgária ingatlanpiaca a legolcsóbbak közt van, például egy átlagos saját tulajdonú ingatlan ára az elemzők szerint 54.570 euró, de még ez is szinte megfizethetetlen a helyiek számára. Bulgáriában az átlagos éves jövedelem 1884 euró. Így egy átlagos lakóingatlan megvétele a bolgároknak 29 évnyi munkát jelent, míg egy hasonló lakóhely Egyesült Királyság polgárainak hasonló feltételek közt, csak kilencévnyi fizetésbe kerül.

Milyen törvényi feltételek mellett vásárolhat külföldi ingatlant Bulgáriában?

Az ingatlanok adás-vételére vonatkozó törvényeket elsősorban a Bolgár Köztársaság Alkotmánya szabályozza. Az alkotmány szerint a tulajdonhoz való jog biztosított, törvény védi és sérthetetlen. Bizonyos közösségi érdekek alapján létezik elidegenítés, de a törvény ilyen esetekben az államot elsődleges és teljes körű kárpótlásra kötelezi. A jelenlegi bolgár törvények szerint külföldi magánszemély nem birtokolhat földet az országban. Az ország Európai Uniós csatlakozása miatt azonban George Yankov a RE/MAX Bulgária regionális igazgatójának információi szerint 2012-ben változik a törvény és ezután már külföldi magánszemélyek is földtulajdonhoz juthatnak. Külföldi magán és jogi személyek azonban Bulgáriában regisztrált cégen keresztül vásárolhatnak földtulajdont. A cégalapítással járó költségek körülbelül 500 euróra rúgnak és az egész vásárlási folyamat általában 2-4 héten belül lefolyik.

Hol találhatóak a legjobb lehetőségek?

Bulgáriában sok olyan terület van, ahol érdemes ingatlanvásárláskor körülnézni. A legfelkapottabbak a tengerparti és a hegyvidéki régiók (Bansko és Pamporovo), a városok és az egzotikus falvak. A tengeri és a hegyi ingatlanok a szünidei bérlők miatt roppant kedveltek a befektetők számára. A helyi befektetők szinte mindenhol kínálnak lakóingatlan kezelési projekteket, szolgáltatásokat. Az ilyen fejlesztések sokat segítenek a profit növelésében és bérbeadás esetén az ideális kihasználtság elérésében is. A mezőgazdasági területeken fekvő falvak természetesen jelentősen olcsóbbak és megdöbbentően alacsony áron kínálnak nyugodt, igazi vidéki életformát. Az alacsonyabb árú vidéki ingatlanokat általában fel kell újítani, hogy a nyugati színvonalnak megfeleljenek, de a hihetetlenül alacsony bolgár építési költségek mellett kitűnő megtérülést ígér egy ilyen beruházás.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 19:17