12 °C Budapest

6 százalék adó a cégeknek? Ki ne szeretne vállalkozni...

Pénzcentrum
2008. január 23. 12:00

Még ajánlólevelet is kérnek... Ha valaki szeretne egy orosz cégnél dolgozni, akkor azt általában vagy egy magyar cég külföldi képviseleténél teheti meg, vagy egy nagyobb banknál. Az adózási viszonyok a magánszemélyekre vonatkozóan kedvezőbbek, viszonyt a fizetés színvonala nagyjából megegyezik a magyarral. De mi van, ha valaki a külföldi munkavállalás helyett inkább saját céget szeretne?

Magyarország és Oroszország között már korábban megszülettek a kettős adóztatás elkerülésére szolgáló egyezmények, így nem kell attól tartani, hogy a megszerzett bevételt mind a két országban le kell majd adózni. Az egyezmények kitérnek a jövedelem és vagyonadókra, és a kereskedelemi képviseletek kérésre bármikor el is küldik ennek szövegét.

Számos olyan ágazat létezik, ami el van zárva a külföldi befektetések elől, teljes mértékben orosz tulajdonban van. Ilyen többek között a fegyverek, a repülőgépek, vagy az űrtechnika, így ha valaki mondjuk repülőgépgyártás céljával szeretne áttelepülni, az választhat magának másik célpontot.

Cégformák

A vállalati formák szempontjából nem ütközik ismeretlenbe a magyar befektető, lehet valaki egyéni vállalkozó, lehet alapítani betéti társaságot, korlátolt felelősségű társaságot, zártkörűen működő részvénytársaságot, nyíltkörűen működő részvénytársaságot, közhasznú társaságot, és minden mást, ami itthon is elérhető.

A magyar vállalkozók általában a korlátolt felelősségű társaságot, és az orosz költségvetéssel kapcsolatban nem álló képviseleteket szeretik, mivel ezek a legkevésbé bonyolultak és kockázatosak.

Kft. alapítása

A kft. és a képviseletek bejegyzéséhez számos papír szükséges. Ilyenek a bejelentő által aláírt, közjegyzővel hitelesített nyilatkozat a cég bejegyzéséről, a kft. alapításáról szóló alapító okirat, szintén közjegyző által hitelesítve. Szükséges továbbá az alapító magyar jogi személy jogállását tanúsító cégjegyzék kivonata oroszra fordítva.

A dokumentumok mellett be kell fizetni az állami illetéket (2 ezer euro, 518 ezer forint), és a befizetésről a hivatalos papírt is be kell nyújtani. Az alaptőke minimális összege 10 ezer euro (2590 ezer forint).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Képviselet nyitása

Az Állami Regisztrációs Kamarának a következő dokumentumokat kell benyújtani, ha egy magyar cég képviseletet szeretne alapítani Oroszországban:

A cég hivatalos kérése a képviselet nyitásának engedélyezéséről, amely tartalmazza többek között a magyar jogi személy megnevezését, a szervezeti formát, a bejegyzés időpontját, a cég székhelyét, illetve a tevékenység jellegét, a képviselet nyitásának célját, annak oroszországi székhelyét és a határozatot a képviselet nyitásáról.

A fentiek mellett bele kell foglalni továbbá a képviselet szabályzatát, amit eredetiben és közjegyző által hitelesített formában is be kell nyújtani. Csatolni kell továbbá a cég bankja által írt ajánlólevelet, ami bizonyítja a fizetőképességet, az adóhatóság igazolását, hogy a cég rendelkezik adószámmal, illetve az orosz üzleti partnerek ajánlólevelét, legalább két cégtől, aláírva, lepecsételve.

Fontos kikötés a fentiek mellett, hogy minden papírt, amit be kell adni az illetékes hatóságoknak, oroszra kell fordítani, és az orosz konzuli képviselettel hitelesíttetni. A képviselet regisztrálásáért 1 évre ezer dollárt (180 ezer forint), két évre kétezer dollárt (360 ezer forint), három évre háromezer dollárt (540 ezer forint) kell fizetni.

Alig kell adót fizetni...

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem