0 °C Budapest

Olcsó ingatlanok magas hozam - miért pont Bulgária?

Pénzcentrum
2007. december 19. 13:49

Bulgária még mindig talán a legolcsóbb kiszámítható ingatlanvásárlási lehetőségekkel kecsegtet, annak ellenére, hogy az árak már öt éve folyamatosan 21 százalékkal nőnek. Emiatt az ország a befektetők számára gyors és szinte biztos megtérülést ígér. Egy helyi viszonylatban luxuskategóriás ingatlan ára 2005-ben még 150.000 euró körül volt, egy évre rá 2006 végén, ugyanaz a lakás már 300.000 euróba került. A RE/MAX Bulgária elemzése szerint a drágulás az EU csatlakozás óta még intenzívebb, ezért az utóbbi öt évben megháromszorozódott az ingatlanok ára.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A trend 2007-ben is folytatódott, néhány bulgáriai városból az első negyedévben 25 százalékos drágulást jeleztek az irodatulajdonosok. Eközben az eladott használt ingatlanok száma gyakorlatilag változatlan volt, míg a minőségi házak, lakások piaca tíz százalékkal nőtt.
A bolgár piac alakulását jelentősen befolyásolják a nagyon szerény helyi fizetések. A kontinens országai közül Bulgária ingatlanpiaca a legolcsóbbak közt van, például egy átlagos saját tulajdonú ingatlan ára az elemzők szerint 54.570 euró, de még ez is szinte megfizethetetlen a helyiek számára. Bulgáriában az átlagos éves jövedelem 1884 euró. Így egy átlagos lakóingatlan megvétele a bolgároknak 29 évnyi munkát jelent, míg egy hasonló lakóhely Egyesült Királyság polgárainak hasonló feltételek közt, csak kilencévnyi fizetésbe kerül.

Milyen törvényi feltételek mellett vásárolhat külföldi ingatlant Bulgáriában?

Az ingatlanok adás-vételére vonatkozó törvényeket elsősorban a Bolgár Köztársaság Alkotmánya szabályozza. Az alkotmány szerint a tulajdonhoz való jog biztosított, törvény védi és sérthetetlen. Bizonyos közösségi érdekek alapján létezik elidegenítés, de a törvény ilyen esetekben az államot elsődleges és teljes körű kárpótlásra kötelezi. A jelenlegi bolgár törvények szerint külföldi magánszemély nem birtokolhat földet az országban. Az ország Európai Uniós csatlakozása miatt azonban George Yankov a RE/MAX Bulgária regionális igazgatójának információi szerint 2012-ben változik a törvény és ezután már külföldi magánszemélyek is földtulajdonhoz juthatnak. Külföldi magán és jogi személyek azonban Bulgáriában regisztrált cégen keresztül vásárolhatnak földtulajdont. A cégalapítással járó költségek körülbelül 500 euróra rúgnak és az egész vásárlási folyamat általában 2-4 héten belül lefolyik.

Hol találhatóak a legjobb lehetőségek?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Bulgáriában sok olyan terület van, ahol érdemes ingatlanvásárláskor körülnézni. A legfelkapottabbak a tengerparti és a hegyvidéki régiók (Bansko és Pamporovo), a városok és az egzotikus falvak. A tengeri és a hegyi ingatlanok a szünidei bérlők miatt roppant kedveltek a befektetők számára. A helyi befektetők szinte mindenhol kínálnak lakóingatlan kezelési projekteket, szolgáltatásokat. Az ilyen fejlesztések sokat segítenek a profit növelésében és bérbeadás esetén az ideális kihasználtság elérésében is. A mezőgazdasági területeken fekvő falvak természetesen jelentősen olcsóbbak és megdöbbentően alacsony áron kínálnak nyugodt, igazi vidéki életformát. Az alacsonyabb árú vidéki ingatlanokat általában fel kell újítani, hogy a nyugati színvonalnak megfeleljenek, de a hihetetlenül alacsony bolgár építési költségek mellett kitűnő megtérülést ígér egy ilyen beruházás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06